28 juni 2015

Jordgubbsolja
Jag trodde egentligen att jag var färdig med jordgubbsrecept för i år. Speciellt som det har varit en period med dåligt väder och det har inte direkt känts charmerande att plocka jordgubbar i regn. För hur man än vänder och vrider på det så krävs det en del sol för att ”gubbarna” ska mogna. Men plötsligt så visade solen sig med sin fulla glans och jag tog chansen på att det fanns en del jordgubbar.

När man ligger där i jordgubbsgången med huvudet mellan jordgubbsplantorna, så har man all tid i världen att tänka. Jag funderar i alla fall på allt mellan himmel och jord. Och då kommer jag alltid på allt det som jag borde ha gjort. Det är liksom lite farligt med semester när också huvudet tar semester. Man glömmer en del.

Som fläder – jag har glömt fläder. I Norge har jag inte haft tillgång till att plocka fläder, men här jag bor nu är fläder en naturrikedom som bara inte får glömmas. Hur kunde jag glömma fläder? Jag var rädd att det redan var färdigblommat, men den sena sommaren räddade mig och jag fick plockat massor av  fläder. Ja så nu kommer det snart fläder recept. Men i dag är det jordgubbsolja som gäller.Jordgubbsolja är verkligen sommar på flaska och passar till allt där du redan använder olivolja. Tänk de mörka höstdagarna när du öppnar flaskan för att hälla olja över salladen och sommardoften sprider sig. Kan det bli bättre till hösten?

Ingredienser:
Jordgubbsolja

Jordgubbar
Olivolja – mild smak

Gör så här:
Tvätta jordgubbarna och låt allt vatten rinna av. Jag brukar låta dem rinna av över natten.

”snoppa gubbarna” och dela upp dem i mindre bitar så att de går igenom flaskhalsen på den flaskan du ska använda. Flaskorna ska givetvis vara rena, men det behövde jag väl inte skriva.

Lägg i massor av jordgubbar i flaskorna och fyll på med olivolja. Jag använder en olivolja som är mycket mild i smaken vilket framhäver jordgubbssmaken bättre.

Låt flaskorna stå mörkt i rumstemperatur i några veckor innan du börjar använda oljan. Om du inte har någon plats där oljan kan få stå mörkt, så kan du vira in flaskan i aluminiumfolie.

Du kan också lägga i en kvist mynta, lite chili, vitlök eller olika örtkryddor som du tycker passar bra tillsammans med jordgubbar. Din egen speciella blandning.

God söndag

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Tack så ♡ -ligt detta ska såklart göras ...
  /Kram fina & ha en underbar Söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv - Hopas du har en fin söndag! :o) // Kram Kicki

   Radera
 2. Mild olivolja! Har du tips på en bra? Jag har lite svårt för olivoljans smak och vill gärna "lära" mig tycka om den....kanske genom att välja den allra mildaste!? /MammaMia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej MammaMia! Nu är inte jag någon specialist på olivolja, men det finns säkert lika många olika olivoljor som det finns vin och det finns provsmakning på detta lika mycket som det finns å vin.. Om du bor i Stockholm eller Göteborg så har de butiker som är specialiserade på olivolja och kan hjälpa dig att hitta det du gillar. I Stockholm hittade jag butiken Olja & Oliv http://www.olja-oliv.se och i Göteborg Olivolja etc http://www.olivoljaetc.se. Tar du kontakt med dem så kan de säkert hjälpa dig oavsett. Annars har Zeta ett eget graderingssystem på hur kraftig smak oljorna har.Där hittade jag en mild olja som du kan se på denna länken http://www.zeta.nu/produkter/matlagningolja/olivolja/zeta-olio-di-oliva-0-5-l (du måste kopiera länkarna och limma in i nätläsaren) På Plus sin hemsida hittade jag också en intressant jämförelse av olika oljor i olika ´prisklasser vilket är väldigt intressant eftersom man ofta får höra att bra oljor är dyra.. Men det behöver det inte vara. Men oavsett ska du gå efter olivoljor som är efter den första pressningen dvs extra virgin oil (extra jungfrolja) De är mildast eftersom de är från den första pressningen. Men sen har det också med att göra vilken typ av oliver oljan kommer i från. Jag gillar tex olja från Taggiasca - underbar på sallader. Men när jag ska smaksätta oljor använder jag gärna en lite billigare sort - fortfarande extra virgin.Lagar jag mat med olivolja så använder jag en enkel kalamata som inte heller är så dyr, men också extra virgin. Den har lite mer karaktär vilket gör att jag inte använder den på tex salladen. Jag har gärna 2-3 olika sorter på gång efter vad jag ska göra. Oljan är en färskvara och bör konsumeras i löpet av några månader... så där 4-6 månader. Det är också viktigt at förvara den mörkt och svalt - men absolut inte kallt som i kylskåp. Hoppas det hjälpte dig något. Finns det en butik där du bor där de säljer en del oljor så hoppas de kan hjälpa dig att finna riktig olja för dig. // Sommarhälsning Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...