2 juli 2014

Brännässlepesto - Nordens pesto

 
Här hos mig kom sommaren fort. Våren blev allt för kort. Den som lapar sol är lycklig för den stekande solen samtidigt som jordgubbsodlarna klagar eftersom jordgubbssäsongen tar fort slut.

Uppe i norr kom snön lagom tillbaka till sommaren startade här nede i söder. Eller kanske den aldrig försvann. Låg bara och lurade bak en bergsknagg, klar till snöangrepp. Nu som industrisemestern är i gång regnar det mest. Ja, det är väl bra att vi i vart fall har vädret att prata om.

Men något annat som kommer tidigt är ogräset. Ogräset blomstrar upp i takt med primörerna. Och det är det ju bara att utnyttja. Det är ju mycket av ogräset som vi kastar på komposthögen som vi hellre borde plocka och ta med in på köket. Men det är inte alltid lika enkelt att veta vilket ogräs man vågar sig på att äta och vad man ska låta bli.Men en klassiker som alla känner igen, eller i vart fall ”känner” vad det är, är brännässlor. Vackert gröna med ett brännande försvar, full av nyttigheter och smakar ljuvligt. Kanske har du smakat soppa gjord på brännässlor. Men har du ätit pesto?
Brännässlor plockas på våren när de är som spädast, men du kan också plocka dem under sommaren. Slå eller klipp ned ett brännässlebuskage och använd de nya skotten som kommer upp. Det finns en släktning som kallas etternässla, Den är mindre och växer ensam, men var inte orolig. Den är också ätlig.

Brännässlan är en antioxidant som är rik på C-vitamin, folsyra och betakaroten. Nässlan innehåller också mycket mineraler bland annat järn, kalcium, kalium, fosfor och kisel, mangan och svavel. Inte minst innehåller den mycket klorofyll som ger bra blodvärden och hjälper till i kroppens avgiftningsprocesser.

Använd handskar när du plockar nässlorna. Så fort nässlorna är tillagade så bränns de inte längre. När du plockar nässlor så håll dig långt ifrån vägarna så att du inte får med dig alla gifter från trafikens utsläpp.Efter att brännässlorna är förvällda kan du gärna frysa dem så har du tillgång till brännässlor hela året. Eller torka dem. När de är torkade vill de inte längre bränna och kan användas direkt i till exempel en smoothie för att få en extra antioxidant booster.Ingredienser:
50 g brännässlor
1 dl mandel
1-2 vitlöksklyftor (smaka dig fram vad du gillar)
3 msk pecorino – eller parmesan om du tål det
ca 1 dl olivolja
4-5 msk vatten
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmald svartpeppar

Vatten och salt till förvällning

Gör så här:
Skölj nässlorna väl. Koka upp lättsaltat vatten. Koka nässlorna i ca 5-6 min. Sila bort vattnet och skölj med kallt vatten.

(Spara gärna på vattnet du silar bort och Blanda ut med mer vatten och använd det sen till att vattna dina blommor med. Väldigt bra gödning.)

Mixa alla ingredienser utom vatten, salt och peppar med en stavmixer, blender eller i en matberedare. Tillsätt lite vatten till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.

Blanda pesto med pasta, servera till sallader eller grillad. Eller helt enkelt som dipp till grönsaker.På bilden serverar jag pesto på grillat äpple tillsammans med grillat lamm och en härlig sommarsallad. Peston håller sig fint i kylskåpet en veckas tid.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...