31 juli 2014

Pastasallad med marinerad chilikyckling


Nu på sommaren önskar de flesta av oss lite lättare mat. Och gärna ska det gå fort att tillaga. Lätt och enkelt både vad gäller tillberedning, servering och inte minst enkel och lätt att äta.

Salladen kan förberedas dagen innan och är enkel att ta med oavsett vad du har tänkt hitta på under dagen. Tillsammans med nybakat bröd håller du dig mätt i många timmar. Det blir en robust sallad med enkla smaker med massor av smak med härliga färska örter.

Så vad blir det i dag? Lunch på stranden, lunch i bersån eller varför inte en liten picknick i det gröna under trädens svalkande skugga. Oavsett var du vill förtära din lunch Så passar det alltid med en pastasallad med kyckling. Ja det vill säga om du går/är på ställen där man får lov att ha med, och inte minst inta, egen mat.

Vi måste ju passa på att njuta solen så länge den finns där och ger oss värme och energi. Ja för solen ger oss faktiskt massor av D-vitamin som vi verkligen behöver. Eller rättare sagt vi bildar D-vitamin i huden genom påverkan från solen.  Fungerar även om du inte sitter mitt i stekande solen hela tiden. Vitamin D är viktigt för skelett och tandhälsa.


Lunchsallad för 2-4 personer beroende på vad du serverar till

Ingredienser:
Dinkelpasta – jag gör min egen pasta, grundrecept hittar du HÄR. Du kan också använda färdig pasta som du kokar själv. Jag gör pasta på 2 ägg
Vatten, salt och lite olja till kokning av pastan

4-5 stora händer med strimlad sallad du gillar. Ta gärna 2-3 olika sorter.
Blandade örter – ta ca hälften så mycket örter som du har sallad – jag har använt bladpersilja, timjan (gärna citrontimjan om du har tillgång till det), basilika och körvel
3-4 tomater
Färsk citronsaft från ½ citron
Olivolja
Havssalt
Grovmald svartpeppar

2 stora kycklingbröst - jag använder givetvis Bosarp kyckling (dene nda KRAV-märkta kycklingen i Sverige)
Marinad – jag har använt en marinad med sting som du hittar HÄR


Gör så här:
Lägg kycklingen i marinaden tidigt så den får dra till sig alla smaker. Helst dagen innan, men i vart fall ett par timmar. Låt kycklingen ligga i kylskåpet under tiden den marineras. Låt kycklingen ligga framme 20-30 minuter innan du tillagar den så att inte tillagningen startar med kylskåpskall kyckling.

Om du vill tillaga kycklingen i ugnen, stek den gärna först för att få en fin yta och lägg den sen i ugnen. Du kan också steka den färdig direkt i stekpannan. Det är lika enkelt det. Men använd inte för  hög temperatur så kycklingen blir torr på en gång.

Om du tillagar kycklingen på grillen, lägg kycklingen på riktigt varmt grillgaller och få några snygga grillränder först. Tillaga sedan kycklingen på ett område med lite svagare värme så att den blir saftig och god. Det är ingen som gillar torr kyckling.


Oavsett om du tillagar kycklingen på det ena eller andra viset så är det viktigt att man följe med på hur kycklingen ser ut under tillagningen för att få en saftig och fin kyckling. Kontrollera också att köttet har blivit helt färdigt med att del i en tjock bit av kycklingen. Är köttet helt vitt så är den färdig, är köttet rosa måste det tillagas lite till.

Låt kycklingen vila tills den är ljummen innan du delar upp bitarna.

Gör dinkelpasta enligt grundreceptet. Använd gärna pastamaskin om du har det. Enklaste sättet att koka så färsk pasta är att helt enkelt koka upp vattnet med lite salt och olja. Lägg i pastan, lägg på locket och ta grytan från värmen. Pastan är färdig på ett par minuter om du har den tunn och fin. Jag har valt att göra bandpasta till dagens rätt.
Du kan givetvis köpa färdig pasta och kokar upp den enligt anvisningar på paketet.


Strimla upp salladerna och finhacka dina örter. Vänta tills pastan är ljummen och blanda sen sallad, örter och pasta med saften från citron, en god och mild olivolja, salt och peppar. Blanda och smaka av.

Lägg upp salladen på ett fat eller i en skål du vill använda till servering.

Klyfta tomaterna och skär upp kycklingen och lägg ut det på salladsblandningen. Avsluta gärna med att strö över lite finhackade örter.

Ha en härlig lunch i skuggan!Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...