11 januari 2015

Krämig broccolisoppa med timjan och pepparrot

 
Stormen Egon plågar oss skåningar och då är det verkligen skönt med en värmande soppa med massor av energi. För när vi pratar om broccoli, ja då pratar vi verkligen om en av supergrönsakerna.

Broccoli har en mild smak och kan ätas både rå och tillagad. Den är vackert mörk grön och man kan äta både stjälken, bladen och själva blomman. Och det är inte utan grund som broccolin också kallas ”den gröna hälsoblomman”. Broccolin är näringstät, energisnål och vitamin- och mineralrikt livsmedel och har sjukdomsförebyggande egenskaper.

Broccoli har utvecklats från den kål som växer vilt i hela medelhavsområdet. Den har varit känd sedan flera århundraden i Sydeuropa, speciellt i Italien, men den importerades till Sverige först på 1950-talet.

Broccoli är en av de grönsaker som kan skydda mot cancer genom sitt höga innehåll av C-vitamin, betakaroten, fibrer och andra ämnen med antioxidant verkan.

Broccoli innehåller inte bara antioxidanter utan är också rik på vitamin K, folsyra, kalium och kalcium. För veganer och andra som inte äter mjölkprodukter är mörkgröna grönsaker som till exempel broccoli en utmärkt kalciumkälla. Kalcium bygger upp och underhåller kroppens skelett och är viktigt för vår muskelfunktion.

Broccoli innehåller mycket fibrer som mättar utan att bidra med kalorier och som är viktiga för att mag-tarmkanalen ska fungera bra samt att den är kolesterolsänkande genom sina  lösliga fibrer,
Broccoli är ett av de mest näringsrika livsmedlen som finns och den förlorar inte allt för mycket av näringsämnen när den blir tillagad – om man tillagar den riktig,2-3 personer

All mängdberäkning är med skalade grönsaker

Ingredienser:
2 schalottenlök
Ca 550-600 g broccoli (med både blomma och stam)
Ca 100 g rotselleri
Ca 1 grovriven färsk pepparrot
Ca 2 – 2 ½ msk färsk timjan
7 ½ dl färdig grönsaksbuljong, jag använder hemmagjord, men du kan också använda från tärning eller pulver
1 dl matgrädde – jag använder havregrädde
Salt – jag använde himalayasalt eller havssalt
Grovmald svartpeppar
Rapsolja till stekning

Gör så här:
Hacka löken och stek den mjuk i oljan utan att löken tar färg. Broccolistammen och rotsellerin delas upp i ungefär lika stora bitar – blomman kan vara större eftersom den blir färdig fortare. Lägg i broccoli och rotsellerin i grytan och låt det surra sunt i oljan tillsammans med löken.

Häll på buljongen och tillsätt riven pepparrot och färsk timjan. De mjuka timjankvistarna kan vara med, men ta bort de grova. Låt grönsakerna sjuda sakta under lock tills du känner att grönsakerna är mjuka, utan att vara överkokta. Tiden det tar för grönsakerna att bli färdiga, beror på hur stora eller små du har hackat upp dem i.

När grönsakerna är färdiga, ta grytan av plattan och mixa med en stavmixer tills du har en slät och krämig soppa. Tillsätt matgrädden och smaka av med salt  och peppar. Ge soppan ett sista uppkok innan servering.

Servera soppan varm, gärna med några droppar av en mild olivolja.

Ha en skön söndag - och skulle du ha besök av Egon så håll i dig!
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...