Vem är Matkick?


Jag bor i Skåne strax utanför Kristianstad sedan december 2014. Innan dess har jag bott i Norge strax utanför Oslo, mellan skogar, sjöar och fjäll i nästan 25 år och är nog fortfarande lite svorsk i skrift och tal. Det går inte att sudda ut så fort.

Jag både jobbar och går på skolan just nu, så fritiden går mest till att läsa och plugga men resten av tiden står jag på köket, experimenterar, kockelerar och fotograferar mat.


Jag har skrevet min matblogg Matkick sedan januari 2013 där jag baserar mina recept på att kunna hålla en basiskbildande diet till ca 75-80 % med smaker, rätter och bakverk som jag är uppväxt med, men med ett sundare alternativ som jag mår bra av. 

Jag började med basisk kost våren 2011 och fick ett nytt liv bara efter ett par månader när de värsta smärtorna på grund av min reumatism började släppa taget. Jag började med en 100 % basiskt diet som jag senare har ändrat till ca 70-80 % basisk diet.

För min egen del handlar det om att hålla min reumatism i schack. Maten är min medicin för att jag ska fungera.

Att äta mest möjligt basiskbildande livsmedel är mat som är rik på de näringsämnen som är bra för oss alla. Livsmedel som är fyllt med bra proteiner, vitaminer, antioxidanter, kalium, kalcium, magnesium och andra mineraler. Mat som människan ätit under en stor del av sin utveckling.

Oavsett om du följer en diet, har en allergi eller bara vill tänka på din hälsa så hoppas jag att mina recept kan inspirera till matlagning.

God, bra och sund och nyttig mat behöver inte vara komplicerat. Ett recept behöver aldrig följas slaviskt, men det är skönt att vi kan inspirera varandra.

All mat lagas från grunden. Lika mycket enkla och snabblagade rätter som lite mer tidskrävande. I
mina recept hittar du mycket vegetariskt, en hel del fisk, något lite med kött, en hel del bröd men också kakor och lite nyttigare godis. Allt är givetvis inte 100 % basiskt, men försöker att göra nyttigare varianter som jag mår bra av. Många av mina recept är både laktos- och sockerfria eller i vart fall har lågt GI.


Välkommen till Matkick!


Jag blir väldigt glad om du skriver en kommentar, en tanke eller tips när du har varit här.

Eller sänd mig en mail på matkickmail(@)gmail.com. Det ger inspiration till att fortsätta med bloggen.

 Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

23 kommentarer:

 1. jättespännande och inspirerande blogg du har. Jag kommer att läsa och testa dina recept…
  tack tack tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solveig, det är jag som ska tacka för att du tog dig tid att skriva några rader. Kul att du gillar min blogg och jag hoppas du hittar många recept du gillar :o) / Kram Kicki

   Radera
 2. Trillade in här idag när jag googlade efter dinkelbröd. Har satt surdeg ikväll och bara väntar på dag sex. Har redan lärt mig massor & kommer återvända hit för mer inspiration & ideer! Stort tack. :)
  // Elinor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så glad jag blir Elinor :o) Du är hjärtligt välkommen tillbaka. Lycka till med surdegen. Har du frågor så hör av dig :o) /Kicki

   Radera
 3. Hej! Precis en sån här blogg jag behöver just nu... Fick RA för två år sen och har ätit massor av mediciner. Men har märkt att ju mer jag tänker på vad jag stoppar i mej, ju fler mediciner kan jag ta bort...jag som trodde livet var slut. Tack för att du finns. Många hälsningar Monica H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Monica!

   Tack för dina inspirerande ord - Det värmer långt in i hjärteroten! Det vi stoppar i oss är mycket viktigare än vad många tror – i vart fall för oss som har någon form för krämpa. Hoppas du hittar många inspirerande recept och hjälp till en vardag med mindre mediciner. :o) / Kicki

   Radera
 4. Hejsan !
  Har just börjat med basisk kost pga långvarig migrän o mycket mediciner. Jag har startat för en vecka sedan o då med ca 80 procent basisk föda. Efter att jag läst om dig tänker jag att jag kanske boede starta med 100 procent basiskt. Vad åt du då ? Inga mjölkprod, gryn o mjöl ? Missar man inte vitaminer o calcium då ?
  Tacksam för svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du! När jag kom till det punkt att jag hade en 100 % basisk kost så åt jag bara vegetariskt och vegan. I min kost ingick bara det som ligger på den basiska sidan, alltså de gröna fälten, på min lista.

