3 augusti 2014

Rödbetssylt med kanel, timjan och en smekning av stjärnanis

 

”Vad sa du att du hade i sylten? Rödbetor, kanel och timjan? Och vad sa du mer? Smekning av stjärnanis?  Vad är det? Kan det vara gott?” Min väninna tittade skeptiskt ömsom på mig och ömsom på min knallröda rödbetssylt som jag stolt visade fram.

Men ni kan ju gissa vem av oss som åt mest av sylten.

Den knallröda sylten gömmer på en smakskombination som helt enkelt är ”meant to be”.  Det går inte att förklara, man måste smaka, för det här är vansinnigt gott.Ingredienser:
500 g färska skalade rödbetor
500 g tomater
1 dl saft från färsk apelsin
½ dl saft från färsk citron
1 ½ dl kokosblomstsocker, palmsocker, jag använder cocosa palmsocker
1 msk honung – jag använder akasiahonung
2 stjärnanis
1 kanelstång, ca 10 cm
Ca 1 msk färsk timjan - använder torkad timjan, så håller det med ca ½ -1 tsk eftersom den har mer koncentrerad smak.
3 krm salt, jag använder himalayasalt
1 krm mald kanel
1 msk olivolja, bättre sort


Gör så här:
Tomaterna innehåller naturligt pektin och hjälper sylten att dels bli en skönt krämig sylt som inte rinner och dels försvinner den jordiga smaken som många upplever med rödbetor. Tomaterna ger inte smak till sylten men är en viktig ingrediens för riktig konsistens.

Ta bort kärnhuset och stjälkfästet på alla tomater (du kan använda det i en gryträtt eller sallad). Grovhacka tomaterna och lägg dem i en passande stor gryta.

Tärna upp de skalade rödbetorna i små tärningar ca 1 – 1 ½ cm stora och lägg dem också i grytan och tillsätt apelsin och citronsaft, palmsocker, honung, stjärnanis, kanelstång och finhackad timjan.

Låt blandningen få ett uppkok och låt det sen sjuda på svag till medium värme i ca 60 minuter.

Ta grytan från värmen och fiska upp stjärnanis och kanelstången. Släta ut sylten med hjälp av en stavmixer. Blanda i salt, mald kanel och olivolja - låt sylten sjuda 30 minuter till.

När sylten är färdig häll upp den direkt i väl rengjorda burkar eller glas. Jag kokar alltid mina syltglas för att vara säker på att de är riktigt rena. Häll den varma sylten direkt i det varma syltglaset och stäng med tätt lock på en gång.


Dels förhindrar man att glaset spricker när man häller i varm sylt, du får en sylt fri från bakterier som håller sig längre och när du sätter på locket på en gång så får du et vacuum i syltglaset. Du kan också ställa syltglaset upp och ned så får du bättre vacuumeffekt. Då håller sylten längre.Sylten passar lika bra till osttallriken som direkt på mackan.  Fråga bara min väninna…
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

1 kommentar:

  1. Ser fint ut men jag tycker inte så värst mycket om rödbetor.
    Helena

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...