8 juli 2014

Matig Currysoppa med shiratakinudlar och vattenkastanjer (med eller utan kyckling)

 
Jo, det är sommar. Jag försöker intala mig själv om att det faktiskt är sommar även när regnet står som spön i backen och kvällarna är kalla och fuktiga. Men jag jobbar fortfarande några veckor till innan det är dags för mig att ha semester. Så jag intalar mig själv att vädret sparar sig tills jag ska ha semester och då vill visa sig från sin varmaste och vackraste sida. Jag kan ju i alla fall få drömma och önska.

Soppa tycker kanske de flesta att det passar bäst på hösten och vintern. Men det är ju inte sant. En varm soppa passar när som helst, inte minst när man är frusen. Om inget annat så är det ju på våren och sommaren man kan skörda alla vackra primörer och lägga dem nyskördade i soppan. Sommaren borde ju vara den bästa tiden för soppa egentligen.
Ca 4-6 portioner

Ingredienser:
1 bananschalottenlök
1 röd chili
Ev. 200 g kyckling
¾ dl siktat dinkelmjöl
5 dl vatten
Ca 150 g morot
Ca 350 g squash
Ca 250 g sötpotatis
1 äpple med lite syra
1 konserv/förpackning med krämig kokosmjölk
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmald svartpeppar
Currykrydda efter smak. Jag använder medium stark curry
150 g (1 påse) med shiratakinudlar eller shiratakifettucini (du kan använda vanliga nudlar om du tål det)
1 konserv med skivade vattenkastanjer
Ca 1 msk rapsolja och 1 msk cocosa kokosfett till stekning

Servera med neutral matyoghurt och finhackad persilja

Alla vikter är ungefär och beräknas efter att grönsakerna är skalade.

Gör så här:
Börja med att hacka och skiva.

Schalottenlöken delas i på längden och skivas fint. Chilin finhackas. Om du tar med kärnorna så får du en riktigt stark soppa. Jag väljer att ta bort det mesta av kärnorna, men låter lite grann följa med i soppan. Den blir då medium stark. Tar du bort kärnorna helt så blir den mildare.

Morot och sötpotatis tärnas. Kom ihåg att det ska ätas med sked så bitarna kan inte vara allt för stora.

Paprikan delas och skivas, också den i mindre bitar. Äpplet finhackas

Om du vill ha med kyckling i soppan så delar du upp kycklingen in mindre bitar. Du kan givetvis ta mer kyckling om du vill, men ju mer kött du tar i förhåll till grönsaker, ju mindre basisk blir soppan. Vill du ha en basisk soppa så gör du soppan vegetarisk.

Ta lika delar cocosafett och olja i en stor stekgryta, stek lök och chili mjukt utan att det tar färg, så inte ha kokplattan allt för varm. Tillsätt kycklingen och strö på lite salt och grovmald svartpeppar.

När lök och chili är mjukstekt (och kycklingen inte längre är rosa), tillsätt dinkelmjölet. Blanda runt så mjölet suger till sig allt fettet och tillsätt sen vattnet. Du får då en naturlig redning. Lägg i morötter, paprika, squash, sötpotatis och äpple. Ge soppan ett uppkok och sänk sen värmen och låt det sjuda sakta i ca 30 minuter.

Öppna kokosmjölken och skeda ut mest möjligt av kokosköttet. Spara på kokosvattnet som är kvar. Blanda kokosköttet med curry. Jag tar ca 1 ½ msk medium stark curry till att börja med. Blanda ned kokosköttet i soppan och späd med kokosvattnet till önskat konsistens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt mer curry.

Skölj vattenkastanjer och nudlar noga under rinnande vatten. Ta en sax och klipp sönder nudlarna så de blir enklare att äta eftersom det är en soppa. Blanda i nudlar och vattenkastanjer och låt soppan stå på svag värme i ca 10 minuter innan servering.

Servera med neutral matyoghurt, finhackad persilja och nybakat bröd.

Nu har i alla fall jag fått värmen tillbaka i kroppen.


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...