   Frukost var gärna en avokado med grönt till eller en basiskbildande smoothie. Lunch någon form för sallad. Middag ville jag gärna ha varm, om det nu blev mitt på dagen eller kvällen, och då givetvis grönsaker. Ofta wokade eller porcherade. Servera med färsk sallad. Skulle jag behöva ett mellanmål blev det gärna frukt, nötter eller en basiskbildande smoothie.

   Jag dricker också mycket citronvatten. Jag kokar vatten som får svalna och ställer det sen i kylen med några citronskivor. I stället för mjölk blev det kokosmjölk och mjölk jag gör på nötter. Mandelmjölk är min favorit. Jag använder också mjölk och ost från get. Det blir mycket oljor, speciellt olivolja. Bönor, bälgväxter och kikärtor ersätter kött. Eftersom jag inte har glutenallergi använder jag dinkelmjöl som är basisk. Du har också bovete hirs, quinoamjöl och många sorter av mjöl på nötter och inte minst kokosmjöl och kikärtsmjöl.

   Jag tog bort allt socker, kött, fisk och raffinerade råvaror. Passade på att det jag stoppade i mig var ekologisk för att undvika restgifter som är syrabildande. All mat lagas från grunden

   I tillägg tar jag stora mängder Omega3 som är speciellt bra för mina leder och som vi annars hittar stora mängder av i fet fisk. Jag har minskat lite på Omega3 nu eftersom jag äter Chiafrön varje dag som är fullproppad med Omega3 och i tillägg äter jag numera fisk men är noga med att det inte är odlad fisk och att den är MSC-märkt.

   Vitaminer och mineraler fick jag i mig genom en blandad kost. Men jag behöver tillskott av några vitaminer. B-vitamin (eftersom jag äter väldigt lite kött) och D-vitamin (för att jag har en sjukdom som gör att jag behöver större mängder D-vitamin än de flesta) De flesta klarar sig utan extra D-vitamin på sommaren eftersom vi får en hel del D-vitamin från solen. Men på vintern behöver de flesta lite extra.

   Det som är viktigt är att man lär sig att få alla näringsämnen i löpet av en dag med den vegetariska kosten.

   Hoppas mitt svar hjälper dig med riktigt val. / Kicki

   Radera
 5. Hamnade på din blogg idag och har delat med mina vänner eftersom den tilltalade mig! Glad för allt arbete som du och andra lägger ner på att visa att det går att leva nyttigt och göra god mat! Tack! mvh Gerd Westerling

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gerd för dina vänliga ord och för att du har delat min blogg. Det ger mig glädje långt in i hjärtat. Hoppas jag kan inspirerea både dig och dina vänner till nyttigare alternativ :o) / Kicki

   Radera
 6. Jättefin blogg, Kicki! Jag är glad att jag "hittat" dig;)

  Kram
  Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Britt! Hoppas du hittar mycket som inspirerar :o) // Kicki

   Radera
 7. åldrande västjämte ! kanonblogg ! finns alla dina recept att tillgå på något annat vis än att ta ut dom via skrivare ? det kommer så mycket annat med ! har just lagt in min mejladr. tack på förhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du åldrande vätjämte :o) Tyvärr så har jag inga andra sätt att erbjuda dig just nu. Men om jag inte har helt fel för mig så kan du i inställningen välja att inte ta med bilder. Men du måste gå via utskrivnings-ikonet som du hittar längst ned under varje recept. Hoppas det hjälper dig // Kicki

   Radera
 8. Suveren blogg!
  Veldig bra mat!
  Lager din mat ofte. Og håper du kommer fortsette å skrive.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Skjalg - og tusen takk. Så hyggelig at du liker bloggen og mine oppskrifter :o)
   Tanken er å fortsette blogge og derfor kommer ikke bloggen å borte, men har en periode nå da jeg må prioritere studier samtidig som jeg jobber heltid.
   Jeg regner med å komme sterkere tilbake :o)
   // Kicki

   Radera
 9. Hej. Har precis hittat din sida. Jag har nyligen fått veta vad ph balansen kan ställa till med. Skall försöka äta mer basiskt och se om jag kan komma till rätta med en del bekymmer jag har. Din sida verkar bra och pedagogisk. Tack mvh Max

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Max! Hoppas du hittar information som du kan ha nytta av :o) // Kicki

   Radera
 10. Hej,

  Tack för väldigt fin sammanställning och info. Första gången hittar någon med din kunskap när det gäller tillredning/processande av olika produkter. Intressant och lärorikt. Mycket man inte vet om man inte specifikt studerar ämnet i fråga.

