18 september 2014

Gör ditt eget örtsalt & torka din egen chili

 
Hösten är fantastisk när det gäller frukt och grönsaker. Nu är det verkligen tiden för att hamstra allt ”godis” vi hittar under och över backen. Jag har ju odlat en hel del örter i år och har mer än jag har hunnit använda genom våren och sommaren. Så när nu hösten kommer passar jag på att ta tillvara på alla de goda örterna så jag kan njuta dem under vintern också.Det finns några sorters örter man kan torka, men det passar långt ifrån alla. Man kan också frysa in örterna i mindre portioner som man kan lägga ned direkt i till exempel en gryträtt. Men i dag tänkte jag göra mitt eget örtsalt. Ett örtsalt med smaker från medelhavet och med massor av smak av sommar och sol.

Jag provade mig också på att odla chili i år. Och chili, den kan man absolut torka utan att man behöver torkapparat.

Örtsalt med Medelhavssmak

Jag har valt örtkryddor som ger mig en medelhavsblandning. Men du kan välja de kryddor du gillar bäst.


Ingredienser:
Massor av örter som du gillar, har odlat eller köpt. I mitt örtsalt hittar man:
Basilika
Oregano
Timjan
Salvia
Gräslök
Persilja
Färsk vitlök
Färsk chili
Grovt salt, jag använder himalayasalt

Jag använder himalayasalt eftersom jag gillar den smaken, och inte minst är det basiskt.
Gör så här:
Skölj alla örterna. Enklast att göra i en skål med vatten. Lägg örterna för att torka.

När örterna är torra så stoppar massor av örter i matberedaren så som på bilden. Använd hela örten också stjälken, utom de stjälkarna som är väldigt grova. Häll i en hand med grovt salt. Kör matberedaren tills allt är en finkornig grön massa. Lägg i lika mycket örter till, en bit av den färska vitlöken och en chili med kärnor. Mal ned alltsammans. Det är viktigt att det är mycket mer örter än salt för annars vill det bara bli grönt salt.
När allt är söndermalt hällt ut massan på en plåt med bakpapper och sprid ut det jämnt. Sätt ugnen på 50˚C och torka örterna i ugnen tills allt är helt torrt. Ha ugnsluckan öppen en centimeter eller två så att du släpper ut fukten. Om du har varmluftsugn, så använd gärna den funktionen. Viktigt att örterna ligger tunt utspritt på plåten så att det inte tar för lång tid att torka. Rör gärna runt ett par gånger också.  Eftersom örterna innehåller ganska mycket vätska så kan det ta lite tid att torka. Jag låter örterna torka över natten så är det färdigt nästa dag.Smula sönder örtsaltet fint med hjälp av mortel. Eventuellt lägg örterna mellan två bakplåtsark och använd en kavel för att krossa dem. Förvara örtsaltet torrt i tättslutande kryddglas eller burk.

Örtsaltet kan du sen använda i matlagningen eller strö den direkt på en sallad. Nyttigt basiskt och gott!

 


Torka chili

Så var det chilin. Jag har odlat två sorters chili i år. Den gula Cheyenne och den röda Tapas. Bägge är medium starka. Jag har använt ganska mycket chili i sommar, men det blev i alla fall några kvar i slutet av säsongen som jag kunde torka.Det äldsta, enklaste och vanligaste sättet att bevara chili på är att torka den.

Om man vill så kan man torka chili i ugnen, men då måste den delas på mitten annars vill det ta väldigt lång tid. Speciellt för chili sorter med tjockt skal, som till exempel jalapeño. De kan också torkas i en dehydrator (torkapparat). Torkar du chilin i ugnen så gör det på samma sätt som med örtsaltet.

Men jag gör den äldsta och det allra enklaste varianten – hänger upp chilin för att torka.Gör så här:
Använd nål och tråd (dubbel tråd) och tryck nålen genom chilin så nära stammen som möjligt. Sedan är det bara att trä på chilifrukterna en efter en. Det är viktigt att chilin får hänga på en torr plats med god luftgenomströmning. Tråden kan du för exempel fästa på en klädeshängare så är det enkelt att flytta torkanordning om det skulle vara behov. Torkning på detta viset passat bäst förr mindre sorter av chili och sorter som inte har tjockt skal.


Chilin kan hänga tills den används eller mal ned den som den är eller tillsammans med andra kryddor för att göra chilipulver.Visst är det härligt att kunna ta till vara på allt man själv har odlat.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

3 kommentarer:

 1. Underbart,göra eget Örtsalt måste testas ♡
  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det :o) Undrar om vi inte har pratat om örtsalt tidigare. Detta örtsaltet kan du äta med gott samvete :o) / Kram Kicki

   Radera
  2. Jo,det har vi gjort :)
   /Kram fina du!

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...