1 juni 2014

Rabarberpaj med chili och ingefära

 
De flesta har väl någon gång under sin barndom gått runt och tuggat eller sugit på en rabarberstång doppad i socker. Jag gjorde i alla fall det.

Jag tyckte väl egentligen att det var rysligt surt även om de rabarberna vi hade hemma var av den lite sötare sorten – om man nu kan prata om söt och rabarber i samma mening.

Rabarberstocken jag har i min trädgård har gått i generationer. Jag har fått min stock ifrån min mamma, som fick ifrån sin mamma, som fick ifrån… ja du förstår.

Faktisk så vet jag att ”förfäderna” till min rabarberstock växte i en liten by på Öland, Ventlinge, i mitten-slutet av 1800-talet. Där bodde min mormors mormors mor Johanna tillsammans med sin make Johan Petter. Och det skulle inte förvåna mig om hon i sin tur har fått dem från sin mamma Elin.

Jag tycker det är helt fantastiskt at rabarberna har klarat att fortsätta i generationer på det viset. Tänk om rabarberna kunde prata…Till en pajform, ca Ø 20-23 cm

Ingredienser:
Pajdegen:
2 dl siktat dinkelmjöl
50 g rumstempererat osaltat smör
2 msk kallt vatten
Nypa salt – jag använder himalayasalt

Fyllning:
Rabarber ca 1 – 1 ½ cm tjocka i diameter – tillräckligt mycket för att täcka ett lager
2 dl kokosocker (palmsocker)
1 msk honung – jag använder akasiahonung
1 ½ msk finhackad röd chili utan kärnor
½ msk saft från färsk ingefära
1 ½ msk saft från lime
¾ dl havregryn
½ dl grovhackad mandel

Gör så här:
Börja med pajdegen eftersom den ska vila kallt. Fördela först smöret i mjölet. Tillsätt salt och vatten och blanda ihop till en mjuk deg. Sätt över plastfolie och ställ degen kallt i ca 30-45 min.

Ta ut degen från kylskåpet och kavla ut ett tunt pajskal som passar formen du använder.  Om degen är kladdig använd lite siktat dinkelmjöl. Om du kavlar ut degen på ett bakplåtspapper så är det enkelt att få pajdegen i formen. Låt gärna degen hänga lite över kanten, men var noga med att degen är helt in till alla kanter.

Nagga botten med en gaffel. Täck pajkanterna med aluminiumsfolie och förbaka pajbotten i mitten på förvärmd ugn på 225˚C. När botten är gyllene efter ca 15-20 minuter ställ den för att svalna.

Dela rabarberna i ca 2- 2 ½ stavar.

Riv ingefäran grovt och pressa ut ingefära saften så att du får ca ½ msk.

Häll socker, honung, chili, ingefära- och limesaft i en stor stekpanna eller i en stekgryta. Smält sockerblandningen på medium värme. Lägg i rabarberna och karamellisera rabarberna till dem är halvmjuka. De får inte bli helt mjuka för då får du bara en rabarberkräm.

Ställ rabarberna för att svalna.
Börja med att strö på hälften av havregrynen. Havregrynen vill hålla på vätskan från karamelliseringen så att inte pajen blir en blöt sörja. Lägg sen rabarberna i ett snyggt mönster i botten på pajen. Häll över all sockersåsen som är kvar i stekpannan. Strö över resten av havregrynen och avsluta med mandelhacket.

Grädda pajen mitt i ugnen på 225˚C tills den är gyllene, ca 20-25 minuter.

Pajen smakar lika bra ljummen som kall. Jag serverar med laktosfri vaniljsås med honung.


Hoppas du får en fin söndag!


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Hihi Visst har jag doppat Rabarber i socker & surt var det!
  Åh,detta låter spännande med Chili & Ingefära - Får jag nog testa/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var nog mer socker än rabarber man åt :o) Men man skulle ha, hihi / kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...