  Du borde ge ut en bok med dina kunskaper och tabeller. Har du någonsin funderat på detta? Behöver inte vara en "stor och exklusiv bok, även en mindre enklare bok vore säkert välkomnad av många. Huvudsaken är ju informationen, budskapet och framför allt tabellerna. För länge sedan sålde en av de båda
  hälsokostaffärerna här i min lilla stad, en liten bok med nästan enbart syra/bas tabeller. Boken var inhäftad med omslag som en pocketbok, inga bilder vare sig på omslag eller inuti.

  Intressant läsa det du skriver om att "din kropp säger till" om du får för mycket syrebildande kost. Jag brukar formulera mig på exakt samma sätt.

  Inte sjuk i artros eller reuma, men får snabbt lätt värk i lederna i händer och fingrar om jag får i mig för mycket syrebildande födoämnen.

  Utöver att min kropp reagerar rätt snabbt om jag får i mig för mycket syrebildande födoämnen, så reagerar min kropp extra starkt på mjölkprodukter, även en del på ost och grädde.

  Värken jag får av dessa produkter försvinner efter några dagar om jag inte intar sådana produkter. Slutade helt dricka mjölk/yoghurt på komjölk för många år sedan.

  Förstår inte att läkarvetenskapen inte tar mer fasta på syra/basbalansen och hur den påverkar vår kropp. Tror att väldigt många sjukdomar skulle kunna undvikas om människor överlag åt mindre syrebildande kost.

  FÖLJANDE SYMPTOM TYCKER JAG MIG MÄRKA ÄR BASERAT PÅ MIN BALANSEN AV KOSTEN JAG ÄTER:
  - FOTKNÖLAR (Hallux vallux eller vad det heter...)
  - URINTRÄNGNINGAR (reglerar det genom att dricka lite tranbärssaft varje dag, det hjälper bra), kalla fötter, sockar med syntet, tunna yttersulor på skorna ger mig också urinträngningar. Behöver varma innesulor i skorna och varma sockar och tofflor med "rejäla" undersulor nästan året om.....

  FUNDERAR ÄVEN PÅ OM HERRARS PROSTATABESVÄR KAN HA MED SYRA/BASBALANSEN ATT GÖRA?

  FRÅGOR:
  Balsamvinäger - hur är det med det. Antar att det är syrebildande. Använder det på sallad, nu blir det ju inga stora mängder, så kanske det vägs upp av annan basisk kost.

  Råa champinjoner - sura?

  Äpplebitar med skal som är värmda i micron till mjuk konsistens - syrebildande medan råa äpplen är basiska eller?

  Har ätit dessa produkter jag nämner idag, och fått känningar i händerna. Misstänker både balsamvinägern, tofun, champinjonerna och de värmda äpplebitarna.

  Tack på förhand, och tack än en gång för att du sprider dina teorier vidare.

  /Mia  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mia och tack för ditt inspirerande inlägg. Det lär nog dröja om det ska bli en bok. Just nu jobbar jag heltid och pluggar på deltid, vilket är en grund till att bloggen står lite stilla just nu. Men svara på frågor kan jag alltid göra. :o)

   Mia frågar: Balsamvinäger - hur är det med det. Antar att det är syrebildande. Använder det på sallad, nu blir det ju inga stora mängder, så kanske det vägs upp av annan basisk kost.

   Matkick svarar: Om du ska ha en 100 % basisk kost så ska du inte använda balsamvinäger. Läs innehållsförteckningen så förstår du varför. Jag låter det ingå i min 20 % del av och till en sällan gång men väljer som oftast att göra egna dressingar istället.

   Mia frågar: Råa champinjoner - sura?

   Matkick svarar: Svamp varierar mellan surt och medium surt efter vem du frågar. Eftersom det inte finns något klart svar så väljer jag att se på det som surt, eftersom de flesta säger att den tillhör surt.

   Jag använder svamp i bland som smaksättning i till exempel en gryta, soppa eller andra maträtter och låter det ingå i min 20 % del i syra/bas balansen.

   Här också en kopierad text ifrån det jag fick en fråga om Quorn:
   ”Quorn är gjord av svampprotein och i tillägg innehåller den lite äggvita, som är medium surt, samt att man i framställningen av Quorn använder glykos och andra tillsatser, som i sig själva är syrabildande, så kan jag inte annat än anse Quorn som surt - eventuellt medium surt. Men jag kommer aldrig att använda Quorn eftersom det har för många tillsatser och inte ger naturlig näring.”

