30 augusti 2014

Ljust flätat dinkelbröd med frön och nötter

 
Dinkelmjöl passar mycket bra till bakning och det smakar mycket bättre än vete tycker jag. Och inte minst så är dinkel basiskbildande och är för mig mycket användbart både vid matlagning och bakning.

Dinkel har existerat från ca 6000år f.Kr. Dinkel finns nämnt i det gamla testamentet och kallas också för spelt eller urdinkel. Dinkel är ett urvete som biologiskt liknar på vete. Precis som vete innehåller dinkel gluten men det är många glutenallergiker som tål dinkel till trots för det. Har du glutenallergi så rådfråga först din läkare, eller prova och var beredd på att det inte fungerar för alla. ,

Fri bild från Wiiki m. hänvisningDinkel härstammar från en kryssning av emmerkorn och getöga (en sorts gräs) och har ett kraftigare skal än vete. Därför klarar sig dinkel bättre naturligt än det tunnskaliga vetet.
Dinkel innehåller också mer näringsämnen som järn, koppar, magnesium och zink än vanlig vete och har en stärkelserik kärna. Det är också mer protein i dinkel och mjölet passar därför bra att ha i bröd. Dinkel innehåller också en högre halt av vattenlösliga proteiner som gör det mer lättsmält.

Har man problem med bröd som innehåller vete så fungerar det ofta bättre med ett bröd bakat på dinkel. Dinkel kräver mer vätska än vetemjöl men är också känsligare då det inte tål lika hård knådning och bearbetning som vete. Det kan också vara svårare att få bra volym och det behöver gärna längre jästid och lägre ugnstemperatur.


Jag gör valigtvis 4 bröd, men har halverat receptet eftersom det blir en riktigt stor deg. Men receptet er enkelt att dubbla - ja trippla också för den delen,  för den som vill ha fler

2 bröd

Ingredienser:

1 ½ tsk torrjäst
5 dl ljummet vatten 37˚C
½ msk honung – jag använder akasiahonung
1 kg siktat dinkelmjöl – sparar ca 1 ½ dl till utbakning

Fyllning:
Pumpafrön, grovhackad mandel, chiafrön, solrosfrön eller andra nötter och frön du gillar.

Toppning:
sesamfrön, vallmofrön, chiafrön. hackad mandel. quinoa eller vad du gilalr bäst.

Gör så här:
Blanda ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt sen resten av vattnet, salt och honungen och rör runt tills honungen har löst sig.

Blanda i mjölet lite åt gången.  Eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som vetemjöl, bakar jag mina bröd för hand och blandar min deg med en trägaffel eller liknande. Men detta är en stor deg så du kan gärna använda maskin för att blanda in mjölet snabbare och enklare, men inte använd maskinen mer än nödvändigt.

Vanligtvis ville jag ha sagt ”degen ska vara lös” – men just de här bröden kräver lite mer mjöl och en fastar struktur. Spara ca 1 ½ dl från 1 kg dinkelmjöl.

Plasta in bakskålen med plastfolie och sörj för att det är helt tätt. Ta gärna två lag eller ta en vanlig matkasse av plast som siste lag. Ställ degen i kylskåpet för att jäsa i ca 12 timmar. Det gör inget att det blir mer än 12 timmar. Degen tål fint att jäsa ett dygn.

Ta ut degen och dela den i två delar. Dela sen varje del i 3 delar. Du ska inte knåda degen eller blanda in mer mjöl, men använd det resterande mjölet för att kunna hantera degen utan att det är kladdigt. Platta ut varje del, eventuellt med hjälp av en kavel, till en stor rektangel. Strö på hackade nötter och frön som du gillar. Rulla ihop degen så att nötter och frön hamnar inne i rullen i flera lag. Upprepa proceduren med alla degbitarna.

Ta 3 längder och fläta dem samman. Vik in ändarna under brödet och lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med ljummet vatten och strö på frön du gillar. Jag har valt sesamfrön, vallmofrön och röd quinoa, bara för att jag tycker det blir snyggt. Lägg över en torr handduk och låt jäsa ca 45 minuter.

Grädda bröden mitt i ugnen på ca 200˚C i ca 30 minuter eller tills de har fått en gyllene vacker färg. Låt bröden svalna ned till fingervarm temperatur innan du börjar skära i dem.

Bröden smakar bäst nybakade, men kan gärna frysas. Packa dem i plast och lägg i frysen så for de har svalnat. Då vill de smaka som nybakade när du tar upp dem till tinning igen. Låt brödet tina inlindad i en handduk i stället för i plastpåsen så får du tillnärmat knaprig brödskorpa i tillägg.

Men om brödet inte blir fryst så smakar det kanongott att rosta.

Visst är det härligt med nybakade vackra goda bröd!
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

5 kommentarer:

 1. Flätat bröd är så fint blir extra gott=)
  Tycker Helena

  SvaraRadera
 2. Åh detta recept måste jag prova. Vi har helt slutat med vetemjöl hemma och ersatt det med dinkel siktat och fullkorn. För min del blir det mycket kikärtsmjöl, sesammjöl för att hålla nere på kolhydraterna men ändå kunna äta bröd som jag älskar så. har du några bra brödrecept med kikärtsmjöl och sesammjöl. Jag har just nu fastnat i sconesträsket med ägg i smeten, vilket är ok men ibland vore det roligt med lite variation./maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria! Eftersom jag inte tänker på att hålla ned kolhydraterna så har inte det varit aktuellt för mig med bröd på bara kikärtsmjöl och sesammjöl. Men det finns många Low-carb bloggar, så du hittar nog det du letar efter om du googler :o) Men plötsligt kanske det kommer något recept här i alla fall eftersom jag använder kikärtsmjöl bland annat till pajdegar och lite annat gott. Så man ska aldrig säga aldrig. Men är det inte andra sorters mjöl du använder? Kanske jag har något annat på lager :o) /Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...