17 juli 2015

Mammas sommarfisk med nypotatis och kall dill- och citronsås

 

 
Min kära, söta goda mamma har lagat mat sen långt innan jag blev född. Och det är helt klart att man kan se hur mat-trender har förändrats från då till nu. Mamma har alltid varit intresserad av att prova nya recept och nya rätter. Det kunde väl hända att vi ungar i bland undrade vad det egentligen var som låg där på tallriken framför oss, men vi lärde oss att smaka på allt. 
 
Nyfikenheten på smaker och mat väcktes väl där en eller annan gång på 60/70 talet och jag började tidigt experimentera på köket. Allt blev väl inte alltid lika bra, men det är väl övning som ger färdighet, eller hur?

Extra roligt tyckte jag det var när jag och mamma lagade mat tillsammans. Och det tycker jag fortfarande. Det är inte alltid mamma orkar längre, men i dag bjuder vi på min mammas sommarfisk med nypotatis och min friska dill- och citronsås. Oslagbar kombination!

 Beräknat för 3-4 personer

Ingredienser till fisken:
Ca 500 g rödspätta filéer
1 liter vatten
2 ½ msk salt – jag använder himalayasalt
1 msk ättika 24 %
10 kryddpepparkorn
4 lagerblad

Du kan också använda andra fisksorter. Tillagar du större mängder fisk så kan du öka mängderna till lagen.

Ingredienser såsen:
3 dl naturellmatyoghurt typ grekisk eller turkisk yoghurt
3 msk olivolja
3 msk finhackad rödlök
Ca 5 msk finhackad dill
Ca 1 msk rivet citronskal
Ca 1 msk saft från färsk citron
Salt – jag använde havssalt
Mald svartpeppar


Gör så här:
Om du inte har köpt filéer så får du börja med att rensa och filera fisken. Annars sköljer du bara av fisken noga och börjar med att göra lagen.

Blanda först vatten, salt och ättika. Koka upp och skumma av. Sätt ned värmen så att det enbart sjuder. När vätskan är klar lägg ned fisk och kryddor. Vätskan ska täcka fisken. Låt fisken sjuda i 5-7 minuter beroende på hur tjocka filéer du har.

Gör gärna fisken klar dagen innan du ska servera den och låt den stå kallt över natten.

Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med salt oh peppar. Låt såsen stå kall en timme innan servering. Du kan gärna göra såsen klar dagen innan.

Servera med kokt nypotatis och en härlig frisk sallad. 

Tack mamma!Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...