   Mia frågar: Äpplebitar med skal som är värmda i micron till mjuk konsistens - syrebildande medan råa äpplen är basiska eller?

   Matkick svarar: Inte helt säker på frågan men tror du undrar om äpplet ändras från basiskt till syrabildade…. Det hade jag inte bekymrat mig för. Se fliken BASISK LIVSMEDELSLISTA som du hittar på vänster sidan så får du lite hjälp med bra livsmedel. :o)


   -----------------

   Eftersom du nämnde tofu så har jag kopierat lite som jag har skrevet om tofu tidigare till en läsare:
   ” Tofu hamnar på den sura listan. Tillverkning sker i livsmedelsfabriker där sojabönor först blandas med en alkalisk lösning för att avlägsna fibrerna. Därefter kondenseras och separeras dem genom syrabad och, slutligen, neutraliseras sojabadet i en alkalisk lösning. Genom att syratvätten sker i aluminiumtankar läcker höga nivåer av aluminium ut i sojamassan. Den kvarvarande massan spraytokas vid höga temperaturer för att producera ett högvärdigt proteinpulver. Slutligen varmpressas sojabönan under hög temperatur och högt tryck. Nitriter, vilka är kraftfullt cancerogena bildas under spraytorkning. Dessutom bilds ett gift kallat lysinoalanin under den alkaliska processen vid framställning av sojaprotein. Man tillsätter också ett koaguleringsämne för att Tofu ska bli mer fast.

   Hälsomässig utan tanke på basisk kost, har det de senaste åren varit mycket diskussion om soja är bra för oss eller inte och det har gjorts en hel del forskning. Det finns en bok som heter ”The Whole Soy Story” skreven av näringsfysiolog och forskaren Kaayla Daniel. Hon har forskat på soja i många år och tar fram många studier som visar att sojaprodukter kan föra till näringsbrist, matsmältningsbesvär, immunförsvarsbesvär, sköldkörtelbesvär, besvär i reproduktionsorganen, hjärtbesvär och cancer.

   Det i sig själv tycker jag är ganska intressant eftersom man förespråkar användning av sojaprodukter till laktosintolerante. I Asien äter man ju en del sojabönor, men den blir ofta fermenterad och man äter soja i mindre mängder. Jag såg också en stor studie där man angav att i Asien åt man ca 7-8 g per dag och då att en del av detta var fermenterat, medan man i västvärlden, främst bland vegetarianer, konsumerade ca 220 g ren soja per dag.”
   ------------------------------

   Hoppas det gav svar på dina frågor :o)
   // Kicki

   Radera
 11. Hejsan Kicki
  Jag har sett din lista över basiska livsmedel och ska prova baka på mera dinkelmjöl i stället för vanligt vetemjöl och råg. Pulverjäst kör jag med men har börjat med rågsurdeg som jag nog kommer att sluta med och göra dinkelsurdeg i stället efter tips från dig.
  Jag hittade dig när jag sökte efter basiska recept efter att ha blivit nyfiken på Dr. Sobi på Youtube. Det är nästa omöjligt för mig att höra vad han säger så jag googlade i stället. Det sades att han kunde bota alla sjukdomar med örter och basiska livsmedel.

  Jag ser fram emot att prova din Mangoldsoppa också till att börja med, kanske redan i morgon.
  Hur många personer brukar du räkna med i dina recept?

  Vi hörs säkert här framöver.

  Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats!

   Det är nog ganska överdrivet att man kan bota alla sjukdomar med basisk kost..... :o) Örter och basiska livsmedel är knappast svaret på alla sjukdomar. Men att vara medveten om vad man äter kan i vart fall göra kroppen gladare och ett större välbefinnande. :o)

   Jag brukar skriva i mina recept hur många personer de är beräknade för. Har jag missat på ett recept så får du höra av dig :o)
   / Kicki

   Radera
 12. Hej Kicki!
  Vilken trevlig och bra blogg!:)
  Jag ska börja med basisk kost pga återkommande svampinfektioner i underlivet. Hittade din fantastiska lista över surhetsnivåer i olika råvaror. Även om denna är mycket omfattande finns det ju mycket som inte står med, vilket för mig till frågan: hur tar man reda på hur basiskt/surt en produkt/råvara är?

  Har du någon tanke kring underlivssvamp (förmodligen candida) och basisk kost?

  Tack för en toppenblogg!

  //A

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...