28 september 2014

Enkel äpplekaka med karamell- och mandeltopp

Äpplekaka med karamellsmak
 
Tyvärr har jag varit sängliggande ännu en vecka med feber och ”basselusker” och har bara kunnat njuta av det vackra höstvädret genom fönstret. Men när kroppen säger stopp, ja då är det bara till att lyssna på kroppen. 

Men här ifrån mitt fönster kan jag se hela min trädgård. Jag trodde mitt äppleträd skulle knäcka den ena dagen då det blåste upp till halv storm. Hjälplöst såg jag de äpple tunga grenarna svaja kraftigt och jag trodde alla äpplena skulle flyga som minikometer. Som tur var överlevde äpplena de hårda vindarna och min kära son plockade äpplena dagen efter.

Äppleträd
 
Nu är jag någorlunda på benen igen och tänkte att det ville passa bra att börja med att göra något gott med äpplena.

Äpplen ger mig verkligen goda barndomsminnen från Skåne. Hemma hos både min mormor och min gammelmormor var det massor av äppleträd. Det var fantastiskt att få vara med både när äpplena skulle plockas och när vi sen gjorde både mos och äpplekakor. Riktigt goda skånska äpplekakor. I dag blir det inte en klassisk skånsk äpplekaka. Men dock tillagad av en skåning.

”Bästa äpplekakan du någonsin har gjort mamma”, sa min son. Det betyget räcker för mig.


Äpplen


Äpplekaka med karamellsmak

Ingredienser:
5 stora matäpplen
100 g kokosfett – jag använder Cocosa kokosfett som du kan köpa i hälsokosten eller i välsorterade matbutiker.
2 dl havregryn
1 dl kokosblomstsocker – jag använder kokosblomstsocker från Cocosa
1 tsk kanel
1 dl mandel
Lite rapsolja

Kokosblomstsocker
Gör så här:
Skala, urkärna och skiva äpplena. 5 äpplen tar inte lång tid, men om du har mycket äpplen i år som du har tänkt göra till en massa gott, rekommenderar jag en äpplesvarv/äppleskalare.


Det går så fort och enkelt att både skala, urkärna och skiva äpplen – samtidigt. Jag köpte min här i Norge, men efter ett enkelt sök på svenska sidor så hittade jag den både på Bagaren & Kocken och på Clas Ohlson i Sverige. Bilden är lånad från Clas Ohlson.
Äpplesvarv

Smörj botten på den ugnssäkra formen med lite rapsolja, bara ett fint tunt lager. Lägg i äppleskivorna. Min form är ca 25x25 cm.

Kokosfett, havregryn, socker och kanel körs i en matberedare till en kletig och grynig massa. Det blir en härlig karamellsmak när detblir gräddat. Strö karamellblandningen över äpplena i formen. Grädda äpplekakan i 225˚C i ca 15 minuter.

Grovhacka mandelen med kniv eller i matberedaren. Strö det på mandelen över kakan och ställ den i ugnen i ytterligare ca 5 minuter så mandelen får en härligt rostad färg. Detta blir en härlig äpplekaka till söndagsfikan.

Äpplekaka med karamellsmak


Servera äpplekakan ljummen tillsammans med hemgjord glass, vaniljsås eller vaniljkräm. Här hittar du några alternativ:


Själv gillar jag den bäst som den är utan något till. Men allt är ju en smaksak.Ha en skön söndag!


Äpplekaka med karamellsmak

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...