12 oktober 2014

Nyponsoppa

Nyponsoppa
 
När jag var barn, var det att tillaga nyponsoppa, det samma som att vispa en påse med ett röd/orange pulver i en viss mängd vatten och sen låta det koka upp till en tjockare konsistens.

I dag vågar jag inte tänka på hur mycket socker och smaktillsättning som var i den påsen. I tillägg gillade jag att ha vaniljglass och små mandelbiskvier på toppen. Vilken kaloribomb det blev - och inte minst, tänk så mycket raffinerat socker jag fick i mig av en portion. Man visste ju att nyponsoppa var bra när man var förkyld eftersom nypo innehåller mycket C-vitamin. Men det var inte den färdiga påsen man siktade till, men den informationen tror jag försvann någonstans på vägen om det nu överhuvud taget blev berättat.

Men det går inte att jämföra en nyponsoppa från påse mot en nyponsoppa som du gör på torkade och malda nypon. Det är som två olika världar. Fördelen är att du vet precis vad du har i din soppa och du kan själv styra hur söt (eller inte söt) du vill göra den. Den kan till och med intas utan socker eftersom det är så gott oavsett. Nypon har ju också en hel del hälsofördelar.

De flesta vet väl att nypon innehåller en stor mängd C-vitamin. Men visste du att en kaffekopp med nypon innehåller lika mycket c-vitamin som 35-40 apelsiner? Under andra världskriget delade man ut nyponsirap som en källa till vitamin C. Nypon innehåller också en hel del magnesium, folat och vitamin A. Nypon har ju traditionellt använts för att stärka immunförsvaret och innehåller flera viktiga antioxidanter som har visat sig vara effektiva mot både cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Men nyponen har också andra hälsofördelar. Studier har visat att nypon kan hämma delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller. Ju starkare koncentrat desto mer hämmades cancercellerna. I tillägg är det fantastiskt bra mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit. Forskarna tror att nyponpulvret verkar lokalt genom att minska de vita blodkropparnas väg mot inflammationen. När blodkropparna rör sig långsammare minskar smärtan och svullnaden och ledernas rörlighet ökar. Nypon är också lika effektiv som tranbär mot urinvägsinfektioner.

Nypon
Fri bild lånad från Wiki


All nyponsorter är ätliga, men du måste rensa dem noga innan du använder dem eftersom de är ”håriga”. Just det ”håriga luddet” var det vi var ute efter som barn eftersom det är det vi använde som klipulver. Men rackarens vad det kliade på händerna i tillägg eftersom man inte använde handskar. Tänk dig då vad det kliar om du skulle äta nyponen utan att ta bort det håriga luddet först.

Nyponen smakar som mest när färgen är som intensivast. De går att plocka så länge de sitter kvar på buskarna, men frostnupna nypon är svårare att rensa.

Men för den som inte vil plocka nyponen själva så finns det torkade nyponskal och nyponskalmjöl att köpa. Du kan använda nypon i både smoothie, te, bröd, desserter m.m. I dag blir det en härlig nyponsoppa som ger lite extra värme under de regntunga dagarna vi har här nu.Nyponsoppa
Ca ½ liter

Ingredienser:
4 dl vatten
¾ msk arrowrot (kan bytas till  potatismjöl om du tål det)
1 dl nyponskalsmjöl
1 krm äkta vaniljpulver

eventuellt
2-3 tsk kokossocker, (palmsocker)
Ca 2 tsk honung

Gör så här:
Vispa ut arrowrot i kallt vatten.  Sikta ned nyponskalmjölet och vispa in det. Ge nyponsoppan ett uppkok och låt det sen sjuda på svag värme tills det har tjocknat och ”mjölkonsistensen” är borta.

Smaka av med sötning om du önskar det. Du kan också använda andra alternativ som agavesirap om det passar dig bättre.

Jag serverar nyponsoppan med en klick neutral tjock mat yoghurt som turkisk eller grekisk yoghurt samt mini tärningar av färskt äpple och lite grovhackad mandel.

Tips: Om du vill deicka nyponsoppan i stället för att äta med sked, så uteslut arrowrot så bli den helt rinnande

Ha en skön söndag!

NyponsoppaMissa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Nyponsoppa så gott ♡ ...
  /Söndagskramen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det gott - och tänk så nyttigt i tillägg :o) /Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...