3 juli 2014

Röd- och gulbetscarpaccio med oliver och fetaost

 
Säger man carpaccio så går tankarna fort till Italien och tunt skivat rått kött. Men carpaccio behöver inte vara med kött. För själva ordet carpaccio syftar ju mer på själva tillagningssättet än vad du tillagar.

Röd- ovh gulbetscarpaccio är ett annorlunda och välsmakande vegertarisk alternativ som också har ett högt basiskbildande nivå.

Min carpaccio med både gulbetor och rödbetor får en perfekt brytning till betornas sötma med sälta från oliver och fetaost – kan det bli bättre?

Du kan givetvis använda bara rödebetor eller bara gulbetor når du gör förrätten. Eller servera som en sidorätt till grillat. Kanske detta blir din förrätt på nästa middagsbjudning.

Förrätt för 4 personer

Ingredienser:
2 rödbetor
2 gulbetor
1-2 vårlökar
1 hand med bruna oliver
1 hand färsk basilika
1 hand med fetaost – jag använder fetaost gjord på getmjölk
½ rödlök
Grovmald svartpeppar
Olivolja, extra virgin av en bra och god sort

Vatten och salt till att koka betorna i

(Du kan också använda bara rödbetor eller bara gulbetor i ställer för hälften av varje).

Gör så här:
Skrubba betorna. Lägg dem i kallt vatten med himalayasalt. Koka dem var för sig så att inte gulbetorna blir röda av rödbetorna. Koka upp och sänk sen värmen så att det bara sjuder. Låt sjuda tills betorna är helt genomkokta. Du testar det enklast med en baknål. När betorna är helt genomkokta, ta upp dem med en hålslev och lägg dem att svalna.

Skala betorna när de har svalnat. Använd handskar när du handterar rödbetorna. Gnugga betorna med lite hushållspapper så lossnar skalet lätt - eventuellt använd en vass liten kniv.

Skiva de kokta betorna tunt och lägg upp dem på ett fat i ett snyggt mönster där du varvar gulbetor och rödbetor. Betorna kan ligga lite försiktigt mot varandra. Strö på lite grovmald svartpeppar först. Du behöver inte salt eftersom tillbehören innehåller mycket sälta i smaken.

Skiva oliverna och vårlöken till små ringar. Finhacka persiljan och skiva rödlöken. Strö allt samman på betorna och därefter smulad fetaost. Avsluta med att droppa över olivolja – mängd efter smak och tycke.

Servera carpaccion med nybakat bröd.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...