6 juli 2014

Staplat brytbröd med pecorino och kryddörter

 
Man har brutit och delat bröd långt innan den mest kända stunden med att dela bröd blev gjort under Jesus tid. Och bröd har ju varit viktigt i alla världens hörn från fattig till rik i alla tider. Hade man bara lite mjöl, oavsett vilken sort, så kunde man alltid baka bröd.

Och man delade alltid med sig, man bröt sitt bröd. Så det är det jag tänkte bjuda på i dag, ett brytbröd. Ett brytbröd som byggs upp som när man bygger med klossar och helt enkelt bara är gjord för att  delas – för annars delar det sig själv.

Till 1 stort bröd

Ingredienser degen:
3 tsk torrjäst
5 ½ dl vatten 37˚C
1 tsk honung
2 msk olivolja
2 ½ tsk salt – jag använder himalayasalt
Knappt 1 kg siktat dinkelmjöl

Ingredienser fyllning:
Ca 6-8 msk osaltat smör
150 g pecorino – du kan också använda parmesan om du tål det
½ - 1 Rödlök
Ca 2 dl färska kryddörter av det du gillar bäst – jag använde en blandning av oregano, basilika och bladpersilja
Havssalt
Saft från ½ färsk citron

Gör så här:
Blanda ut jästen med lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet, honung, olja och salt.

Blanda i mjölet lite av gången tills du har en samlad deg utan att den är fast. Hellre lite kladdig. Du kommer att ha drygt 1 – 2 dl kvar i mjölpåsen beroende på mjölets kvalitet.

Eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som vetemjöl, bakar jag mina bröd för hand och blandar min deg med en trägaffel eller händerna.

Ställ att jäsa med plastfolie över degskålen i 2 – 2 ½ timmar. Dinkeldeg behöver lite längre tid att jäsa än en vetedeg. Degen vill bli lite mer än dubbel storlek.

Finhacka örtkryddor och rödlök och smält smöret så att fyllningen är klar till utbakningen.

Strö ett fint lager mjöl på bakbordet och ta upp ca halva degen först (eller ¼ om du har ett litet bakbord). Vi ska inte knåda degen och det ska inte tillsättas mer mjöl, men vi använder mjölet precis vid utbakning.

Strö ett fint lager med mjöl på degen så att du kan kavla ut den till en fyrkantig/rektangulär kaka ca ½ -1 cm tjock. Pensla degen med smält smör, strö på ört/lök blandningen, pecorino och havssalt. Avsluta med att droppa över lite saft från citronen.


Skär ut fyrkanter på ca 6-7 cm. Stapla fyrkanterna uppe på varandra och lägg dem sen i en vanlig brödform som är klädd med bakplåtspapper. Upprepa procedur tills degen är slut. Det ser kanske inte mycket ut för världen där det ligger i formen, men det vill jäsa upp stort Avsluta med att droppa över citronsaft och strö lite pecorino och havssalt på toppen.


Ställ brödet att jäsa under plastfolie i ca 45 minuter. Du behöver inte jäsa brödet mer än max en timme även om det ser ut som om brödet inte har jäst upp nog. Resten av magin sker i ugnen.

 

Grädda brödet mitt i ugnen på 200˚C i ca 45 minuter. Blir brödet mörkt, täck över med lite aluminiumsfolie.
Brödet får stå i formen för att svalna med torr handduk över. Sen är det enkelt att sätta fram hela brödet på fat och servera till soppa, sallad eller vad du nu serverar. Enkelt för alla att bryta sitt eget bröd.


Ha en skön söndag!
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...