11 augusti 2014

Svart linssallad med timjan och ingefära

 
Jag har alltid med mig egen lunchmat till jobbet, även om jag har möjlighet att köpa min lunch på lunchrestaurangen på jobbet. Men i lunchrestaurangen tar man inte hänsyn varken till vegetariskt eller ekologiskt och jag orkar inte tanken på att äta min lunch där genom året med det urval som finns att välja på. Men det går helt fint att sitta i lunchrestaurangen med egen mat så man kan sitta tillsammans med kollegor även om man har med egen mat.

Jag brukar ta med mig rester från middagen dagen innan eller en härlig sallad och hembakat bröd. Dagens recept är en sallad som helst ska göras dagen innan så att smakerna får sätta sig ordentligt, vilket passar bra om man ska ha sallad med till lunchen.

Linser är en baljväxt och det finns en mängd olika sorters linser, Vanligast är röda, gröna, gula, bruna och svarta linser. Smak och kokegenskaper är lite olika och just svarta linser passar speciellt bra i sallader. Svarta linser ser ut som svart kaviar när de är kokta, blanka och vackra. Linser innehåller mycket protein (dock inte fullvärdig), järn och fiber

Linser behöver inte blötläggas innan kokning. Man kan givetvis göra det om man vill, men det tar mellan 10-20 minuter att koka dem, beroende på vilken sort man använder så jag tycker det är fullständigt onödigt.
Lunchsallad för 2


Ingredienser:
1 dl svarta linser
3 dl vatten
2 vitlök
2-3 kvistar färsk timjan

Salladshuvud av en sort du gillar. Jag har använt Romano sallat
3-4 morötter beroende på storlek
2 röd paprika
ca 2-3 msk finhackad färsk timjan
Havssalt
Grovmald svartpeppar
Ca 10-12 cm fingertjock ingefära
1 lime, skal och saft
Ca 1 ½ - 2 msk bra och god olivolja

Gör så här:
Skölj linserna noga under rinnande vatten i en sil. Eventuellt lägg linserna i en skål med vatten och häll av genom en sil.

Lägg linserna i en gryta med vattnet. Skala vitlöken och dela den två-tre gånger innan du lägger vitlöken i grytan. Lägg också i timjan kvistarna hela.

Koka upp linserna och sänk sen värmen. Låt sjuda pålåg till medium värme  i ca 15-20 minuter. Ta bort grytan från värmen och låt linserna stå och svalna i grytan. När de har svalnat ta bort vitlök och timjan och häll av vattnet som är kvar genom en sil och linserna är klara för salladen.

Skala och riv morötterna grovt. Finstrimla salladen och skiva upp paprikan. Lägg allt i en skål tillsammans med linserna och häll i olivoljan. Riv skalet från limen fint och tillsätt i salladen samt saften från limen. Använd alltid ekologisk lime när du ska använda skalet.

Enklaste sättet att få ut mest möjligt saft från limen är att du rullar den först hårt mot bänken. Dela den på mitten och sätt en gaffel mitt i limen. Vrid sen limen och gaffelen var sitt håll så får du ut saften enkelt.

Skala och riv ingefäran grovt. Ta sen allt du har revet i handen och krama ut ingefärasaften i salladen. Smaka av med finhackad timjan, havssalt och peppar. Bäst känner du smaken när salladen har fått stå kallt ett par timmar. TIllsätt gärna mer ingefära också. Man ska känna en fin touch av ingefäran utan att det blit starkt.

Servera salladen med hembakat bröd.

Detta är en bra början på en ny vecka.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Hej! först vill jag börja med att tacka för en otroligt bra och inspirerande blogg! :D
  Jag har själv övervägt att börja äta basisk mat efter att jag fick diagnosen fibromyalgi, jag har en otroligt svår smärta (ilande smärta) i skulderbladet som vägrar gå bort. Jag började äta basisk mat i maj men gav upp efter 2 veckor när jag märkte hur otroligt trött jag blev utan kaffe. Jag är nämligen student och jag måste klara mig på 6-7h sömn max för att klara av studier/jobb....så jag undrar om du har några tips att ersätta kaffet med? Går det bra att ta koffeintabletter eller är dom också syrabildande...har läst om att guarana pulver också ska pigga upp en, vet du något om det är syrabildande? Jag har försökt äta torkade dadlar och torkade fikon för att få en sockerkick när jag då höll på me basisk kost.. men det funkar inte så bra med dom heller..

  Jag skulle bli oerhört glad om du kunde hjälpa mig, jag vill verkligen börja med basisk mat utan att känna mig trött hela tiden :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Välkommen till min blogg och tack för dina fina ord. :o)
   Jag tycker att du har en intressant fråga/ undran om basisk kost. Hur man får det att fungera i vardagen. Jag ska göra ett längre blogginlägg, både för dig och för alla andra som undrar (för jag tror säkert det är fler). Så kommer jag tillbaka med ett utförligt svar. Ha tålamod ett par dagar, för nu känner jag att det är mycket jag vill skriva :o) Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...