3 april 2015

Två sorters sill till påskbordet: "Curry & Chlili" och "Lök, Peppar & Nejlika"

 
Tro det eller ej – men nu är det faktiskt påsk igen. På ett eller annat vis så klarade jag att glömma påsken. Eller inte glömma påsken så direkt. Klart jag vet det är påsk. Men jag glömde ju plötsligt påskmaten. Vi har som tradition att på påskafton (som är den stora huvuddagen hos oss i påsken) samla hela familjen runt ett gigantiskt ”påskigt” smörgåsbord.

Nog blir det mat allt, det behöver jag nog inte bekymra mig för eftersom jag har en mor och en syster som gärna lagar mat. Men jag behöver göra en del mat själv så att jag får tillpassat efter det som passar mig och min kost.

Så när jag plötsligt fick den lätta panikkänslan av att ”i dag är det inte bara torsdag – det är skärtorsdag!”, så insåg jag att om jag ska hinna bli färdig med maten innan Påskafton så får jag börjar på en gång. Jag vill gärna ha en sillbit eller två, så det fick bli ett par inläggningar eftersom den behöver ett dygn eller två för att bli färdig.

Jag har tidigare gjort sockerfria alternativ i mina sillinläggningar som du hittar under menyn till vänster under Påsk. Därför tänkte jag nu prova en annan variant och har gjort lagen med kokosblomstsocker - som fortfarande är ett mycket bättre alternativ än vanligt socker och har GI på 35 (vanligt vitt strösocker har GI 97).

Så det fick lika gärna bli två sorters sill:
Kickis favoritsill med curry och chili och Löksill med pepparrot och nejlika. Hoppas något passar för dig också. Men sillinläggningar av denna sorten är inte precis basisk bildande, så du får hellre tänka på vad du serverar till.Eftersom det bara är mig som äter av denna "nyttigare" sillinläggningen så är det inte så stora mängder jag har gjort. Men här kan du öka på precis hur mycket som helst.

Fler recept - också sockerfria recept - hittar du under Påsk i menyn till vänster.


Kickis favoritsill i ny tappningIngredienser:
1 konserver med ABBA’s inläggningssill
1 dl finhackad purjolök
½ msk finhackad röd chili utan kärnor
1 dl matyoghurt, jag använder grekisk matyoghurt (turkisk blir gärna lite för syrlig) eller laktosfri crème fraiche
2  ½ tsk curry, medium styrka
2  ½ tsk paprikapulver
2 krm salt – jag använder himalayasalt
2 krm mald vitpeppar
ca 2 tsk saft från färsk citron

Lag till kokning:
1  ½ msk äpplecidervinäger
3 msk kokosblomstsocker
6 msk vatten


Blötläggning av sillen:
Matyoughurt evt. blandat med lite vatten

Du kan gärna använda laktosfri yoghurt för att få en helt laktosfri variant.

Gör så här:

Skölj sillen och lägg dem sen till blötläggning i yoghurt. Om yoghurten är väldig tjock kan du blanda ut med lite vatten. Låt sillen ligga minst ett par timmar så att det mesta av både salt, ättika och konserveringsmedel dras ut av sillen.

Finhacka purjolök och chili och lägg det i en skål.

Koka upp lagen och häll den het över purjolök och chili. Låt det svalna till fingervarmt. Tillsätt yoghurt, kryddor och citron.

När sillen har legat i färdigt i yoghurten, skölj av den väl under rinnande vatten och lägg den att rinna av på hushållspapper. Torka av det sista vattnet och skär sen upp sillen i lagom gaffelbitar efter eget tycke. Jag delar dem i ca en fingersbredd.

Lägg bitarna upp i såsen och blanda. Lägg sillen i en burk med tätslutande lock och låt den stå i kylskåpet ett par dygn innan servering.Löksill med pepparrot och nejlika


Ingredienser:
1 konserv med ABBAs inläggningssill
1 rödlök
2 Lagerblad
ca 5-6 hela nejlikor
Ca 5-6 hela svartpepparkorn
1 bit pepparrot  (ca en tummetjock bit 4-5 cm lång)
1 tsk senapsfrön


Blötläggning av sillen:
Matyoughurt evt. blandat med lite vatten

Du kan gärna använda laktosfri yoghurt för att få en helt laktosfri variant.

Ingredienser till lagen:
1 dl äpplecidervinäger
2 dl kokosblomstsocker
3 dl vatten

Gör så här:
Skölj sillen och lägg dem sen till blötläggning i yoghurt. Om yoghurten är väldig tjock kan du blanda
ut med lite mjölk (havremjölk) eller vatten. Låt sillen ligga 1-2 timmar så att det mesta av både salt, ättika och konserveringsmedlen dras ut av sillen.

Koka upp ingredienserna till lagen tills sockret har smält. Ställ lagen att svalna tills den är fingervarm eller lite kallare.

När sillen har legat i färdigt i yoghurten, skölj av den väl under rinnande vatten och lägg den att rinna av på hushållspapper. Torka av det sista vattnet och skär sen upp sillen i lagom gaffelbitar efter eget tycke. Jag delar dem i ca en fingersbredd.

Skiva löken i tunna skivor. Dela pepparroten i några bitar, till exempel i stavar. Varva sen sill, lök, pepparkorn, pepparrot, senapsfrön, nejlika och lagerblad i en tätslutande burk.

Häll över lagen den fingervarma lagen -  det är bättre att lagen är lite för kall än för varm. Det är också viktigt att lagen täcker sillen helt, så använder du en stor burk så är det bara att göra mer lag.

Förvara sillen kallt i tätsluten burk. Den är klar att ätas efter ett dygn eller två


Ha en trevlig Påsk allihop!


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

6 kommentarer:

 1. Önskar dig en Go & Gla´ Påsk!
  /Kram fina du

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det samma till dig - Påskkramar Kicki :o)

   Radera
 2. Mmm, så gott! Sill är så gott. Jag gjorde egna sillar under julen och den ena var en stark chili variant som blev vår favorit. Otroligt gott. :)

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...