13 september 2014

Basiskbildande broccolisallad med ingefära och granatäpple


Nu är jag trött på ”basselusker”, feber och sårig hals. Jodå, det var inte länge sedan jag låg utslagen i feberyra, men efter två dagar på jobb så var det kört igen.

Men nu har febern släppt – igen – och maten smakar. Så nu fick jag ordentligt lust på en härlig basiskbildande sallad med massor av nyttigheter och frisk smak som påminner om Asiens kök. Salladen passar bra både till vegetariska alternativ som till fisk eller kyckling.

För broccoli tillhör Topp 7 av basiskbildande livsmedel och är definitivt bäst när man äter den rå. Ät broccoli ofta. Inte bara har det högt basiskbildande nivå men den är också kraftfullt cancerhämmande och hjälper till vid avgiftning av kroppen.Ingredienser:
Ca 200-300 g Broccoli
Ca 100 g Morot
1 Granatäpple
Ca 25 g färsk skalad ingefära
Saften från 1 lime – givetvis ekologisk
Ca msk extra virgin olivolja av en bättre sort
Havssalt

Gör så här:
Riv broccoli och morötter grovt på et rivjärn eller i en matberedare med möjlighet for att få grönsakerna grovrivna. Gott att ha lite crunch. Använd också stjälken på broccolin eftersom det är där du hittar det mesta av nyttigheterna.

Ta ut alla kärnorna från granatäpplet. Det är bara kärnorna med rött fruktkött som ska användas. Det kan bli lite söl när du gör det så passa gott på kläderna så att du inte får fläckar.Det enklaste sättet att öppna ett granatäpple på och frigöra kärnorna är att du först knackar på granatäpplet med handtaget på kniven. Skär av toppen och gör sen ett snitt runtom i skalet på två håll i skalet utan att skära igenom frukten. Dela den i så att det blir som fyra klyftor.
Dra isär klyftorna och plocka ut kärnorna. Ha en djup tallrik under när du öppnar så får du med dig alla kärnor och all saften från granatäpplena Försök att få med dig all juice och alla kärnor utan det beska skalet.

Riv ingefäran fint. Blanda broccoli, morot, granatäpple och ingefära tillsammans med limesaft och olivolja. Smaka av med lite havssalt. Låt gärna salladen stå kallt en timmes tid innan servering så att du får mycket smak av ingefära.

Jag har serverat med stekt rödspättafilé och en enkel avokado och tomat sallad. Den gör du genom att
tärna upp avokadon, dela körsbärstomaterna och blanda med saften från ½ lime, lite havssalt och grovmald svartpeppar. Enkelt och vansinnigt gott. Avokado tillhör också Topp 7 av basiskbildande livsmedel, så det kan ju inte bli bättre.

Vid servering avslutar jag med lite finhackad persilja.

Ha en trevlig helgMissa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Älskar Broccoli ♡ ...
    Skönt att maten smakar igen/Kryiskram!

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...