14 augusti 2014

Starta med basisk kost utan stress och stora förändringar i vardagen


 
Hur ska man få till en nyttigare vardag med basisk kost? – ja det var ungefär den frågan jag fick från en av er läsare:

"Hej! först vill jag börja med att tacka för en otroligt bra och inspirerande blogg! :D
Jag har själv övervägt att börja äta basisk mat efter att jag fick diagnosen fibromyalgi, jag har en otroligt svår smärta (ilande smärta) i skulderbladet som vägrar gå bort. Jag började äta basisk mat i maj men gav upp efter 2 veckor när jag märkte hur otroligt trött jag blev utan kaffe. Jag är nämligen student och jag måste klara mig på 6-7h sömn max för att klara av studier/jobb....så jag undrar om du har några tips att ersätta kaffet med? Går det bra att ta koffeintabletter eller är dom också syrabildande...har läst om att guarana pulver också ska pigga upp en, vet du något om det är syrabildande?

Jag har försökt äta torkade dadlar och torkade fikon för att få en sockerkick när jag då höll på med basisk kost.. men det funkar inte så bra med dom heller..
Jag skulle bli oerhört glad om du kunde hjälpa mig, jag vill verkligen börja med basisk mat utan att känna mig trött hela tiden :/ "


Detta är kanske frågor som fler undrar över och därför kommer här mina tips om hur man ska få det att fungera.

Att vända upp och ned på tillvaron för att göra en helomvändning på livet, eller i detta tillfälle på kosten, är nog bland det svåraste man kan göra. Och kanske det dummaste också.

Det är viktigt att man inte gör det svårare för sig själv än vad det egentligen är när man vill ha en basisk kost. Att äta basisk kost handlar om att äta nyttigare och renare mat med högt näringsinnehåll och undvika mest möjligt det som ger kroppen lågt pH. Helt enkelt kvalitetsmat, som kroppen mår bra av.

Inte tänk på basisk kost som en diet. Redan där börjar det kännas svårt. Vi läser om alla möjliga dieter hela tiden om hur man ska gå ned mest effektivt i vikt, få mer energi, bygga kroppen osv. Det blir för mycket om man ska tänka diet och säga till sig själv ”På måndag börjar jag min nya diet”.  Innan helgen har kommit har många spruckit redan.

Men att ändra sitt sätt att tänka på mat för att äta bättre, det är mycket enklare. Basisk kost är en kostmetod och inte en diet därför kan man inte spricka. En kostmetod ska hjälpa dig att hitta balansen i kroppen så att du mår bättre, och det får gärna ta tid. Äter du mindre basisk kost den ena dagen så äter du säkert mer en annan dag.

Allt är ju inte svart och vitt och alla människor fungerar inte likadant. Men här är några tips som kanske hjälper dig att uppnå det du vill med basisk kost.

Hur börjar man då?

Jo, ta det gradvis och börja med några enkla steg:

Ät mer grönt - Låt i vart fall 50 % av tallriken innehålla grönsaker vid varje lunch och middag. Mest möjligt råa grönsaker. Gör en stor sallad så att du har tillräckligt för ett par dagar åt gången.

När du kokar grönsaker så försvinner många näringsämnen och vitaminer. Ca 40 % av B-vitaminerna och 70 % av C-vitaminerna försvinner. Det optimala är att ångkoka grönsaker eller äta dom råa. Vid stekning bildas fria radikaler, wokning anses därför vara bättre. Ha som vana att tillför antioxidanter till maten och håll stekningstiden samt värmen låg eftersom vitaminer försvinner vid högre värme.Drick mycket vatten – men det betyder inte att du ska bälga i dig vatten. Kom ihåg att frukt och grönsaker också innehåller vatten.
Här i Norden är vi lyckligt lottade eftersom de allra flesta har vatten i kranen som är neutralt eller lätt basiskt.

Lägg i ett par citronskivor i vattnet. Inte bara är det gott och friskt, men citron är basiskbildande. Starta gärna dagen med att glas citronvatten.

Precis som plantan behöver vi vatten. Saknar du vatten märker du snart hur konditionen och den mentala förmågan försämras.Minska sockerintaget - Socker är mycket mer än bara det sockret du ser i form av raffinerat socker, sirap, rörsocker osv. Både vetemjöl, vitt ris, riskakor, popcorn, majs och mycket mer, är dolt socker.
Att minska konsumtionen av socker bidrar generellt till bättre hälsa, och din kropp att bli mer basisk. Ingen sötning är basisk, men använd hellre torkad frukt, äkta honung, palmsocker, agavesirap och lönnsirap om du behöver söta något. Sötning med lågt GI (Glykos Index) är att föredra. Du kan läsa mer om socker och GI HÄR.


Minska köttintaget – Börja med att en dag i veckan ska vara köttfri. Öka sen på med två dagar, kanske tre dagar men ta det succesivt. Inte sluta tvärt om du tycker kött är toppen. Välj ekologiskt kött men försök att undgå speciellt griskött eftersom det är urinsyra i köttet. Ät hellre vildkött eller ekologisk kyckling. Det är inte säkert att du behöver sluta med kött helt för att få ett mer balanserat pH i kroppen, men prova dig fram över tid.

