12 juni 2014

Surdegsbaguetter med dinkel och havrekross

 
Jag konstaterade att det är ganska länge sen jag bakade ett surdegsbröd. Min surdeg har snällt stått där i kylskåpet och blivit matad, vecka efter vecka. Men nu tyckte jag att det var dags att lufta han.

Efter ett par dagar på köksbänken med matning så bubblade den upp riktigt bra och jag satte min deg till långsam kalljäsning. Surdegsbröd – och inte minst bröd med dinkel – mår bra av kalljäsning.

Saltå kvarn firade 50 år för några veckor sen och jag passade på att bunkra upp med diverse varor. Bland annat Havrekross. Så havrekross fick bli med i brödbaket.

Havrekross framställs av hel havre och är en fullkornsprodukt, det vill säga, den har både kli och grodd kvar. Det gör att havrekrossen rik på nyttiga fibrer och mineraler.
Till 4 baguetter

Ingredienser:
Evt. 2 tsk torrjäst om inte din surdeg är optimal
6 dl vatten 37 ˚C
2 ½ dl surdegsgrund på dinkel
2 ½ tsk salt, jag använder himalayasalt
2 tsk honung, jag använder akasiahonung
Ca 14 dl siktat dinkelmjöl
3 dl havrekross
Vatten till blötläggning
Havssalt och havregryn till toppning
Olivolja till utbakning

Gör så här:
Om din surdegsgrund inte är helt optimal eller du vill säkra dig resultat, kan du tillsätta 2 tsk torrjäst för att hjälpa surdegsgrunden.

Om du använder jäst, blanda ut jästen först i lite av det fingervarma vattnet.

Blanda i resten av vattnet. Blanda i ett par deciliter dinkelmjölet först. Häll därefter i salt, honung och surdegsgrunden. Blanda ihop med en trägaffel, träslev eller liknande.

Jag använder inte maskin när jag bakar med dinkel eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som du kan ge vete och råg. Och du ska inte knåda degen. Degen rörs med omsorg.

Tillsätt mer fint dinkelmjöl tills du har en deg hänger ihop men fortfarande är ganska kletig och precis släpper degskålen. 

Sätt plast över degskålen. Här är det viktigt att det är helt tätt så att du håller på fuktigheten i degen när den jäser. Jag sätter gärna två lag med plast innan jag placerar hela degskålen i kylskåpet. Nu får den stå och kall jäsa i minst 12 timmar.   Det gör inte något att det blir lite längre jäsning än 12 timmar.

Skölj havrekrossen noga. Lägg krosset i en rymlig skål och fyll upp med ca 2-3 gånger så mycket vatten. Låt havrekrossen stå ca 8-10 timmar. Skölj sen havrekrossen genom en sil och den är klar till användning i brödet.
Vid utbakning penslar du ditt bakbord med et tunt lager olivolja.

Ta också lite olja på de redskap du ska använda

Vänd degen ett par gånger med oljan på bakbordet med hjälp av en degspade. Ta lite olja på händerna och platta ut den något. Lägg på havrekrossen på degen. Vänd degen ett par gånger till så att du får in havrekrossen i brödet. Dela upp degen i 4 lika stora delar, dra ut delarna lite, men inte till en full längd av baguette. Då vill brödet jäsa långt över kanten.Lägg dem på baguettplåten (jag använder bakplåtspapper på baguettplåten), Strö på øite havregryn och havssalt.

Har du inte baguetteform kan du använda kökshanddukar för att göra din baguetteform. Du rullar ihop handdukarna på längden. Lägger dem på plåten och efter det bakplåtspapper. Då får du rännor som du placerar baguetterna i. Efter at bröden är färdigjästa drar du ut handdukarna och sätter bröden i ugnen på en gång.

Låt bröden jäsa 30-45 minuter under plastfolie. Jag bygger upp med köksglass runt plåten som plasten kan vila på. För kommer plasten på degen så vill den fastna och man förstör en del av jäsningen eftersom brödet då vill de delvis sjunka ihop.

Sätt plåten nederst i förvärmd ugn på 275˚C. I det du sätter in bröden sänker du värmen till ca 170-175˚C (avhängig av ugn). Jag kastar in ca 1 dl vatten i botten av ugnen för att brödet ska få en fin skorpa. Skorpan blir knaprig och krackelerar härligt.

Grädda baguetterna i ca 60 minuter och ställ dem sen att svalna på bakgaller under torr handduk.

Härligt med nybakade baguetter till sallad och grillat.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...