11 oktober 2014

Ugnsstekt Portabello med grönkål och fetaost

Ugnsstekt Portabello med grönkål och fetaost
 
Svamp är en fantastisk krydda ur naturens eget skafferi som jag tycker är väl värd att ta vara på även om den inte är basisk bildande. Den är väl ca medium sur. Därför är det inte så ofta jag använder svamp, men låter det ingå i min 25 % del av sura livsmedel. Men de ger en fantastisk smak till olika typer av rätter utan att man behöver använda så stora mängder.

Portabello, som egentligen är en champinjonsort, har nog de flesta sett men kanske långt ifrån alla har använt. När man började sälja den så kallade man den bara för champinjon eller kantarellchampinjon och försäljningen gick fruktansvärt trögt. När man sen döpte om den till Portabello (Portabella) så sköt försäljningssiffrorna i höjden.

Det låter ju som om det var en eller annan exotisk ingrediens från Italien, Spanien eller kanske Frankrike, så det var kanske inte så konstigt att många blev nyfikna på det som egentligen är en odlad trädgårdschampinjon. Champinjonen får växa sig riktigt stor så att hatten öppnar sig. Då avdunstar en hel del vätska, svampen blir fastare och får en mer koncentrerad och fyllig smak och ett annorlunda utseende – och inte minst blir mycket större.

Ugnsstekt Portabello med grönkål och fetaost

2-4 port – beroende på hur mycket svamp du tillsätter varje portion
För dig som håller en 75/25 % basisk kost, fyller du upp tallriken med mest grönt.

Ingredienser:
Ugnsstekt Portabello med grönkål och fetaost

2 portabello svampar
Ca 40 g grönkål utan stock
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja + till pensling
80-85 g fetaost – jag använder fetaost gjord på getmjölk
En bit vårlök
Ca 10 stk bruna oliver
Grovmald svartpeppar
Färsk limesaft

Gör så här:

PortabelloSkär bort foten och skrapa bort de mörka lamellerna på undersidan med en tesked. Spara det du har skrapat bort.
Smörj ett ugnssäkert fat med tunt lager a olivolja och pensla svamphatten med olivolja och lägg dem med hatten ned och undersidan upp. Här får du en stor härlig skål som du kan fylla med massa gott.

Lägg grönkål, skrapet från svamparna, vitlöksklyftor och olivolja i matberedaen och kör ihop till en massa.

Blanda massan med smulad fetaost (inte kör detta i matberedaren för då blir det en grå/brun massa)
och fördela det sen i svampskålen. Skiva oliverna till ca 3 delar och fördela på svamparna samt finstrimlad vårlök. Strö på lite grovmald svartpeppar och grädda i förvärmd ugn på 200˚C i ca 15-20 minuter, beroende på hur stora svamparna är.

Har du hittat riktigt enormt stora svampar kanske du måste dubbla fyllningen för att fylla upp ordentligt.

Ugnsstekt Portabello med grönkål och fetaost
 
Servera portabellon ljummen på en grönbädd – jag har använt rucola sallad, libsticka, krasse, röd paprika (faktisk från egen trädgård), finstrimlad vårlök och små blomkålsknippen blandat med lite olivolja, limesaft och några flak havssalt, men du tar givetvis det du gillar bäst. Häll över lite olivolja och saften från ½ lime på svampen precis innan servering. Serverea rätten som en förrätt eller till lunch.


Det blev en fantastisk och härlig höstlunch för mig och mina vänner.
Ugnsstekt Portabello med grönkål och fetaost


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...