Byt ut köttet mot andra proteinkällor som bönor och baljväxter. Även fisk är ett bättre alternativ. Jag personligen äter mycket fisk och fyller upp tallriken med grönsaksröror och sallader. Välj helst feta fiskar med mycket omega 3.Vill du vara säker på att du får i dig nog med Omega 3 så använd det lilla superfröet Chia.
Chiafrön har en fenomenal uppsättning essentiella antioxidanter, aminosyror, vitaminer, mineraler och protein och innehåller:
 • 8 gånger mer omega 3 än lax
 • 15 ggr mer magnesium än broccoli
 • 3 ggr mer järn än spenat

Gör chiapudding av fröna  - då får du supernäring och du håller dig mätt länge.
Läs mer om Chiafrön HÄR.

 
 
Ät mycket av livsmedel med hög näringstäthet - Livsmedel som har ett högt näringsinnehåll, det vill säga hög näringstäthet är till exempel kålväxter, grönsaker, frukt och bär. Det betyder att du naturligt får i dig mycket av den näringen du behöver i löpet av dagen. Första ändringen är att äta mycket av detta, så kan du senare se närmare på vilka av livsmedlen som ger dig bäst basiskbildande effekt.

Undvik de snabba kolhydraterna och livsmedel som är fulla med ”tomma kalorier” Exempel på detta är socker, vitt bröd, snabbris m.m.

Tomma kalorier som då socker, är full med energi och ger dig en energikick där och då, men de innehåller lite näringsämnen.

Ditt blodsocker hoppar som en jojo och ju mer tomma kalorier vi äter, ju mer kräver kroppen av det ”söta”. Blodsockret gör en störtdykning när det först har stigit extremt snabbt. Du blir fort hungrig igen och du äter automatiskt fler kalorier under dagens lopp. Därför är det en bra idé att du senast 30 minuter efter att du har ätit snabba kolhydrater, kompletterar med en del långsamma kolhydrater.

De långsamma kolhydraterna har en förmåga att få blodsockret att hålla sig mer stabilt, vilket gör att du håller dig mätt längre mellan måltiderna och chansen för småätande och hoppande blodsocker reduceras. I tillägg klarar du att hålla energin uppe när kroppen är balanserad.

Få kontroll på dina måltider - Det bästa för de flesta av oss är att äta 3 regelbundna måltider: Frukost, lunch och middag och där emellan 2-3 mellanmål. Men undvik tunga, sena måltider som också vill göra dig trött. Har du kontroll på dina måltider så får du i dig näring jämnt över dygnet och behöver varken känna dig hungrig eller trött och man klarar att hålla ångan uppe både fysiskt och mentalt hela dagen.


Ät dig lagom mätt, tugga maten väl och ta god tid på dig med middagen. Det tar ca 20 minuter innan kroppen reagerar på att du är mätt.

TIPS: Lägg ned besticken mellan varje tugga för att inte äta för fort.

Mellanmålet kan gärna bestå av lite torkad frukt och nötter, en banan eller en annan frukt du gillar eller varför inte en sallad. Är du lite mer hungrig och vill ha ett större mellanmål kan du prova med en bakad potatis med örter och olivolja. Härligt gott!

Visste du att kolhydraterna i potatisen går nästan direkt in i blodet och ger dig blixtsnabb energi. Apelsinjuice ger dig också snabb energi och det är smart att dricka färsk apelsinjuice eller äta en apelsin, torkad frukt eller en banan efter träningspasset. Fyll sen på med en bra måltid.Rätt mat ger dig den kick du behöver - Det bästa är ett balanserat intag av kolhydrater, proteiner och nyttiga fetter. Det är det bästa för kroppen oavsett vilken kostmetod man än väljer att följa. 

Använd olja på sallader och om du steker mat. Då får du i dig mindre av mättat fett och mer av
fleromättat fett. Använd kallpressade oljor till sallader och kalla rätter. Olivolja innehåller omega 9 som har antiinflammatorisk effekt.

Både olivolja och linfröolja är bra källa till omega 3. Till stekning använder du oljor som tål hög värme utan att oxidera. Läs på flaskan om oljan tål hög värme som vid stekning. Jag använder helst rapsolja och kokosolja (cocosa).

Kosten påverkar både din koncentration och intelligens så se till att ge de små grå rätt sorts bränsle. Grovt, färskt, grönt och ekologiskt. Det är kodorden för kosten som är bra för hjärnan. Snabba kolhydrater och mejeriprodukter gör hjärnan slö.


Behöver vi kosttillskott? - Butikernas hyllor dignar av kosttillskott som lovar guld och gröna skogar när det gäller energi.  Men det betyder inte att du behöver det. En varierad kost vill ge dig det du behöver.

Brist på B-, C- och D-vitamin kan orsaka trötthet om du inte får nog av detta genom kosten. Med ett enkelt blodprov hos läkaren kan du få svar på om du behöver vitaminer.  Läs mer om vitaminer HÄR.

