5 augusti 2015

Persikasylt med kanel och stjärnanis

 
Persikorna är på sitt bästa just nu. Saftiga, fruktiga persikor. Hade vi bott vid medelhavet så hade vi sett de rosa blommorna och kunnat plocka solmogna persikor direkt från träden. Man är inte helt säker på var persikan kommer ifrån, men den har odlats i Kina i många tusen år innan den spreds västerut. Frukten är inte så gammal i Sverige, men man har hittat bevis för att den kom till Sverige en gång på 1500-talet. Givetvis så vara det adeln som fick ta del av persikans utsökta smak först.

Runt 200f.Kr odlades frukten i Persien och européerna trodde att den kom här ifrån och därav fick persikan sitt namn malum persicum = ”persiskt äpple” . Men dagens latinska namn där grekerna hade ett finger med i spelet är, prunus persica ”persiskt plommon”

Om inte persikorna är mogna så mognar de fort om de får ligga på köksbänken ett par, tre dagar. Persikan är mjuk, saftig och söt i smaken när den är mogen. Det som är fint är att man inte behöver så mycket sötning för att få den underbart härliga persikasylten.


Ingredienser:
1 kg skalade och urkärnade persikor
1 kanelstång
2 stjärnanis
½-1 dl Honung
2 msk Citronsaft från färsk citron – jag använder givetvis ekologisk citron
2 krm Vaniljpulver (blandas i sist)

Gör så här:
Skala och urkärna persikorna. Hacka dem grovt och lägg dem i en gryta tillsammans med kanelstång, stjärnanis, citronsaft och honung. I de allra flesta tillfällen håller det med ca ½ dl honung så börja med detta. Låt sylten få ett uppkok och sen sjuda på svag värme tills det har kokt ihop ordentligt, ca 45-60 min. Efter en 20-30 minuter smakar jag av sylten och tillsätter mer honung om det behövs.

När sylten är klar, fiska upp kanelstång och stjärnanis och blanda i vaniljpulver. Häll sylten på väl rengjorda och steriliserade burkar med tätt glas så att du kan få vacuum i burkarna. Du kan läsa HÄR, längst ned i detta inlägget, hur du rengör, steriliserar och får vacuum i syltburken. Då håller den lääänge.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

5 kommentarer:

 1. Åh,så gott det låter ♡ ...
  /Kram

  SvaraRadera
 2. Hallå kära vinnare! Titta in hos oss på bloggen FINASTE MATTAN! Vi säger Grattis!! till din vinst. : ) Mia & Mian

  SvaraRadera
 3. Det låter verkligen riktigt gott, känns som en sylt som skulle passa fint till en stark ost! Hemmagjord sylt och marmelad går inte att jämföra med köpt, och så är det ju så otroligt lätt att göra.

  SvaraRadera
 4. Visst är det så :o) Kan inte vara mer enig // Kicki

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...