21 juni 2015

Halvgrova frukostbullar med dinkel och kummin

Halvgrova frukostbullar med dinkel och kummin

När jag bodde i Norge så var en av diskussionerna detta med bröd. Banalt kanske, men det är ganska stora skillnader på butiksköpt bröd i Sverige och Norge. Om inget annat så tycker norrmännen generellt att svenskarnas bröd jämt är så söta.


I Sverige är bröddisken full av olika sorters bröd som ligger i sina plastpåsar med bäst-före-datum ganska långt fram i tid eftersom bröden innehåller mer eller mindre mängd av konserveringsmedel.

Vid ett tillfälle för väldigt många år sedan innan jag började se mer noga på innehållet i maten jag åt, hade jag vid en av mina turer över till Sverige (för att hamstra eftersom det var en del jag inte kunde köpa i Norge) köpt ett grovbröd som jag av en eller annan grund sedan glömde bort i skafferiet. När jag sen upptäckt detta, så där 3-4 veckor efter att brödet hade haft sin bäst-före-datum, så var brödet lika mjukt, luktade lika färskt, och smakade fortfarande helt ok (man var ju tvungen att testa). Det tycker jag är ganska skrämmande eftersom bröd borde vara en färskvara.

I Norge kan du hitta importerat bröd från Sverige eller Tyskland som just är packade i plastpåsar och med lång hållbarhet. Utöver det så kommer bröden från de norska bagerierna på morgonen och ligger i papperspåsar. Här är det inte konserveringsmedel och bröden håller sig bra i sina papperspåsar - även om man efter 2-3 dagar kan slå ihjäl folk med dem. Men förhoppningsvis har man ätit upp brödet innan dess eller frusit in dem.

Jag gillar bäst att få ett färskt bröd som är utan konserveringsmedel. Och då är det tryggast att baka själv. För då vet jag exakt vad som är i brödet. Om du liksom mig gillar att baka, så är här ett recept på riktigt goda kumminbullar.


Halvgrova frukostbullar med dinkel och kummin

16 halvgrova frukostbullar med kummin

Ingredienser:
6 dl fullkorn dinkelmjöl
1 liter (10 dl) vatten
1 dl dadelsirap (finns att köpa i de flesta större matbutiker. Innehåller 100 % dadel)
4 tsk torrjäst
2 msk hel kummin
3 tsk tsk salt - jag använder himalayasalt
ca 13 dl siktat dinkelmjöl

Lite rapsolja vid utbakningGör så här:
Först ska fullkornsmjölet skållas. Grunden till detta är att när man bakar med grovt mjöl så förhindrar skållningen att brödet blir smuligt. Man får helt enkelt ett överskott av vätska i brödet som gör att det blir saftigare och därmed smular mindre och håller sig färskt längre.

Skållningen bryter också ned  en del av stärkelsen i brödet. I skalet på grövre mjölsorter finns ett enzym som med hjälp av skållning bryts ned och det hjälper kroppen att ta upp bland annat viktiga mineraler.

Häll fullkornsmjölet i en stor skål som tål kokhett vatten. Jag tillsätter också kumminen som jag krossar i morteln. Jag föredrar där det ör möjligt att använda hela kryddor som jag krossar själv i morteln eftersom det ger så mycket mer smak än finmalda kryddor påsar. I tillägg häller jag i dadelsirapen.


Halvgrova frukostbullar med dinkel och kumminKoka upp vattnet och häll det kokhett över mjölet, krossad kummin och sirap, Blanda i hop det hastigt. Du får nu en kladdig "sörja". Använd en termometer för att se att du får riktig temperatur. Blandningen ska komma ned till ca 37-38˚C. Rör runt i degskålen av och till så att den kallare ”utsidan” blir blandad med det varma på ”insidan” av degen och temperaturen vill sjunka fortare utan att ”utsidan” blir för kall. Samtidigt bearbetar du det grova mjölet.

När blandningen har lagom temperatur, häll i jästen och blanda väl. Det tar ett par minuter innan jästen har löst sig helt. Tillsätt salt och blanda ned fint sikelmjöl lite åt gången. Du behöver +/- 13 dl siktat mjöl, och du ser ganska snart när degen är mättad. Den ska hålla i hop fint, inte vara rinnig, men ändå fortfarande lite kladdig.

Sätt plastfolie över skålen så att det är helt tätt och låt degen jäsa ca 3 timmar. Den ska då vara ca dubbel.


Häll lite olja på degen och vänd den meden bakskrapa ett par gånger så att hela degen är oljig men inte "degkladdig". Häll ut degen på oljat bakbord. Degen ska inte knådas mer. Dela upp degen i 16 delar och forma dina bullar. Ta lite olja på händerna så är det lätt att forma degen utan att den fastnar på händerna.

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och lått bullarna jäsa ca 1 timme på plåten. Gärna under plast. Men passa på att plasten inte ligger emot degen.

Grädda bullarna mitt i ugnen på 175°C i ca 15-17 minuter, beroende på ugn. Låt svalna på bakgaller under torr handduk. Bullarna kan du med fördel frysa och desto snabbare du får dem i frysen, ju färskare är de vid upptining.

Kom i håg at det är viktigt att inte överarbeta en dinkeldeg och att den behöver extra tid till att jäsa. Utöver det så går det faktiskt riktigt fort att göra dessa bullarna. Vill du har fler tips på hur man lyckas med bröd när man bara bakar med dinkel, så kan du läsa mer HÄR.

En bra dag börjar med en bra frukost!

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurnerHalvgrova frukostbullar med dinkel och kummin

Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Så gottit & vilka fatastiska foton ♡ ...
  /Kram fina du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära dig. Så glad jag blev för att du gillar fotona :o) // Kram Kicki

   Radera
 2. Du inser att 50g är drygt 4 paket jäst va? Det låter lite mycket. Borde det inte räcka med ett paket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu fick jag ett skrattanfall... :o) Tack för att du uppmärksammade mitt skrivfel. Det ska vara 12 gram - tillsvarande 50 g färskjäst. Är det möjligt. Tack ska du ha, vem du nu än är :o) // Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...