23 augusti 2014

Ugnsbakad Dorada – Medelhavet i ett Nordiskt kök


Dorada tillhör fiskfamiljen Havsruda och är en fantastiskt god matfisk från Medelhavet som du absolut ska prova att tillaga om du hittar den hos din fiskhandlare.

Namnet kan variera och du hittar den både under Dorado, Dorada och Havsruda (i Norge Dorade eller Havskaruss).
 
Den har et karaktäristiskt utseende med sitt guldfärgade pannband, vassa små tänder och silverskimrande fiskfjäll.


 

I Spanien och en del andra Medelhavsländer är det en självklarhet att en bra fiskrestaurang ska ha ”Dorada a la sal” på menyn. Det betyder helt enkelt saltinbakad Dorada. Det är många andra fiskar som också passar bra att tillaga saltinbakade. Recept på saltinbakad fisk hittar du HÄR där jag använder mig av svensk fisk - abborre. Det samma receptet kan du använda till Dorada.

Ugnsbakad Dorada passar lika bra att servera varm som huvudrätt eller kall på buffébordet. När den är kall får den nästan en liten rökt ton i köttet och blir helt fantastisk i smaken.
 
 
Ingredienser:
1 Dorada
1 citron – givetvis ekologisk
3-4 kvistar med färsk timjan
1 handfull med färsk basilika
Olivolja
Havssalt
Mald svartpeppar

Ska du servera flera är det enkelt att öka receptet


Gör så här:
Rensa och fjälla fisken, men låt huvudet vara kvar. Om du inte vill rensa fisken själv så kan du fråga fiskhandlaren som säkert gör det för dig. Skölj fisken noga och torka av det mesta av vattnet.

Ta salt och peppar på hela fisken, både på utsidan och på insidan. Ta de hela örtkvistarna och stoppa in dem i buken på fisken. Klyfta citronen i 4 delar och använd en klyfta som du sätter med skalet utåt som en stopp för örterna. Ställ upp fisken. Eftersom du nu har citronen i botten så får du bra stöd. Ställ fisken på ett ugnssäkert fat och häll på olivolja på fisken.

Ställ fisken i mitten i förvärmd ugn på ca 150˚C. Det som är viktigt nu är att fisken inte blir överstekt och torr. För att säkra dig perfekt fisk, använd termometer. Kärntemperaturen ska vara ca 48-50˚C. Ta ut fisken precis innan perfekt temperatur eftersom fisken fortsätter att tillagas efter att du tar ut den när man har så hög tempertur som i detta recept.Min Dorada serveras kall på en bädd av kokta kikärtor, finhackad basilika, små vackra timjanblad, skivade bruna oliver och fetaost. Avsluta med att strö på lite havssalt och droppa över lite olivolja och citron eller limesaft.När du ska servera fisken, skär längs med ryggfenan och du får enkelt ut fiskköttet utan ben.

Ha en skön lördag!
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...