3 september 2014

Varm citron-och ingefära dricka vid förkylning och halsont

Varm Citron- och ingefäradricka
 
Det har gått lite i slowmotion de sista veckorna här på bloggen för mig eftersom jag har varit en del sjuk. Lusten till mat har inte varit den största, ännu mindre att tillaga mat. Men nu känner jag att jag börjar bli frisk igen – som tur är. För det är fruktansvärt slitsamt att vara sjuk och inte ha ork eller energi.

När halsen har varit som mest tjock. Ja då är det bara varm dricka som fungerar hos mig för att få i sig lite mat. Med lite ”häxbrygd” som denna citron- och ingefäradrickan på morgonen så kommer man i gång.

Varm Citron- och ingefäradricka


Nyttig honung som lindrar halsont och tar kål på bakterier. Ingefära som anses vara antibakteriell och stärker immunförsvaret på grund av den höga halten antioxidanter. Citron med hög halt av C-vitamin  Allt speciellt bra vid förkylning. Kan det bli bättre?

Och du, drycken passar även om du inte är förkyld, för det är ju bara så gott och det styrker immunförsvaret!

Varm Citron- och ingefäradricka
Till 1 stort glas

Ingredienser:
3 dl vatten
1 dl färsk citronsaft
1 bit ingefära ca 3 cm, fingertjock
1 stjärnanis
Honung eller annan sötning efter smak

Gör så här:
Hacka upp ingefäran i mindre bitar. Den behöver inte vara finhackad.

Koka upp vattnet tillsammans med stjärnanis och ingefära. Ta grytan från värmeplattan. Låt stå under lock och dra smak i ca 4-5 minuter. Det ska inte vara skållande hett när du häller i citronen utan låt det bli lite mer än fingervarmt ca 40-45˚C när du häller i citronsaften. Sila av ingefära och stjärnanis.

Tillsätt lite honung efter smak. Jag använder ca 1 tsk honung. Om vill ha det mer sött kan du till exempel tillsätta lite agavesirap som har ett lägre GI.

Stjärnanis är med bara för att ge lite annan smak, men drycken fungerar lika bra utan den kryddan så inte låt det hindra dig.

Använd ekologiska ingredienser, speciellt citron, för att undgå giftrester efter odling.

Honungen har bäst effekt om du använder vildhonung och givetvis att det är äkta honung som inte är uppvärmd eller uppblandad med andra sockerarter.

Varm Citron- och ingefäradrickaMissa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

6 kommentarer:

 1. Åh,detta måste jag testa :)
  /Kram fina Kicki & wow...Så vackra Foton du tagit än en gång!

  SvaraRadera
 2. Hej hittat din sida, o ser den mkt intressant :) Dyker upp lite funderingar under vägen, kommer fråga eftersom om det går bra? Först nu ang denna ingefära citron dryck.
  Hur många citroner går det åt för att få en hel dl? är ju ganska mkt, o tråkigt nog blir det ju rätt dyrt då de kostar minst 5 kr styck. O hur mkt går in i fruktköttet tro av besprutningen då jag inte använder skalet kan man tänka att det inte är så farligt ändå.
  O du skriver att honunger är bakteriedödande, men jag har lärt mig (läst mig till) att de egenskaperna dödas då du lägger den i den varma drycken. Då ska drycken vara under 40 gr då dödas de inte. Har du annan uppfattnig om det? O sen säger "min" biodlare, en granne, att de måste värma upp honungen lite grann typ strax under 40 gr, annars funkar det inte. Då hålls ju grad gränsen. Men inte uppvärmd alls som du skriver.. det går inte riktigt ihop då för mig, då jag vet hur han förklarade. Den är ju för övrigt klart ekologisk. (så gott det går förstås, då bina kan åka längre bort oxå.. ;)
  MVH Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika!

   Roligt att du hittade min sida. Får se om jag kan svara på dina frågor:

   Citron: Det beror på hur stora och fruktiga citronerna är för att få 1 dl. Jag hade fina fruktiga citroner och använde 1 ½ ekologisk citron till et stort glas. Tycker du det är dyrt kan du ju alltid välja mindre mängd, det smakar mycket av citronen oavsett. Men när jag är förkyld vill jag ha en rejäl dos med C-vitamin därför använder jag så mycket. Alternativt kan du göra din egen dricka som du tycker passar din ekonomi. När det gäller besprutning så använder jag bara ekologiska citroner för att undgå restgifter. Det står också i receptet: ”Använd ekologiska ingredienser, speciellt citron, för att undgå giftrester efter odling.”

   Honung: Det som är viktigt här är att honungen inte är uppblandad med andra sockerarter. Även om det bara är äkta honung som får lov att kallas honung så blir fortfarande namnet missbrukt. När de tillsätter andra sötningskomponenter så har jag lärt mig att honungen värms upp för att bli mer homogen med tillsatta sötningskomponenter. Det är en del som inte är klar över det och därför skriver jag om äkta honung som inte är uppvärmd. Det har inget med själva processen att göra av äkta honung. Beklagar att du tyckte det var oklart.

   Vad jag har lärt mig om uppvärmningen som biodlare gör(som inte har något med uppvärmning för att tillsätta annan sötning) så är det två moment som gör att biodlare kan behöva värma honungen något Det ena är om man inte slungar ramarna på en gång när de har tagits ut av kuporna, för då kan honungen stelna. Då har man en uppvärmning till ca 25-30˚C för att kunna slunga ramarna. Det andra är om man inte tappar honungen på burkar direkt efter silning och omrörning. Några honungstyper blir fortare fast än andra, som till exempel honung på raps. Då använder många biodlare sig av värmeskåp för att få honungen mer lätthanterlig och temperaturen här får inte överstiga 45-46 ˚C, men som oftast har de lite lägre temperatur än det. Då kan de sedan tappa honungen på burkar.

   Varken citron (c-vitamin) eller honung ska ha hög temperatur för att du ska få gottgöra dig de nyttiga egenskaperna detta här. Och här borde jag ha skrevet en bättre vägledning på temperatur vilket jag inte gjorde eftersom jag bara skrev att det inte fick vara skållande hett. Så da har jag ändrat receptet och skrevet en mer detaljerad fingervisning om temperatur.

   Hoppas det var svar på dina frågor. / Kicki

   Radera
 3. Det får jag testa! Skönt att du mår bättre.

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...