12 juli 2015

Melonsallad med senapsfrön och basilika

 
Meloner är verkligen är säsongsstyrd om du ska ha de bästa melonerna. Så det gäller att passa på nu på sommaren eftersom det är så mycket gott man kan göra med meloner. Det finns ju en mängd olika meloner och mest vanliga är väl vattenmelon, honungsmelon och nätmelon men ibland hittar man också cantaloupmelon och galiamelon. Men det finns massor av olika varianter eller så kallade underarter av meloner.

Vilken melon är din favorit?

Visste du att meloner tillhör gurksläktet? Precis som gurka så innehåller meloner mest vatten. Meloner är också fantastiska på det viset att du kan äta dem både till frukost, lunch, middag och alla mellanmål där i mellan. 

Meloner generellt är näringsfattiga, men alla har de mest av vitamin C. Men jag hade inte satsat på att få dygnsdosen genom meloner.

Men smaken av en mogen melon är fantastisk och jag har valt flera sorters meloner till min sidorätt i dag. En sidorätt som passar till det mesta, både kött, fisk, kyckling och vegetariskt. Fantastiskt gott!

Ingredienser:
Meloner eftersmak och tycke. Jag har använt ½ vattenmelon, 1 honungsmelon och 1 nätmelon.
3 msk Äpplecidervinäger, jag använder Kung Markattas ofiltrerad äpplecidervinäger
1 ½ msk agavesirap (eller annan sötning)
1 msk bruna senapsfrön
1 stor handfull färsk basilika

Gör så här:
Jag använder lika delar av de olika melonerna, vilket betyder ca en hel honungsmelon och en hel nätmelon samt en halv vattenmelon.

Dela melonerna på mitten. Ta bort kärnorna i mitten på honung- och nätmelon med hjälp av till exempel en sked. Använd en olivsked eller en annan liten rund skopa för att skopa runda melonkulor. Har du inte tillgång till en sån sked kan du också enkelt tärna upp melonen.

Lägg melonkulorna i en skål. Finhacka basilikan och tillsätt basilika och senapsfrön i skålen med melonkulorna. Blanda agavesirap och ättika och häll det i skålen och blanda runt. Enklast med händerna. Smakar du på lagen nu så vill du känna att den är skarp i smaken. Men lagen vill nu dra ut vätska från melonen som gör blandningen perfekt. Låt blandningen stå kallt minst en timme innan servering. Blanda runt ett par gånger.


Jag har använt skalet från vattenmelonen som skål vid servering. Skär av lite i botten så att de står stadigt och eventuellt snygga till kanerna.

Melonsalladen är färdig till servering!
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Har du testat att rosta senapsfrön i torr stekpanna tills de "poppar"? Blir en underbar nötig, smak.
  Jag gör morotssallad men då poppar jag dem i olja och slår oljan het över morötterna. Sen pressar man citron över och rör om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det gott :o)
   Härligt med variation // Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...