13 december 2014

Saftiga dinkelbullar med fetaost och oliver

 
Äntligen – äntligen.... Oj, det känns som en evighet sedan jag skrev i bloggen sist. Och ni som följer min blogg vet ju varför.

Det har varit en period nu när jag varken har haft tillgång till utstyrt kök eller pc, och då begränsar det vad man kan lägga ut av recept. Men nu börjar saker och ting komma på plats även om uppackningen går långsamt. Väntar på garderober och hyllor så jag bor fortfarande i resväska och kartonger.

Men ännu en gång är jag nu registrerad i Sverige (efter många år i Norge). Jag började i ny jobb 1.e december och det har varit två omtumlande veckor med allt som ska komma på plats med alla nya arbetsuppgifter, alla nya kolleger och inte minst alla elever. Och även om jag har stupat i säng i varje kväll, fullmatad med ny information, så kan jag bara säga att jag älskar alla mina nya utmaningar i livet. Och det är många eftersom jag nu har vänt upp och ned på hela mitt liv och min tillvaro.

Tack alla ni som har fortsatt att besöka min blogg även om jag själv inte har kunnat vara aktiv här – och beklagar alla ni som har fått vänta länge på att få svar på era frågor. 

Nu är det ju inte långt till jul heller. I dag är det Lucia, men med tanke på julmat så ligger jag låååångt efter. Jag har inte en gång börjat tänka på vad som ska komma på julbordet i år, så nu blir det till att lägga till en högre växel och komma i fatt sig själv. Men det blir ju jul oavsett, så det är knappast någon idé att stressa.

Ja, så det bli inte ett julrecept i dag, men härligt saftiga dinkelbullar med massor av godsaker. Det  bästa av allt är att nu är bloggen igång igen.14 dinkelbullar i stora muffinsformar

Ingredienser:
3 tsk torrjäst
3 ¾ dl vatten 37˚C
2 msk olivolja
1 ½ tsk salt – jag använder himalayasalt
ca 6 ½ - 7 dl siktat dinkelmjöl
100 g fetaost – jag använder fetost gjord på getmjölk
100 g röd paprika
50-75 g bruna oliver i vatten
7 körsbärstomater

Olivolja till utbakning
Havssalt i flingor till topping

Gör så här:
Förbered först fyllningen med att smula fetaosten, finhacka paprikan och skiva oliverna. Tomaterna delas i fyra klyftor.

Blanda ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt sen resten av vattnet och blanda tills jästen har löst sig.

Tillsätt olja, salt, den smulade fetaosten, paprika och olivskivorna. Blanda i mjölet lite av gången tills du har en deg som är ganska kladdig men ändå samlad. Eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som vetemjöl, bakar jag mina bröd för hand och blandar min deg med en trägaffel eller liknande.

Ställ degen att jäsa under plast tills den är dubbel, ca 2 timmar.

Pensla ett tunt lager med olja på ditt bakbord och stjälp ut degen. Vänd degen ett par gånger på bakbordet med hjälp av en degskrapa som är smörjd med lite olja för att inte fastna i degen.

Dela upp degen i 14 delar och placera degklumparna i stora muffinsformar. Tryck ned två klyftor med tomat i varje bulle så att degen täcker tomaten.

Strö på lite havssalt och ställ bullarna att jäsa under plast ca 30-45 minuter.

Grädda bullarna mitt i ugnen på ca 230°C i ca 20 minuter eller till bullarna är gyllene och vackra. Låt svalna under torr handduk.

Bullarna kan gärna frysas.

Hoppas du får en fin helg!!Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Låter gott & du ...
  ♡ -ligt Välkommen till Sverige & all lycka till med nytt jobb mm mm

  /Kram finaste du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära dig :o)

   Det känns konstigt att trampa runt på kända gator, som inte längre ser ut som de gjorde när jag bodde här sist. Men det känns bra även om jag saknar mycket från Norge nu :o)

   Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...