19 juni 2015

Frisk jordgubbskaka utan gluten

Jordgubbskaka glutenfri
 
Det var en period i min unga tonåringstid då det var viktigt att plocka sju sorters blommor under midsommarnatten och gömma dem under kudden. Även om man tufft kunde påstå ibland kompisar att det var barnsligt att plocka blommor på midsommarnatten, så var det någonstans där inne i tonårshuvudet som ändå hoppades att mormor hade rätt när hon sa att jag skulle drömma om min tillkommande.

Så här efteråt så tror jag kanske att mormor inte helt visste vad hon pratade om. För någonstans bak i minnet vill jag väl komma ihåg att jag drömde om han, han drömprinsen. Men inte fasiken kom det någon prins på vit springare. Året efter skulle jag väl egentligen bara ha struntat i det. Men det är alltid dumt att chansa….Min kaka är saftig och smakar mycket jordgubbar med en underton av mandel. Passar bra att göra dagen innan  - kakan blir bara saftigare. Detta är en perfekt kaka för mina smaklökar eftersom jag inte är speciellt förtjust i "översliskiga sockerbomber". Hoppas det passar dina smaklökar också.Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
1 ½ msk havremjöl, glutenfri
1 msk fiberhusk
3 krm vaniljpulver
3 tsk bakpulver
1 dl kokossocker (Cocosa, kokosblomstsocker)
3 ägg
4 msk grädde (jag använder havregrädde)
2 msk rapsolja
Jordgubbar – tvättade och avrunna innan de används i kakan

evt. sukrin melis/florsocker på toppen och färska jordgubbar vid servering

Gör så här:
Blanda torra ingredienser i en skål. Vispa äggen porösa och blanda ned i det torra. Tillsätt också grädde och olja och blanda väl – inte vispa!

Använd en springform, ca Ø 20-25 cm. Kläd botten med bakplåtspapper och häll i smeten. Jämna ut smeten i botten. Även om det ser lite ut i botten, så vill kakan höja sig.

Hacka, skiva eller klyfta jordgubbarna allt efter vad som passar dig bäst. Lägg det gärna i ett snyggt mönster, eller kasta ut dem jämnt över kakan som jag har gjort. Grädda kakan mitt i ugnen på 175°C i ca 20-25 minuter. Det beror på hur stor springformen är. Ju mindre form så tar det lägre tid innan mitten har blivit gräddat. Känn med en sticka i kakan. När stickan är torr, ta ut och ställ den att svalna. Lossna sen försiktigt runt kanterna innan du öppnar springformen.
Den kan serveras ljummen eller kall till en god vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ta det som passar dig bäst och som du mår bra av.Jag serverar med extra jordgubbar till kakan och avslutar med ett snyggt täcke av sukrin florsocker (sukrin melis). Det kommer inte att göra någon smakskillnad, men ser lite snyggt ut.

Jag önskar dig en härlig Midsommar som inte regnar bort (vilket jag har på känslan att det gör här), och njut en härlig jordgubbskaka till dessert.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Underbar Jordgubbstårta ♡ ...
  Glad Midsommar till dig finaste/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :o) . Hoppas du får en fin midsommarhelg // Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...