3 januari 2015

Varm kålsallad med saffran

 
Så har vi då äntrat 2015. Vad har du avlagt för nyårslöfte i år? Kanske har du till och med brutit löftet redan?

Jag passar mig noga från att lova något som helst när jag vet att det finns en bitte-bitteliten chans för att jag inte kan hålla det. Då vet jag att varken jag eller någon andra blir besvikna. Nyårslöftena är ofta av den karaktär som på sitt vis gör att det är dömt att misslyckas innan man egentligen har börjat. Så varför ska vi ha nyårslöftena? Nää… jag ska bara vara en ”glad skit”, laga mat och ha det bra. Det får bli mitt löfte då.

Jag har ju snackat en del om kål tidigare och om hur både nyttigt, billigt och inte minst gott, kålen är. Kål är ju fin på det sättet att det är så tacksamt att kryddsätta. I dag använder jag mig av saffran.

Saffran är för någon en speciell krydda som de allra flesta förbinder med julen. Men saffran är inte en krydda som bara passar i våra lussekatter till jul. Det passar i både mat och bak och något som jag gärna använder även om det inte är jul. Saffran passar hela året om du frågar mig.

Om jag har möjlighet så köper jag gärna hel saffran – ni vet det rödgula lilla ”hårbollen” som ligger i en liten ask. Man brukar hitta hel saffran i butiker som har ett större ”exotiskt” urval av importerade varor än vad du hittar på den lokala matbutiken. Men just nu är det en del matbutiker som faktisk säljer ut sin saffran billigt. Ja ni vet de små påsarna med 0,5 g pr. påse. Köp dem. Då har du saffran för en stund.

Dagens lilla middag kunde man ju tro skulle vara en efter-jul-inspirerande rätt eftersom det innehåller saffran. Nope. Men lokalbutiken hade som sagt billig saffran, så nu har jag fyllt på lagret.
Ingredienser:
500 g spetskål eller vitkål - jag har använt spetskål som är lite "rundare" i smaken
2 stora morötter – eller 3-4 mindre
1 dl matlagningsgrädde - jag använder iMat havregrädde 13 %.
1 dl vatten
1 dl naturell matyoghurt, typ grekisk eller turkisk
1 g stött saffran – dvs. 2 påsar färdig stött saffran eller krossa 1 g saffran tillsammans med lite havssalt.
Salt – jag använder havssalt
Grovstött eller grovmald svartpeppar

Gör så här:
Dela och ta bort stocken på kålen och strimla den sen fint. Har du en mandolin, så använd den. Skal morötterna. Här använder jag en juliennestrimlare eller en mandolin för att få fina strimlor.

Häll grädde, yoghurt, saffran och vatten i en stor gryta. Koka upp blandningen och smaka av med salt och peppar. Sänk värmen, lägg i kål och morötter och låt blandningen stå på svag värme under lock. Det ska absolut inte koka. Rör om av och till. Låt stå tills kålen är mjuk och lite genomsiktligt och saffranssåsen är härligt tjock. Ca 20-30 minuter beroende på hur tjockt du strimlat vitkålen. Smaka av med salt och peppar.

Servera kålsalladen som tillbehör på middagsbordet. Det blir extra snyggt med lite grovhackad färsk bladpersilja på toppen. Jag serverade kålsalladen tillsammans med en wokgryta gjord på grönsaker och lite kyckling smaksatt enkelt med salt och peppar eftersom saffran ger mycket smak.

Ja du, nu var vi i gång. Årets första recept.

Ha en skön helg!
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Gottit & vackert med saffran ♡ ...
  God fortsättning finaste/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det gott med saffran - hela året runt :o) // Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...