28 juli 2014

Rabarbersmulpaj med mandel

 
Himmelen öppnade sig på i går. Man ska kanske vanligtvis klaga för att det regnar på sommaren, men efter den långa värmevågen vi har haft i det sista så var det underbart med lägre temperatur. Och äntligen kände jag att jag med gott samvete kunde vara inne och pyssla lite.

Förresten. Jag kan inte precis säga att det bara regnade. Det kom spannvis och Tor slog med sin hammare så det skallrade i fönstern. Eller kanske han flörtade med mig när ljuset blinkade. I så fall får jag beklaga att det inte var ömsesidigt interesse då jag mest funderade på om jag skulle hinna få pajen färdig innan strömmen försvann ordentligt.

När solen inte visar sig ute så kan man alltid göra lite solsken inne. När man kan gå ut i trädgården – mellan skurarna – och plocka med sig de mest späda och söta rabarberna man kan hitta och göra något gott av det så känns det som riktig lycka. Det blev en liten rabarbersmulpaj gjord på mandel till fikat.

Pajform Ø 20cm

Ingredienser till fyllning:
400 g späda rabarber
1 ½ msk lönnsirap
1 ½ msk kokosnötblomstsocker, palmsocker – jag använder cocosa palmsocker
2 msk arrowrot – kan bytas ut till potatismjöl eller annan stärkelse du tål
1 msk vatten

Ingredienser smulpajdegen:
1 ½ dl mandelmjöl – du kan också mala mandlar till fint mjöl.
1 krm salt – jag använder himalayasalt
2 msk kokosfett / kokosolja – jag använder cocosa
1 msk lönnsirap
Liten hand mandlar

Gör så här:
Börja med fyllningen. Använd helst späda rabarber. Använder du lite större och tjockare rabarber kan du behöva skala dem. Kontrollera att de inte är träiga.

Skiva upp rabarberna i ca 1 cm tjocka skivor. Ta hälften av rabarberna tillsammans med sirap och socker i en gryta. Rabarberna vill snart börja avge vätska. Låt rabarberna sjuda på medium värme tills du har en kräm. Tillsätt resten av rabarberna oh låt dem sjuda med ett par minuter. De ska inte bli kräm utan förbli hela bitar i krämen. I tillfälle dina rabarber är lite sura, smaka av och tillsätt eventuellt mer sötning.

Blanda arrowrot med vatten och tillsätt i krämen som blir tjock på bara ett par sekunder. Häll rabarberna i pajformen och bred ut den jämnt i formen. Jag använder en form som har storlek på ca Ø 20 cm.Smält kokosfettet eller låt det stå framme tills det är mjukt. Blanda mjöl och salt först och tillsätt sen kokosfettet och lönnsirap. Blanda ihop till en grynig massa. Strö blandningen på rabarberna i pajformen.Grovhacka lite mandlar och strö dem over. Grädda pajen mitt i ugnen på 200˚C i ca 15-20 minuter, tills du ser att pajen har fått en fin färg.

Servera pajen med hemgjord gräddglass eller vaniljsås.


Är vi färdig med regnet för en stund nu tro?
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...