25 oktober 2014

Scones med dinkel och havre ... och några tankar om framtiden som tuff tokkärring

Scones

Den sista veckan har inte känts som om det har gått en hel vecka, för mig var det bara en låååång dag som gick i ett rasande tempo med verkligen varierat innehåll. Jag förstår inte hur veckan kunde gå så snabbt. Varje dag har varit välfylld med jobb och möten och tiden flög i väg. Kanske inte alla dagar. På torsdagen stannade tiden upp för ett par timmar när jag var närvarande vid en vacker minnestund för mamman till en kär väninna av mig sen många år. Ett par timmar till eftertanke, minnen, skratt och gråt.

packaNi som har följt min blogg en stund ser ju säkert att det har varit lite längre uppehåll mellan inläggen i det sista, men det har då sina rutiga orsaker och randiga grunder.

Jag håller på att packa både hemma och på jobben. Jag har nämligen sagt upp mitt jobb efter 13 år på samma arbetsplats. När man har kommit upp i min ålder så får man två sorts reaktioner på det: ”Tokkärring” eller ”Åh så tuff du är, önskar att jag hade varit lika tuff”

Ha ha... ja, jag kan väl vara bägge, en tuff tokkärring!skolsakerJag ska vidga mina vyer kan man väl säga. Byta karriär så där plötsligt eftersom jag tycker det är dags, något jag har tänkt på länge och verkligen har lust att prova. Därför packar jag också här hemma.

För inte nog med att jag ska byta karriär, jag byter land också. Efter snart 25 år i Norge ska jag starta med ett nytt jobb i Sverige och under 2015 räknar jag med att hamna på skolbänken igen (om jag nu kommer in på skolan jag vill - kanske jag är för gammal...). 


Så både tillvaron och hemmet är upp och ned vänt just nu. Man lever liksom i en bubbla för att göra ett avstamp och komma vidare med nya utmaningar.SconesMen jag ser verkligen fram emot att bo i Sverige – inte minst ur matmässig synpunkt. Allt vill bli så mycket enklare när det gäller maten. Jag ska flytta ned till vackra Skåne och kan inte nog berätta för er hur underbart det känns. När man har bott borta från Skåne så länge, så blir det den vackraste platsen i världen. Jag gläder mig som en liten unge till julafton – men min julafton kommer först - 1 december börjar jag i det nya jobbet.

Ja, så det vill väl bli lite hackigt med inlägg i bloggen för en stund, men jag har absolut inga planer om att bloggen ska upphöra eller tänkt lägga ned mitt matprojekt. Jag ska bara komma på plats först.

Jag blev lite ivrig nu och skriver så knapparna flyger på pc:n, men egentligen skulle jag ju skriva om dagens recept, mina scones. Men de behöver kanske inte en närmare beskrivning. Men var eniga om en sak, färskt nybakat bröd till frukost, det är ljuvligt…
2 brödkakor
Scones

Ingredienser:
1 dl havregryn
1 dl krossad hirs – du kan också använda quinoa eller mer havregryn
1 dl fullkorns dinkel
3 dl siktat dinkel
3 tsk bakpulver
½ tsk salt – jag använder himalayasalt
1 tsk stött anis – mald eller som du har krossat själv i mortel
1 tsk stött fänkål – mald eller som du har krossat själv i mortel
3 msk rapsolja
2 dl mjölk – jag använder havremjölk men du kan också använda nötmjölk, rismjölk eller kokosmjölk

Vatten till pensling
Valfri toppning – jag har använt krossad havre, men du kan också använda hirsflingor, sesamfrön, vallmofrön eller något annat du gillar. Eller varför inte köra helt utan.

Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 275˚C, för scones är snabba att förbereda.

Blanda alla torra ingredienser. Jag brukar köpa hel fänkål och anis och krossa det fint i morteln eftersom det ger mer smak, men det går fint med malna kryddor.

Häll i olja och mjölk och blanda snabbt ihop degen.

Scones


Dela degen i två och platta ut till ca 2cm tjocka kakor. Använd en mjölad vass kniv till att göra ett kryss i mitten. Gå helt ned i botten. Nagga kanterna med en gaffel. Pensla med varmt vatten och eventuellt strö på toppning.

Gräddas mitt i ugnen på 275˚C i ca 10-15 minuter. Du kan gärna använda varmluftsugn, men följ med på färgen på brödkakorna. Låt svalna lite innan du skär upp och serverar.

Scones


Ha en skön lördag!

Och du, glöm inte att flytta klockan i natt. Nu ska den vridas en timme MOT sommaren.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Lycka till med dina utmaningar i Skåne och i livet. Härligt med nya dimensioner.

  SvaraRadera
 2. Sååå gottit & All Lycka Till,vännen i allt/Kram

  SvaraRadera
 3. Tack Solveig och Fru Eriksson - det ska bli spännande. När en dörr stängs så öppnas en ny... :o) / Kicki

  SvaraRadera
 4. Tyvärr var du inte vinnare av livit men Tack så ♡ -ligt för att du ville vara med/Kram

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...