24 juni 2015

Jordgubbssylt och Rabgubbesylt

Jordgubbar


Sommarens härliga ”gubbar”. Ja för många är det ju inte sommar om man inte får äta massor av ”gubbar”. Jo då, jag gillar dem också. Men bäst tycker jag faktiskt att det är när jag kan plocka ”gubbarna” solvarma, direkt från plantan, och låta dem smälta i munnen. Det är sommar det.

Nu har det tyvärr varit lite för lite sol här i Skåne och det gör att det finns mindre bär än vanligt. Om inget annat så märker man ju det på priset. Men det finns fortfarande möjlighet att både köpa färdig plockade jordgubbar och att ta sig mödan med självplock. För nog är det mysigt att plocka jordgubbarna själv om man har möjlighet till det.

Det finns ju en del bekämpningsmedel och gifter kvar i konventionellt odlade jordgubbar. Men det är allt fler runt om i landet som satsar på ekologisk odling. På KRAV’s hemsida hittar du en översikt över var KRAV-märkta jordgubbar odlas nära dig. Följ länken HÄR och se hela jordgubbslistan.

Så var det då sylt. När man säger sylt så tänker de flesta på en gång socker och onyttigt. Men du kan faktiskt göra sylten nyttigare och med mindre socker utan att använda konstgjorda sötningsmedel.

Jordgubbssylt och rabgubbesylt


VaxkakaJag har använt honung till sötning av sylten. Ett nyttigare alternativ med flera fördelar:Jordgubbssylt
Jordgubbssylt och rabgubbesylt

Ingredienser:
½ kg (500 g) jordgubbar
½ dl honung – mild i smaken, jag använder ekologisk flytande akasiahonung

ev. 1 tsk citronsaft från färsk citron
ev. 1 krm vaniljpulver

Gör så här:
Skölj bären innan du ”snoppar” dem och låt dem rinna av tills de är torra. Eller i vart fall så torra som möjligt. Vi ska inte ha en massa vatten i sylten. Lägg de sköljda och rensade bären i en gryta och mosa dem med tex en potatisstöt.

Häll i honungen, blanda runt och ge sylten ett uppkok. Sänk sen värmen och låt det stå och sjuda på svag värme i ca 45-60 minuter. Skumma av sylten vid behov. Sylten behöver koka samman så den blir lite tjockare. Rör om i sylten ibland så du ser att det inte är för hög värme och att sylten inte torkar in i grytan eftersom detta är recept på en ganska liten mängd sylt.

När sylten är färdig, smaka. Det är nu du bestämmer om du vill ha i lite citronsaft för att balansera den söta smaken från honungen och om du vill ha ett inslag av vanilj. Jordgubbssylten blir god både med och utan den sista twisten.

Häll sen upp sylten i varma rengjorda burkar och ställ dem för att svalna. Hur man rengör och steriliserar burkarna samt får vacuum, se längst ned efter rabgubbesyltens recept.


Jordgubbssylt och rabgubbesyltRabgubbesylt

Ingredienser:
300 g jordgubbar
150 g rabarber
¾ dl honung – mild i smaken, jag använder flytande ekologisk akasiahonung

Gör så här:
Skölj bären innan du ”snoppar” dem och låt dem rinna av tills de är torra. Eller i vart fall så torra som möjligt. Vi ska inte ha en massa vatten i sylten. Lägg de sköljda och rensade bären i en gryta och mosa dem med tex en potatisstöt.

Tvätta rabarberna noga och låt dem också rinna av mest möjligt. Hacka och dela upp i rabarberna i mindre bitar. Jag brukar skiva dem tunt. Det minskar kokningstiden på sylten samt att man inte får långa ”trådar” av rabarberna i sylten. Lägg rabarberna också i grytan.

Mina rabarber är så kallade jordgubbsrabarber som är en något sötare – och inte minst rödare – sorts rabarber. Men det går bra med vilka rabarber som helst.

Häll i honungen, blanda runt och ge sylten ett uppkok. Sänk sen värmen och låt det stå och sjuda på svag värme i ca 45-60 minuter. Du ser när rabarberna är helt sönderkokta, och sen behövs det lite tid för sylten att koka ihop och bli tjockare. Rör om i sylten ibland så du ser att det inte är för hög värme och att sylten inte torkar in i grytan eftersom detta är recept på en ganska liten mängd sylt.

När sylten är färdig, smaka av för att testa om du tycker du behöver mer honung. Häller du i mer honung så ge sylten lite tid till på spisen..

Häll sen upp sylten i varma rengjorda burkar och ställ dem för att svalna.

Jordgubbssylt och rabgubbesylt


Rengöring och sterilisering av syltburkar och hur man får vacuum i syltburken
Vilka glasburkar du väljer att använda gör det samma, men de måste ha ett lock som kan sättas på helt tätt. För att vara på den säkra sidan så kan man investera i syltningsglas som har en ring av gummi eller silikon som hjälper till att hålla burken tätt.

SyltburkHur mycket sylt äter familjen? Det är det som avgör hur stora burkar man bör använda. Eftersom man inte använder konserveringsmedel så börjar åldringsprocessen på sylten i det man öppnar burken och tar bort vacuumet. Men sylten håller fint några veckor till en månad i kylskåpet. Det beror också på hur noga man var med själva rengöringsprocessen.

Rengöring kan göras för hand eller i diskmaskin. Lägg de rengjorda burkarna du ska använda + ev. gummiringar och silikonringar i en stor gryta och fyll på med kallt vatten. Det är viktigt att vattnet är kallt när du lägger i burkarna. Lägger du burkarna i okande vatten så kan glaset spricka.

Koka upp vattnet och låt burkarna koka i ca 10-15 minuter så att alla bakterier blir dödade och burkarna steriliserade. Var försiktig när du sen fiskar upp burkarna och inte ta på insidan. Häll den varma sylten i de varma burkarna och tillslut dem på en gång. Ställ burkarna upp-och-ned och låt dem svalna på det viset. Det vill då bildas ett vacuum i burken. Det gör det samma om du har fyllt burken helt upp till randen eller inte, men har du möjlighet så fyll burkarna helt upp.

Förvara sen sylten svalt/kallt och låt dem gärna stå upp-och-ned tills du ska öppna den första gången. Då håller sig sylten längst.Jordgubbar

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

3 kommentarer:

 1. Underbart somrigt - Tack så ♡ -ligt!
  /Kram fina du

  SvaraRadera
 2. Tack själv för att du troget följer min blogg :o) / tack fina du, det betyder så mycket, kram Kicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart jag följer ♡ ...
   Svar Näe,inte mycket dansande grodor hih

   /Kvällskramen!

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...