30 september 2014

Dinkelbullar med äpple och sesamfrön

Dinkelbullar med äpple


Pallade du äpplen som barn? Eller kanske du fortfarande pallar äpplen?

Jag var nog inte den tuffaste ungen på gatan när det gällde att palla äpplen. Men jag visste om ett ställe där äppleträdet hängde ut utanför staketet och jag bestämde mig för att visa de andra ungarna på gatan att jag också var tuff och kunde palla ett äpple.

Jag cyklade mot träder i hög hastighet och riktade in siktet på ett äpple som hängde lagom för mig att plocka på min fartfulla framfart på min röda mustang. Eller plocka och plocka.... rycka till mig är väl mer riktig benämning. Jag var vansinnigt rädd för att bli upptäckt och kunde nästan inte andas när jag trampade på mot trädet.

Cykel


Gubben som bodde där hade rykte om sig att han åt småbarn. Jag var nog osäker på om jag var stor nog för att inte bli uppäten om jag blev tagen. Någonstans i min fantasi såg jag framför mig Hans & Greta i pepparkakshuset och var säker på att han hade en bur där inne i den lilla röda stugan som väntade på nästa barn.

ÄppleskruttJo, den dagen var jag nog den tuffaste ungen på gatan och visa stolt upp min trofé. Men sen skulle man ju visa att man åt den förbjudna frukten i tillägg, och då fick jag väl mitt straff för mina "äppleknyckar" bravader, för det var det suraste äpplet jag någonsin hade smakat. Oj så tuff jag var... den dagen.

Jag var så rädd för gubben i lång tid efteråt att när jag såg honom gick jag gärna en lång omväg bara för att inte stöta på honom. Jag var helt säker på att han kunde se på mig att jag var skyldig och tanken på att sitta i ett bur var inte så väldigt tilltalande.

Men när du väl har mogna äpplen så kan det användas till så mycket, både i matlagning, desserter, kakor och inte minst när du bakar bröd. Äpplet bidrar till riktigt saftiga och goda bröd med sin syra och sötma. De här dinkelbullarna är inget undantag och de är lika saftiga även efter infrysning.

12 dinkelbullar

Ingredienser:Dinkelbullar med äpple
2 tsk torrjäst
6 dl vatten, 37˚C + vatten till pensling
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt – jag använder himalayasalt
Ca 150 g skalat och urkärnat äpple
½ del sesamfrön + till toppning
1 ½ dl solrosfrön
knappt 1 kg siktat dinkelmjöl

Gör så här:
Skala och urkärna äpplet och hacka dem i små tärningar. Du kan givetvis riva äpplet om du hellre vill det, men jag gillar lite struktur från äpple och tycker det passar bäst i dagens dinkelbullar

Blanda ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och de andra ingredienserna utom mjölet. Mjölet blandar du i några deciliter åt gången. Spara ½ dl av mjölet till utbakning.

Jag blandar alltid för hand eftersom dinkel inte tåler den samma hårda behandlingen som t.ex. vetemjöl. Men du kan blanda degen i maskin om du tycker det är enklare, men var försiktig med att köra degen för hårt och för länge.

Ställ degen för att jäsa i 3-4 timmar med plastfolie över. Degen blir ungefär dubbel. Dinkeldegar behövergärna längre jäsningstid. Du kan också sätta degen i kylskåpet och låta den kalljäsa i minst 12 timmar, gärna längre. Var då noga med att skålen är helt tätt med plast. Passar bra om du gör degen på kvällen och bakar ut den nästa dag om det passar dig bättre.

Strö det sparade mjölet på bakbordet och häll ut degen. Degen ska inte knådas utan du bara plattar ut den till en stor fyrkant, ca 5-6 cm tjock och delar upp degen i 12 fyrkantiga bitar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ljummet vatten och strö på sesamfrön. Ställ att jäsa i ca 30-45 minuter med lite plastfolie över. Det behöver inte vara tätt, men passa på att inte plasten fastnar i bullarna.

Grädda bullarna mitt i ugnen på 225˚C i ca 15 minuter. Låt bullarna svala på brödgaller med torr handduk.

Frys gärna in bullarna så snart de har svalnat om du inte ska servera dem samma dag. Då vil de smaka som nybakade när du tinar dem.

Ha en skön äppleonsdag!


Äppleträd


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Så gottit bröd hihi jag ser dig riktigt komma susande i full fart på din Röda cykel :)

  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. ha ha... ja det var nog lite av ett syn :o) / Kram

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...