Men det dröjer fortfarande en stund innan jag kan skryta med att jag plockar solmogna tomater direkt från tomatplantan. Så dagens sylt blev inte med egenodlade tomater.
Men jag var i en ny matbutik i går och frågade efter ekologiska tomater och citroner. Ekologiska citroner hade de inte, men tomater kunde jag köpa. ”Vi säljer ut tomaterna billigt eftersom det inte är någon som vill köpa ekologiskt. Det är ju så löjligt med alla skriverier om ekologiskt. Jag kan inte förstå varför det skulle vara bättre”
Vanligtvis hade jag nog gått in i en diskussion om fördelar med ekologisk odlad frukt och grönsaker, men bet mig i tungan och plockade till mig resten av det de hade av tomater och konstaterade att det var första och sista gången jag handlar i den matbutiken.
Första gång jag smakade Tomat- och chilisylt (dock färdigvariant från butiken) så var jag såld. Det är bara så fantastiskt gott. Lite söt och samtidigt het! Men den färdigköpta varianten är givetvis full av raffinerat socker, men det hindrar givetvis inte att man kan göra en nyttigare variant.
Detta är sylten för alla chiliälskare!
Ingredienser:

1 kg tomater
20 g röd chili med kärnor
20 g röd chili utan kärnor
30 g färsk ingefära
1 dl saft från färsk citron
1 dl palmsocker, kokosblomstsocker, Coosa
¾ dl akasiahonung
2 krm salt – jag använder himalayasalt
1 msk olivolja
Gör så här:
Ta bort kärnhuset och stjälkfästet på alla tomater (du kan använda det i en gryträtt eller sallad). Grovhacka tomaterna och lägg dem i en passande stor gryta.
Grovhacka chili och finhacka ingefäran och tillsätt dem i grytan tillsammans med resterande ingredienser utom salt och olivolja.
Koka upp blandningen och låt sen sylten sjuda på svag värme i ca 45 minuter. Släta ut sylten med hjälp av en stavmixer. Om du tycker sylten inte är tjock nog, låt den sjuda vidare tills du är nöjd. Blanda i salt och olivolja - låt sylten sjuda 15 minuter till.
Häll upp sylten i väl rengjorda syltburkar med tätt lock.
Ställer du syltburken upp ned medan den fortfarande är varm får du vacuum i syltburken och den håller längre. Låt den stå upp-och-ned tills du använder den första gången.
Förvara sylten i kylskåpet. Den håller i flera veckor.
Mmmm.... en ostbit med ljummen tomat- och chilisylt.... Heaven!

En sylt för mig :)
SvaraRadera/ Soliga kramar!
Så kul att sylten passar för dig :o) / kram Kicki
RaderaÄr palmsocker särskilt bra?
SvaraRaderaHej Anonym...På vilket sätt tänker du att palmsocker inte är bra? Palmsocker är oraffinerat socker som utvinns av kokosblomman, också kallad kokosblomstsocker. Det har GI på 35 och är rik på flera viktiga näringsämnen. Det är ett mycket bra alternativ av sötning istället för konstgjorda sötningsmedel och raffinerat socker (som vitt socker och farinsocker med GI på 97). Honung som också är naturlig sötning och har GI på 70.
RaderaMen klart, det är aldrig nyttigt att äta för mycket av någon form för sötning - är det så du tänker?