3 juli 2015

Sommarens fläderdricka (flädersaft) sötad med honungTänka sig – sommaren slog äntligen till i Skåne. Nu kan vi vart fall inte klaga på att det är kallt. Härliga ”goa” sommaren med sköna ljumma vindar och sina behagliga kvällar. Jag stortrivs och sitter just nu i skuggan och hör en stilla vind susa i äppleträden över mig och njuter kall fläderdricka. Och givetvis delar jag med mig av receptet.

 
 


Ingredienser:
50 klasar med fläderblommor
4 citroner, givetvis ekologiska
5 dl honung, mild smak Jag använder linas och binas försommarhonung
3 liter vatten

Gör så här:
Skölj blommorna. Det är enklast om du sänker ned dem i vatten för då blir alla småkrypen borta enklare eftersom de flyter upp till ytan.

Lägg blommorna i en stoooor skål eller en spann. Skrubba citronerna, skiva dem (ta bort ändarna som bara tillför besk smak till drickan) och lägg ned dem tillsammans med blommorna.

Koka upp vatten och honung. Häll den varma vätskan över fläder och honung. Rör runt och sörj för
att allt kommer under vätskan. Låt det svalna något och täck sen över spannen och låt den stå svalt i minst 2, gärna 3 dygn.

Nu är det dags att sila ut saften. Använd en saftsil eller en ren finmaskad kökshandduk som du kan sätta i ett stort durkslag. Häll i fläderdrickan och låt det stå tills det inte droppar längre. Inte krama ut sista saften från duken när det har slutat droppa, för då vill du få med dig en del beska smaker.

Häll fläderdrickan på rena och sterila flaskor som förvaras i kylskåp. Den håller ca 7-10 dagar. Du kan också hälla fläderdrickan på burkar eller flaskor som du kan frysa in. Då har du fläderdricka helt fram till nästa säsong. Sen kan du ta upp fläderdrickan under hela vintern och drömma dig bort till varma sommardagar.

Smaka själv till hur mycket vatten du behöver för att fläderdrickan ska bli perfekt i smaken till dig. Min fläderdricka blandade jag ca 1:1.


Ha en skön sommardag!
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

3 kommentarer:

 1. Underbart fräscht & vackert ♡ ...
  /Kram denna soliga ljuvliga Fredagskväll!

  SvaraRadera
 2. Tack kära dig ♡ / Kram Kicki

  SvaraRadera
 3. Blir den här sådär sorbetliknande att man kan frysa den i en stor burk och skopa upp lite eftersom trots att den inte innehåller socker?

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...