Tillaga maten från grunden - Detta är kanske den tuffaste punkten för de flesta i en stressig vardag. För många är det enklare sagt än gjort. Men det finns många enkla rätter du kan göra i vardagen som inte vill ta allt för lång tid.

Använd rena oraffinerade matvaror och mycket grönsaker. Färdiglagade produkter innehåller som oftast mycket salt, konserveringsmedel socker och mättat fett.

När du lagar mat gör extra stora portioner och frys in. Lätt att ta fram och värma på dagar med liten tid till matlagning. Laga sallader som räcker för ett par dagar.

 
 
Uppsummering – börjar du med dessa punkter så har du kommit i gång bra.
 • Ät mer grönt
 • Drick mycket vatten
 • Minska sockerintaget
 • Minska köttintaget
 • Ät mycket av livsmedel med hög näringstäthet
 • Få kontroll på dina måltider
 • Tillaga mat från grunden

När detta fungerar bra för dig så är det enklare att se på vilka livsmedel du vill välja för att bli mer basisk. HÄR kan du läsa mer om syra-bas balansen och hur du enkelt kan testa ditt pH nivå.Detta med kaffe - Som avslutning vill jag nämna ett par ord om kaffe. Kaffe är surt oavsett hur man vänder och vrider på det. Men trots allt är det inte kaffet som är värst av de sura livsmedlen. Raffinerat socker och vetemjöl är mycket värre.

Har du svårt för att sluta med kaffe och du känner att du behöver ett par koppar för att komma dig genom dagen så är det mycket bättre att du dricker lite kaffe än att man tänker att man har ”spruckit” med omläggning av kosten. Dra ned på kaffet över tid och försök ersätta kopparna du hoppar över med te, citronvatten, apelsinjuice eller en smoothie.

Men inte ta koffeintabletter eller energidrycker med koffein. Det kan ge dig problem med insulinet i kroppen. Kaffet har en motsatt effekt av koffeintillsatser samt att det bidrar till en långsammare blodsockerhöjning. Så njut hellre ditt kaffe ibland om du vill ha det.
Jag hoppas dagens inlägg gav några nyttiga tips till en nyttigare vardag och en god start med basisk kost.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

7 kommentarer:

 1. Oj, oj, oj vad bra. Har länge tänkt att förbättra mitt matintag och velat be dig om hjälp, men inte vågat, så idag blev jag jätteglad när jag såg ditt inlägg. Tack snälla du. Jag läser din blogg varje dag med stort intresse. Har ingen egen blogg därav anonym kommentar. Hälsningar Ewa Nilsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så glad jag blir Ewa, att detta är en hjälp för dig. Det är precis det jag vill. Ta bort mystiken och visa att det inte behöver vara svårt att äta en mer nyttigt och mer basisk kost.

   Att få på plats det grundläggande kan gärna ta lite tid så att man känner att man gör riktiga val utan att behöva tänka. När du har fått det grundläggande på plats så är det enklare att välja bort livsmedel som ger kroppen ett lågt pH och koncentrera sig om att tillaga mat som är basisk bildande. Det kan bara gå en väg.

   Inte var rädd för att fråga – kan jag svara, så gör jag det. Och du får gärna fråga helt anonymt om du inte vill sätta ut ditt namn. Frågor som ni läsare har kan det ju vara fler som undrar över och då är det ju bra att alla kan ta del av det :o)

   Tack för att du följer min blogg Ewa.:o) /Kram Kicki

   Radera
 2. Kanoninlägg,Kicki & jag är på god väg :)
  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så glad jag blir för att du gillar mitt inlägg. Tack Annmi :o) / Kram Kicki

   Radera
 3. Bra inlägg=)Detta kopierar jag och lägger i mejlen ...........
  Mvh Anitha

  SvaraRadera
 4. Hej! Det var jag som ställde frågan! förlåt för att jag inte tackade dig!! Tack så hemskt mycket för ditt inlägg....som jag har förstått det så menar du att det är OK att dricka lite kaffe men hålla sig till en basisk kost i överlag! Jag ska definitivt ge det ett försök. Skulle uppskattas väldigt mycket om du vill/orkar göra ett inlägg gällande frukt....är det OK att äta apelsiner och vanliga äpplen? just nu passar jag på att äta direkt från äppelträdet hemma hos mina föräldrar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du fick nytta av mitt inlägg om basisk kost :o) Det är som jag skriver i inlägget, kaffe är inte basiskt. Men det är du som bestämmer hur basisk du vill ha din kost. Om du vill ha din kost 75-80 % basisk så kan den där kaffekoppen ingå i dina 25 % inte basiska livsmedel. Vill du ha en 100 % basisk kost, ja då måste du sluta med kaffet. Men det är du som bestämmer.

   Det är mycket frukt man kan ätautan problem. Apelsiner är bara bra, de är lätt basiska och äpplen mer neutrala/lätt basiska. Om du kikar på min livsmedelslista så hittar du fler frukt och bär på den. Jag äter också äpplen direkt från äppleträdet just nu, men det handlar mer om att inte bara leva på äpplen. Här är linken som du kan kopiera http://www.matkick.com/p/konvert.html
   / Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...