4 juli 2015

Jordgubbssirap


 
 
Ja nu är jag i gång igen med att safta och sylta. Det gäller ju att passa på när det är säsong och tillgången stor. För nu har det i vart fall i Skåne varit några helt underbara dagar med mycket sol och värme, så plötsligt bågnar det av bär på jordgubbsfälten.

Jag måste ju säga att jordgubbssirap också tillhör det som jag tycker är sommar på flaska. Det är enkelt att göra med få ingredienser och smakar himmelskt till både till pannkakor, glass, fruktsallader, på yoghurten, desserter, i kakor och inte minst i sallader i det man gör en härlig salladsdressing. Alltså brukbart till lite av varje.


Det som blir rest efter jordgubbssirapen är helt underbart att använda till bakning och desserter. Jag använder jordgubbsröran när jag gör glass.

Du får ut ca 3-5 dl sirap beroende på hur tjock du vill ha din sirap.

Ingredienser:

1,5 kg jordgubbar
¾ dl honung
2 tsk citronsaft

Gör så här:
Skölj jordgubbarna och låt allt vattnet rinna bort innan du snoppar dem. Jag brukar skölja jordgubbarna den ena dagen och gör sirapen dagen efter.

Kör sönder alla jordgubbarna med en stavmixer eller i en matberedare så du får en jordgubbssörja. Häll jordgubbarna i en gryta. Koka upp jordgubbarna och låt det sjuda ca 15 min. Sila jordgubbarna genom en bärsil eller en finmaskig kökshandduk som du kan lägga i ett durkslag.

Tillsätt honungen i jordgubbssaften. Koka upp och låt det sen sjuda tills du har en härlig sirap. Skumma av. Om du tycker jordgubbssmaken är för stark, blanda ut med lite vatten.  För att veta när sirapen är tjock nog så häll lite av sirapen i ett glass med kallt vatten. Det ska vara flytande men flyta trögt. Du väljer ju själv hur tjock eller tunn du vill ha sirapen.

Blanda i 2 tsk citronsaft från färsk citron innan du häller sirapen på en ren och steriliserad burk eller flaska.

Skulle du glömma dig och sirapen blir för tjock kan du tillsätta lite vatten och låta det koka ihop med sirapen.


Så var det jordgubbsröran. Ge det ett uppkok och häll det i en ren och kokt burk som du ställer upp-och-ned för att få vacuum. Alternativt kan det frysas. Min bärmassa ska svalna nu så blir det glass till hela familjen. Så glassreceptet får du först i morgon eftersom det inte är färdigt ännu. Då har vi något att se fram till.

(5/7-15: Glassen som lovat hittar du HÄR)
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Så gottit ♡ ...
  /Kram finaste!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är riktigt smarrigt och gott. :o) // Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...