16 juli 2014

Grillad aubergineburgare med halloumi, apelsin och örtig fetaostdressing

 
 
Allting kan grillas… i vart fall en gång även om inte allt är lika lämpligt att grilla. Men man behöver ju inte prova att grilla allt bara för det. Vi ska lära oss av andras misstag så slipper vi att göra dem själva.

Jag bakade ju hamburgarbröden i går och i dag är det dags att fylla bröden. Det som är fint med hamburgare är ju att alla kan få sin egen favorithamburgare
Till min hamburgare behöver du följande ingredienser:
Aubergine
Tomat
Halloumi
Apelsin
Hamburgerbröd, gärna stora
Olivolja
Havssalt
Grovmald svartpeppar
Fetaostdressing (se recept under)

Jag serverar min hamburgare med rucolasallad, grillad lök, sparris och apelsin.

Ingredienser till fetaostdressing:
2 dl naturell tjock matyoghurt typ turkisk yoghurt
150-200 g fetaost – jag använder fetaost gjord på getmjölk
½ - 1 msk olivolja
Ca ½ dl finhackad färsk persilja – gärna bladpersilja som ger mer smak
Ca ½ dl finhackad färsk basilika
Ca ½ dl finhackad färsk koriander
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmald svartpeppar

Gör så här:
Börja med att göra dressingen så att den får stå och ta till sig alla smaker. Mosa fetaosten och hacka alla örterna. Blanda ned ost och örter i yoghurten. Tillsätt olivolja och smaka av med peppar och salt.

Ställ dressingen kallt i en halvtimme innan servering.

Auberginen delas på längden i ca 1 ½ cm tjocka skivor. Den första skivan gör jag extra tunn för att kasta eftersom hela ena siden är täckt med skalet och den vill jag inte ha med. Salta auberginskivorna med lite salt och låt dem ”svettas” i ca 20 minuter. Skölj av saltet noga. Pensla med olivolja och krydda med svartpeppar innan de läggs på den varma grillen. Oljan gör att auberginen inte fastnar på grillen.

Tomaterna skivas i ca 1cm tjocka skivor. Pensla också dem med olivolja och ge dem lite salt och peppar innan de går på grillen.

Skiva halloumin i ca 1 cm tjocka skivor, pensla med olivolja innan den går på grillen

Så har vi då till slut apelsinen. Jag väljer givetvis ekologisk apelsin. Det är gott med lite syra som harmonerar med den salta halloumin. Apelsinerna är ordentligt goda och saftiga just nu och de får en extra piff när de blir grillade. Skiva apelsinen i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla med olivolja och grilla den gyllene.

Jag skär bort kanten med skal och den vita beska randen innanför skalet innan jag lägger apelsinen på hamburgaren.

Sparris och lök som jag har som extra tillbehör penslas också med olivolja och evt. kryddas innan de blir grillade.Då är vi väl klara för att montera burgaren. Jag ger hamburgerbrödet också lite färg på grillen.


Droppar på lite olivolja på bottenbrödet och sen fetaostdressing. På med alla ingredienser och avsluta med lite mer fetaostdressing.

Detta är en hamburgare i min smak!
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...