16 juli 2015

Jordgubbssylt med fläder

 
Man går grusvägen förbi gårdar och små korsvirkeshus. Tar av vid det stora huset med den stora trädgården. Fortsätter på kostigen rätt fram genom skogsvalvet av bok och granar. Där längst fram klättrar man upp på de stora stenarna och följer sen stenmuren. En och annan nässla sträcker sig efter benen och nyponrosen lockar med sina rosa blommor. Förbi klöverängen och sen helt upp i hörnet där stenrösen från kohagen, klöverängen, hästhagen och ängen med vildblommor möts. Där står trädet med de vackraste, renaste vita blommorna som sprider en underbar doft av sommar. Jag pratar om fläder.


Jag trodde att flädersäsongen nu skulle vara helt över. Men ville chansa på att hitta blommor till min flädersylt. Med stor glädje insåg jag att trädet fortfarande hade massor av blommor även om en del har skakat sig lös och låg som ett lätt vitt täcke på marken.Så med en ny spann med fläder och med nyplockade jordgubbar vill det givetvis bli jordgubbssylt med fläder. Fläder och jordgubbar passar fantastiskt bra tillsammans och smakar sommar hela vintern.

 
 
Sylten passar bra tillsammans med yoghurt och granola om du nu inte vill använda det mer traditionellt som på mackan eller i kakor. Njut sommaren!


Ingredienser:
1 ½ kg (500 g) jordgubbar
4-5 klasar med fläderblommor
1 ½ - 2 dl honung – mild i smaken, jag använder lisa och binas försommarhonung
2 msk citronsaft från färsk citron

Gör så här:
Skölj bären innan du ”snoppar” dem och låt dem rinna av tills de är torra. Eller i vart fall så torra som möjligt. Lägg de sköljda och rensade bären i en gryta och mosa dem med till exempel en potatisstöt.

Skölj fläder noga och repa av blommorna och lägg det i grytan tillsammans med honungen (börja med 1 ½ dl och smaka av senare om du vill ha mer sötma).

Ge sylten ett uppkok och sänk sen värmen så att sylten står och sjuder sakta på svag värme i ca 45-60 minuter. Vill du ha sylten ”tjockare” låt den sjuda lite till. Skumma av sylten vid behov. Rör om av och till och smaka givetvis. Du måste ju kontrollera om du behöver mer honung.

Häll sen upp sylten i varma rengjorda burkar och ställ dem för att svalna. Hur man rengör och steriliserar burkarna samt får vacuum kan du se i ett tidigare inlägg HÄR (längst ned i det inlägget).

 Jag förvarar mina syltburkar kallt stående upp-och-ned för att säkra mig att jag behåller vacuumet och sylten håller länge.

Det blev visst en riktig flädersommar.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Åh,så fantastiskt underbart & gott ♡ ...
    /Kram finaste!

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...