15 juli 2014

Hamburgarbröd gjord på dinkelmjöl


Det finns de som grillar ute året runt. Hatten av till er som står ute, polstrade med ullkläder och bubbeljacka i smällkalla vintern, bara för att grilla.

Jag tillhör inte dem även om jag helt enkelt bara älskar att grilla. Men jag älskar väl inte det nog eftersom jag "fegar" ut lite på vinteren. Men på sommaren grillar jag ofta och jag gillar att grilla alternativer. Alltså alternativer till kött. Frukt, grönsaker, ost och bröd blir annorlunda på grillen och nya smaker framhävs. Men jag gillar också att tillaga och göra alla tillbehör.

När jag för exempel ska grilla hamburgare så gillar jag också att göra mina egna hamburgarbröd. Jag bakar hamburgarbröd av flera olika sorters mjöl och med olika grad av grovhet. Men just i dag blir det riktiga bjässar av hamburgarbröd gjorda på siktat dinkelmjöl.
Till 5 stora hamburgerbröd - som du givetvis kan göra mindre.

Ingredienser:
2 tsk torrjäst
3 dl vatten 37˚C
1 msk rapsolja
1 ½ tsk salt – jag använder himalayasalt
1 tsk honung – jag använder akasiahonung
Ca 8-9 dl siktat dinkelmjöl
Vatten till pensling
Sesamfrön till toppning

Gör så här:
Blanda jäst och vatten. Tillsätt olja, salt och honung och blanda väl.

Tillsätt mjöl lite åt gången så att du känner att du får riktig konsistens. Degen ska bli samlad och kännas lite kladdig utan att den fastnat på fingrarna. Sätt plastfolie över degen och låt degen jäsa till minst det dubbla, ca 1 ½ - 2 timmar.

Häll ett tunt lager med dinkelmjöl på bakbordet och häll ut degen. Degen ska inte knådas nu, men tryck ut med händerna eller använd en mjölad kavel så att degen är ca 2 – 2 ½ cm tjock.

Jag har använt mig av en utstickare som är ca Ø 10 cm som form till mina hamburgerbröd. Tänk på när du väljer storlek på en utstickare att brödet blir ca 50 % större både på bredden och på höjden.

Lägg bröden på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med ljummet vatten och strö på sesamfrön. Ställ att jäsa under plastfolie ca 45 minuter. Ställ helst till exempel ett par köksglas runt plåten som plastfolien kan vila på.

Grädda hamburgerbröden mitt i ugnen på ca 230˚C i ca 15 minuter – tills de är gyllenbruna. Lägg hamburgerbröden att svalna på bakgaller under fuktig handduk.


Ja nu är det klart till att fylla upp hamburgerbrödet med det du gillar bäst. Grilla gärna brödet också lite innan servering och eventuellt droppa på lite olivolja.

Ja nu får vi se vad jag ska fylla hamburgerbrödet. Får tänka lite på det tror jag.
Förresten – hamburgerbröden kan gärna frysas. Då är det enkelt att plocka fram när du får akut lust på hanburgare.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...