18 oktober 2014

Kan man frysa äpplen?

Äpplen

Detta var en fråga jag fick av en av er läsare på mail. Tack för mailen.

Det allra bästa är ju om har en matkällare eller jordkällare där man kan förvara sina äpplen under vintern. Låta dem ligga skyddade till exempel på en halmbädd, kyligt utan att det är minusgrader.

Jag har tyvärr inte den möjligheten.

Så när jag har gjort alla de äpplepajer, äpplekakor och äpplemos som jag har tänkt mig så är det två ting jag gör.
Det ena är att jag torkar äpplen. 

Skala och skiva äpplena tunt – ja, ta bort kärnhuset också. Lägg sen äppleskivorna i en torkapparat som torkar äppleskivorna med varmluft på låg värme. Jag har en väldigt enkel modell från OBH Nordica som håller till mitt behov.Men det finns många bättre varianter på narknaden. Modellen på bilden heter "OBH Nordica Svamptork och Frukttork 6775"

Torkapparat
Har du inte en torkapparat så kan du torka äppleskivorna i ugnen. 
Ugnen förvärms till ca 45˚C, det får inte bli över 50˚C. Använd gärna en termometer för att hålla kontroll på värmen. Jag använder varmluftsugn men det är inte nödvändigt. Öppna ugnen ett par tre gånger i timmen för att släppa ut fuktighet.

Hur lång tid det tar beror på hur tjocka skivor du ha, men du får räkna med att det tar några timmar.Det andra alternativet är att jag fryser äpplena.

Hackat äpple

Skala och ta bort kärnhuset. Klyfta eller hacka upp äpplena i mindre bitar. Äpplena blir fort bruna, därför droppar jag över lite färsk citron och blandar runt.

Äpple i påse

Lägg upp dem i fryspåsar med lagom mängd som du tycker passar dig och lägg dem sen i frysen. Enklare än så kan det inte bli.

Kan man frysa äpplen? Svar: ja!

Och det bästa av allt är att äpplena inte tappar sin näring speciellt mycket.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...