9 mars 2015

Hel ugnsbakad forell med fetaost och örterOj… var har tiden blivit av? 

Mina första tre månader här i Sverige har gått vansinnigt fort även om det ur synpunkten flytta tillbaka till Sverige inte har varit som ett tåg på räls. Det hjälper inte at vara svensk i Sverige om man inte uppfyller en del kriterier här som har varit svårt efter så många år i Norge.

Det att inte bara vara svensk på papperet utan också vara svensk i samhället. Så det vil väl ta 9-10 månader till innan jag blir en ”fullgod svensk”… Förfärligt ord. Tänk att de sa det… och jag har ju ändå en svensk bakgrund. Undrar vad man säger för dumt till de som flyttar hit med en bakgrund från andra länder….? Tänk att man kan känna sig som ”alien” i sitt eget hemland…

Bosituationen har löst sig, om även temporärt, men jag har ju inte längre en liten fotoateljé som jag hade hemma i Norge. Men jag tror det löser sig snart. Om inte något annat så går vi mot ljusare tider och det är enklare att fotografera ute igen.


Ja, för nu har våren kommit till Skåne. Speciellt i dag är det strålande sol, varmt vårväder och vårblommorna sträcker på sig ordentligt. Det är många, många år sen  jag kunde möta våren så här tidigt.

Det ska firas. Med en enkel, men vansinnigt god ugnsbakad forell!
3-4 personer

Jag beräknar ca 1 forell per person på ca 250 g

Ingredienser:

3 foreller á ca 250 g
Salt – jag använder himalayasalt
Mald svartpeppar
2 citroner
Olivolja

Fyllning:
½ rödlök
Ca 100 g fetaost  - jag använder fetaost gjord på getmjölk
½ hand färsk bladpersilja
½ hand färsk timjan
Ca 1-2 msk matgrädde
Grovmald svartpeppar
½-1 msk olivolja

Gör så här:
Börja med att rensa fisken och ta bort alla inälvor. Skölj väl och torka av med hushållspapper. Du kan givetvis ta bort både huvud och stjärtfena om du vill det, men jag föredrar att ugnssteka fisken hel om jag har möjlighet.

Ta en vass kniv och snitta upp skinnet på ett tar ställen så att inte skinnet bubblar upp och spricker under tillagningen. Gnid in salt och svartpeppar både utanpå och inuti fisken.

Mosa fetaosten och finhacka lök och kryddörter. Blanda ihop fetaost och ”hacket” och tillsätt matgrädde och olivolja tills du har en kladdig blandning. Smaka av med svartpeppar – du behöver inte tillsätta salt i blandningen. Fördela blandningen i de 3 forellerna.

Skiva citronerna. Tryck in halva citronskivor i fyllningen i fisken. Smörj en långpanna med lite olivolja och lägg i forellerna. Lägg sen hela citronskivor  uppe på varje forell. Ringla över lite olivolja

Sätt in formen i mitten i förvärmd ugn på 200°C. Ugnsstek fisken i ca 20 minuter. Ös gärna med oljan en eller två gånger. Ta ut fisken när den är färdig och låt den vila 10 minuter innan servering.

Jag serverar med ugnsbakade grönsaker och en härlig sallad.

Så enkelt att tillaga och så fantastiskt gott!

Ha en härlig vecka!

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Åh,sååå gottit ♡ ...
  Soliga Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa... fisk är så gott :o) - soliga kramar till dig också :o) / Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...