7 juli 2015

Smaksätt din egen olivolja eller gör en kryddig inläggning med oliver och fetaost

 
Jaha… är sommaren förbi nu? Det har de sista dagarna varit en helt annan temperatur och regnet öste ned ordentligt den ena dagen… men det er ju i och för sig bra. Då behöver man inte vattna lika mycket i odlingarna. Men efter regnet så vill jag gärna att solen kommer tillbaka!

Men på grund av att vädret nu har varit så här så har det fullständigt exploderat i trädgården och växt så det knakar. Som vanligt så har jag mycket kryddörter men jag har i år utökat repertoaren med både rödbetor, mangold, spenat, flera salladssorter och vattenmelon. Det ska verkligen bli intressant att se om jag klarar att driva upp vattenmelonen till att verkligen bära frukt. Men det tar nog en stund till.

Men i dag har jag gjort mig några goda smaksatta oljor och lagt in oliver och fetaost med härliga örtkryddor.

Vackert, enkelt och fantastiskt gott.
Smaksatt olivolja
Ingredienser:
Örtkryddor - välj de örter du gillar - blanda gärna flera sorter.
Hela kryddor olika pepparsorter eller något annat du gillar
Frukt som skal från lime eller citron
Extra virgin olivolja
Ev. lök eller vitlök

Välj det som passar dig bäst. I min olivolja på bilden har jag valt färsk oregano, ett par skalstrimlor från en ekologisk citron (använd en potatisskalare och skala försiktigt utan att få med det vita), rosépeppar, färsk vitlök.


Gör så här:
Lägg ingredienserna i en flaska eller glasburk och häll på en olivolja du gillar. Ställ oljan mörkt och svalt ett par veckor (inte i kylskåp) och oljan är klar att serveras till härliga sallader.

Jag föredrar att använda en burk framför en flaska för att det är enklare att ta ut örtkryddor, vitlök osv när oljan är slut. Man kan också använda en flaska med vid flaskhals.Inlagda oliver och fetaost i olivolja

Ingredienser:
Bruna oliver
Fetaost – jag använder en grekisk fetaost gjord på en blandning av get- och fårmjölk.
Örtkryddor efter smak – jag har använt oregano denna gång.
Andra hela kryddor – jag har tillsatt rosépeppar
En bit röd chili
Vitlök – jag har använt färsk vitlök
Olivolja – jag har använt en enkel kalamata extra virgin olivolja

Du kan också välja att bara lägga in oliver - eller bara fetaost

Gör så här:
Tärna fetaosten i lagom stora bitar – inte större än oliverna
Använd en glasburk med lock och lägg och varva alla ingredienserna i burken tills burken är nästan full. Det måste vara plats för oljan på toppenHäll på olivoljan tills det täcker allt i burken. Sätt på locket och låt det stå mörkt och svalt – inte kylskåpskallt – i minst en vecka, gärna två.

Servera som tilltugg, till tapas eller till en härlig sallad.
Om du inte använder en mörk flaska eller burk eller har ett mörkt ställe där oljan kan stå, så linda in flaskan/burken i aluminiumsfolie.

Blandningarna håller lika länge som olivoljan, ca 4-6 månader.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...