19 juli 2014

Grillad regnbåge i chilimarinad serverad med en örtig tomatsallad


Fisk är gott att grilla och enklast är det att grilla feta fiskar. Det finns flera fiskar inom laxsläktet att välja mellan och de passar alla bra tillsammans med chilimarinaden. Jag har denna gång valt regnbåge som finns KRAV-odlad i Sverige.

Smaken är ganska lik laxen men färgen kan variera från ljusbrunt till rosa, rött eller nästan vitt. Regnbåge är den fisk som man ofta felaktigt kallar forell. För forell är inte en fisk, och det finns en egen lag på detta med vad en fisk får lov att kallas.

Jag är alltid noga med att använda MSC-märkt fisk, helst KRAV-märkt och i tillägg att den inte är odlad. Mer om MSC märkning kan du läsa HÄR.

Det sistnämnda är inte lika enkelt. Men när jag ser på helheten och nyttan av äta fisk så kan jag ge avkall på sistnämnda punkt.

Vilken sorts grill man använder vid tillagning är en smaksak, men jag svär fortfarande till att grilla med kol. Jag har en gasgrill i tillägg men i år har den faktisk bara fått stå och samla damm. Smaken jag får när jag grillar med kol tycker jag kan inte jämföras med grillning på gasgrill.

Men gasgrillen är behändig när man är ensam hemma och ska grilla… men jag måste väl erkänna att till och med då blir det ofta kolgrillning. Är man matnörd så är man.

 Det beror på vad du serverar till din fisk efter hur många personer detta räcker till.
Jag beräknar ca 150-200 g /person med det jag har serverat i dag.

Ingredienser:

Ca 400 g fiskfiléer
¾ dl olivolja
2 msk saft från färsk lime
Ca 3 cm fingertjock bit med färsk ingefära
1 röd chili med kärnor
1 röd chili utan kärnor
2 vitlöksklyftor
½ tsk honung – jag använder akasiahonung
1 tsk grovmald svartpeppar
¾ tsk salt – jag använder himalayasalt

Gör så här:
Fisken delas upp i lagom bitar till grillspett. Passa på att bitarna är lika stora så att de blir klara samtidigt på grillen.

Blanda alla de andra ingredienserna i en blender eller med e stavmixer. Häll marinaden i en vanlig plastpåse och lägg i fiskbitarna. Låt påsen ligga kallt några timmar – gärna längre – innan grillning.

Använder du trägrillpinnar så låt dem ligga i vatten ett par timmar innan du använder dem. De tar då till sig vätska från vattnet och inte från fisken. Pensla dem också med lite olja innan du trär på fisken, så lossnar de enklare efteråt.

Låt fisken stå i rumstemperatur i vart fall en halvtimmes tid innan du lägger den på grillen. Oavsett vad man ska grilla bör det inte läggas på grillen kylskåpskallt. Trä upp fisken på grillpinnarna.

Har du tänkt ha andra ingredienser på ditt grillspett så är det bättre att du gör ett grillspett för varje ingrediens. Det blir enklare att hålla kontroll på grilltiden eftersom de blir färdig olika.

Se till att grillen är riktigt varm när du lägger på fisken. Jag använder kolgrill och det är viktigt att ha en bra glödbädd med vitt lager av aska.
Försök att undgå att vända fisken flera gånger. Den blir mest saftig om du bara vänder den en gång.  Använd resten av marinaden till att pensla fisken på grillen.Även om fisken är på spett, använd en stor grill/stekspade när du vänder grillspettet. Det går fort att grilla fisk, speciellt när bitarna är små. Laxfiskarna blir blekrosa. När du ser att den sidan som är mot grillen är halvvägs blekrosa, är det dags att vända.

På min tallrik serveras fiskgrillspetten tillsammans med grillad småpotatis, sparris, nybakat bröd, tzatziki samt en härligt örtig tomatsallad.Tomatsalladen är enkel att göra och du smaksätter med de örter du gillar.

Hacka upp färska tomater. Ta rikligt med örter du gillar, hacka dem och blanda i. Jag har använt mig av koriander, bladpersilja och basilika denna gången. I tillägg använder jag lite finhackad vårlök eller rödlök.

Tillsätt en god olivolja, saft från färsk citron, lite havssalt eller himalayasalt och grovmald svartpeppar. Enkelt, nyttigt och smakrikt. Färdigt på 1-2-3 och fantastiskt gott!


Ha en skön sommardag!Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

5 kommentarer:

 1. Så sugen jag blev på att grilla fisk nu hihi ...
  Ha en fin dag/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fisk är alltid gott :o) Ha en fin dag du också / Kram Kicki

   Radera
 2. Gott och tack för ditt tips.

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...