12 juli 2014

Variant av Pão de queijo (Brasilianskt ostbröd)

 

Som jag har nämnt några gånger tidigare här i bloggen så har jag ett visst interesse för fotboll, och givetvis har jag följt med på fotboll VM också i år. Men nu ska det inte bli en massa fotbollsnack här om du trodde det. Jag skriver fortfarande en matblogg. Men eftersom VM nu går i Brasilien så började jag fundera – Vad äter man i Brasilien?


Eftersom jag inte själv har varit i Brasilien och fått upplevt land- och matkultur på nära håll så får man tillgå de verktyg man har – djupdykning på nätet. Så vad kom jag fram till då?

Jo at matvanorna varierar stort från söder till norr, och från öster till väster. Men det är ju egentligen inte så konstigt eftersom det är ett enormt stort land. Det är mycket kött eller kyckling, också en del fisk, mycket ris, bönor och farinha (maniokmjöl). Farinha äter man visst som tillbehör till nästan allting. Farinha kan även stekas med ägg och innehålla kött och bacon, då kallas det farofa.

På en sida jag läste stod det ”Som svensk är det lätt att anpassa sig till den brasilianska maten, eftersom den inte är särskilt kryddstark eller innehåller många "konstigheter". Förutom det som tillagas så har Brasilien för oss mycket exotisk frukt.

Så denna helg tänkte jag försöka ge mig på det Brasilianska köket. Jag hittade en del del recept som är tillpassat Europa och Norden. Men när man läser läsarkommentarer som säger ”så där gör vi det inte i Brasilien” eller ”de ingredienserna använder vi inte i Brasilien”. Stolthet! Precis som i fotballen är man stolt över sitt land och matkulturen. Det ska respekteras.

Jag har därför gått direkt till källan, alltså matbloggare som är från Brasilien. Bara det bästa är bra nog, eller hur? Därför alla brasilianare - i dag bjuder jag på pão de queijo – tillpassat det jag kan äta, och inte minst de ingredienser jag hittar.

Basiskt? Nja… inte direkt. Men kära nån så gott det blev! Och inte var det svårt heller.Ostbröden är små mumsbitar och passar ypperligt tillsammans med sommarens sallader. De kan också gärna serveras som tilltugg till välkomstdrinken eller på tapasbordet.

I originalreceptet använder man tapioca mjöl eller cassava mjöl. Det närmaste jag tycker man kommer tapiocamjöl av de ingredienser som jag kan använda är att använda arrowrotmjöl. Arrowrot är naturligt glutenfritt och kan köpas i välsorterade matbutiker eller i hälsokostbutiken.

Till ca 20-24 mini  pão de queijo

Ingredienser:
1 dl iMat havregrädde 7 % - i original receptet använder man helmjölk, men nu tåler jag inte mjölk och har provat mig fram och konstaterade att havregrädden är ett bra alternativ.
¾ dl rapsolja
½ tsk salt – jag använder himalayasalt
2 ½ dl arrowrotmjöl
1 ägg
2 dl finriven/mald pecorino - du kan också använda parmesan om du tål det

Gör så här:
Koka upp grädde, olja och salt. I det gräddeblandningen kokar blanda i mjölet. Och nu ska det röras.

Rör blandningen till det har svalnat av till ljummen temperatur. Du kan gärna köra blandnigen i en bakmaskin. Blandningen skal röras minst 5 minuter i maskin eller det 8-10 minuter om du rör för hand. Vispa ägget och tillsätt det sakta i blandningen medan du blandar och tillsätt till slut osten.

Skeda upp massan med en matsked eller liknande. Eller gör som mig. Dela degen i 20-24 lika delar och rulla bollarna. Lägg ut bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

Värm upp ugnen till ca 230˚C och sänk värmen till 150˚C i det du sätter in plåten. Bollarna vill nu puffa upp och krackelera på ytan. De flyter inte ut även om de blir lite större så man kan lägga bollarna ganska tätt på plåten. Alla bollarna får plats på en plåt.

Låt svalna på bakgaller under tork handduk. Bollarna är lätta och spröda och försvinnande goda. Bröden ¨- eller bollarna - äts gärna nygräddade.

Så fik vi lite Brasilien in i Matkick.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

1 kommentar:

  1. Så små fina & säkert riktigt goda :)
    /Solig kvällskram

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...