22 december 2014

Ugnsbakad vitlöks-gös med stampad potatis och räkkräm.

Ugnsbakad vitlöks-gös
 
I väntan på julafton så är det alltid härligt att tillaga något annat än julmat. För många har det varit flera julbord redan och det blir säkert några dagar med julmat efter julafton också. Så varför inte en festmiddag med fisk och räkor. Det är på denna tid av året räkorna är som bäst, tro det eller ej.

Men det är väl på julafton som de flesta ungarna känner på kroppen att det inte kan gå fort nog till tomten kommer.

Jag har en del tidiga minnen från mina barndomsjular som verkligen gav känslan av jul. Ja nu pratar jag inte om snö, vilket man inte kan skryta med här i Skåne även om jag vet att vi har haft en del snörika jular. Nej, jag pratar om händelser som gjorde julen speciell och magisk.

Jag kommer ihåg att jag ifrågasatte tidigt varför pappa alltid var tvungen att köpa tidningen just när tomten kom. Han missade ju allt det roliga. Eller var det så att pappa var tomten? För det hade Mogens och Kristian sagt (som är ett par år äldre) och det fick mig verkligen att tvivla.

Jo, mina föräldrar var eniga i att det var dumt att pappa inte var hemma när tomten kom så i år skulle han inte köpa tidningen. ”Det är ändå ingen riktig tomte som kommer för tomten finns inte” sa Mogens. Jag var tveksam och visste inte helt vad jag skulle tro. Varför stod det på alla paket att de var från tomten om han inte fanns? Jag hade mycket att fundera på inför julen.

Så kom julafton. Vi bänkade oss framför Tv:n i vanlig ordning för att se Kalle Anka och hans vänner och alla de galna upptågen de kunde finna på. Så var det julmiddag. När middagen var slut så satt jag och kikade på pappa. Skulle han köpa tidningen eller skulle han vänta på tomten tro? Han reste sig och gick ut i hallen och tog på sig jackan. ”Ska du köpa tidningen i alla fall?” frågade jag. ”Nej, jag tänkte jag skulle se om tomten kanske behöver hjälp när han kommer. Vill du bli med?”

Om jag ville! Aldrig har jag väl fått på mig ytterkläderna så snabbt och tog på mössan utan att klaga (hatade mössa). Jag var spänd. Det var mörkt ute och pappa tände två marschaller vid uppfarten till huset. Jag sa inte mycket och stod mest och kikade runt för att se om tomten kom. Kanske kom han från himmelen? Jag hade ju sett tomten och alla hans små hjälpare i Kalle Anka & hans vänner. Och där flög ju tomten med sin släde. Kanske han skulle landa på taket? Uff… det var nog lite högt upp till taket.

Tomte på släde
 
”Se där” sa pappa och rykte mig ut av mina dagdrömmar. ”Ser du ljusskenet där borta på vägen?”. Jag tittade åt det håll pappa pekade och kunde inte se något speciellt. Men jag hörde en svag bjällra som klingade vackert. ”Pappa, är det tomten?”

Snart såg jag också ljusskenet från tomtens lykta när han kom med sin släde. Alltså, om du hade frågade mig den gången, så kom tomten givetvis flygande fram med sin släde. Och det var helt klart Rudolf som drog. Det var en julmagisk stund att se hur tomten kom närmare och stannade utanför vårt hus. Han hade med sig en nisse som hoppade ut och höll Rudolf medan pappa och tomten bar in julklapparna.

HA! Jag visste det. Tomten finns visst det. Detta skulle jag berätta för Mogens och Kristian.

Så i väntan på en magisk julafton blir det Ugnsbakad vitlöks-gös med stampad potatis och räkkräm.
Middag för två
Ugnsbakad vitlöks-gös

Ingredienser till ugnsbakad gös:
Filead gös – beräkna ca 200 g / person
Vitlök – massor av vitlök
Salt – jag använder havssalt
Svartpeppar

Ingredienser till räkkrämen:
Ca 30-40 stk Räkor 
½ dl grädde – jag använder havregrädde
Salt – jag använder havssalt
Svartpeppar
Olivolja

Ingredienser till stampad potatis:
Potatis
Olivolja
Salt – jag använder havssalt
Peppar
1-2 handfull färsk persilja – jag använder bladpersilja

Jag serverar rätten på en grön bädd med rucola och mache sallad.

Gör så här:
Skölj och torka gös filéerna. Kontrollera att alla fiskben är borta. Jag använder en fiskpincett för att ta bort de sista fiskbenen.

Ta salt och peppar på fisken och lägg den i en ugnssäker form med lite olivolja i botten. Skiva vitlöken tunt och lägg ut den på gösen. Du kan gärna lägga ett snyggt mönster, men fördela vitlöken jämnt. Vitlöken vill få en fin mild smak när den blir rostad i ugnen så  här och inte lika skarp som rå vitlök.

För att var säker på att gösen inte blir ”överkokt” i ugnen använder jag termometer som jag sätter i mitten på den tjockaste filén. Häll på lite olivolja på toppen och sätt in gösen i förvärmd ugn på 200C° i ca 15-20 minuter (avhänger av hur tjock filén är). Termometern ska visa ca 52C° när fisken är färdig.

Skala potatisen och dela upp den i minde bitar innan du kokar den, så går det fortare. När potatisen är färdig, mosar den lätt, blanda i en god olivolja, lite havssalt och finhackad persilja.

Häll grädden i en gryta. Skala räkorna och lägg allt skalet i grädden. Låt grädden koka upp och sen sjuda på låg värme. Grädden får stå ganska länge på svag värme och du vill se att den blir mer och mer krämig eftersom den reduceras.

Efter ca 30 minuter, sila bort räkskalen och låt sen krämen stå på låg värme tills du har en lagom krämig räkkräm. Blir den för fast , späd med lite mer grädde tills du har en lagom kräm. Smaka av med salt och peppar. Hacka upp räkorna, men spara några till garnering. Blanda i räkorna i den varma krämen precis innan servering eftersom räkorna blir sega om de får koka med i krämen.

Ugnsbakad vitlöks-gös


Lägg upp salladen på en  tallrik och lägg fisk och potatis på salladen. Lägg ett par matskedar räkkräm på gösen, garnera med räkorna och droppa över lite god olivolja på toppen.

Detta är fantastiskt gott och passar lika bra till vardag som till fest.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Så mysigt & gottit inlägg ...

  .._██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。*
  ˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ˛_Π_____. * ˛*
  .°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\ *. ˛*.。˛* ˛. *。
  *(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬ .
  ¯˜"*°•♥•°*"˜¯`´¯˜"*°•♥•°*"˜¯` ´¯˜"*°´¯˜"*°•♥•°*"˜¯`´¯˜"*°•
  Jag önskar dig en riktig föröjdefull Jul & Ett Gott Nytt År!

  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära dig - En riktigt God Jul & Gott nytt År till dig också :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...