14 september 2014

Rårörda lingon (sockerfri)

 
 
När skogens röda guld förföriskt smilar till oss med sin klarröda vackra färg, ja då vet man att hösten är här. Jag pratar givetvis om lingon. Dessa friska, syrliga och lätt beska bären med sin vackra röda färg.

Jag kan inte hjälpa det, men när jag tänker på lingon och också blåbär så går mina tankar direkt till barndomsminnen och sagoläsning om kvällen ur Elsa Beskows underbara barnbok "Putte i blåbärsskogen". Om hans äventyr i skogen när han skulle plocka blåbär och lingon till sin mamma. Elsa Beskows böcker kan varmt rekommenderas om du har någon att läsa saga för.


På den basiska matlistatabellen ligger lingon mellan neutralt och lätt basiskt. Lingon innehåller bensoesyra, ett naturligt konserveringsmedel, som gör dessa bär är självkonserverande och man behöver inte tillsätta konserveringsmedel.

Precis som tranbär har lingon bra effekt mot urinvägsinfektioner. Det finns samma verksamma ämnen i båda bären. Den röda färgen och den syrliga smaken har stor del i det hela, de bidrar till att bakterier inte fäster på slemhinnorna och orsakar infektion.

Lingon stimulerar matsmältningen och har positiva effekter på hjärtkärlsjukdomar och vissa cancerformer. Lingon anses innehålla mycket av de ämnen som bekämpar tumörceller.

Om du har möjlighet, så ut och plocka lingon. Eller så köper du färska lingon nu som det är i säsong. Kanske det finns torghandel där du bor? Då ska du inte se bort ifrån att det också finns lingon i utbudet. Frys in lingonen nu så har du över hela vintern med möjlighet att använda både till och i mat och bak. Lingon håller sig bra i frysen helt fram till nästa säsong, ja till och med lite längre än det.
 
Om du vill frysa lingon så är det väldigt enkelt eftersom du bara rensar dem, sköljer, låt torka, paketera och frys. Du behöver inte göra något annat.

Om några av lingonen är mer vita i färgen så behåll dem om du ska koka lingonsylt,, eftersom de innehåller massor av pektin och hjälper sylten att bli tjockare utan extra tillsättning av pektin.

Jag tycker personligen att rårörda lingon är bäst när det gäller ”lingonsylt”. Det är enkelt att tillaga, smakar mycket lingon och jag kan enkelt utesluta raffinerat socker helt.

Rårörda lingon blandar jag efter vad jag behöver, så därför är receptet på en mindre mängd lingon. Öka på mängderna efter det du behöver.

Ingredienser:

1 dl färska rensade och sköljda eller frysta lingon som har tinats
½ msk färsk citronsaft
Sötning efter smak och önskan – jag använder ca 1-2 msk agavesirap

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna och låt sen smakerna sätta sig innan du serverar (en timme eller två).

Citronsaften har jag med i det agavesirap är väldigt sött och jag tycker det behövs en balans i sötman. Använder du andra sötningsmedel så är det inte säkert det behövs.


Ska du bli rik på skogens röda guld i höst?
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...