24 juni 2014

Grillbuffé – vi firar St. Hans dagen

 
Natten mellan 23.e och 24.e juni. En trolsk natt - full av mystik. Den ursprungliga Midsommarnatten som vi firar till Johannes Döparens ära. Men det är väl kanske inte något man tanker på längre och kopplingen blir allt mer avlägsen. Speciellt efter att vi flyttade Midsommarnatten (första gången i 1953) så att den alltid ska firas på en fredag för att passa bättre in i arbetsveckan.

Men här i Norge, och också i Danmark, firas fortfarande Midsommarafton den 23.e juni.
Dagen kallas St. Hans dag som ger koppling till Johannes Döparen genom namnet. Nästa gång Sverige firar Midsommarafton den 23.e juni blir inte förrän i 2017.

Så hur firar man St. Hans dagen i Norge? Ja det blir ju inte i närheten av det svenska firandet. Midsommarafton är väl kanske en av de viktigaste festdagarna i Sverige tillsammans med julen… ja och kanske nyår.

Det är lite variabelt runt om här i Norge, men för många är det viktig med en brasa som kan liknas med vår majbrasa. God mat givetvis, och grillat har varit det viktigaste på de St. Hans firningar jag har varit på - och så blev det också i år.Så var börjar vi? Jo vi inviterar vänner och familj. Sen kan vi börja med maten.
Förbered allt som kan förberedas innan du börjar grilla.Lammkött marineras med timjan och chili. Lägg köttet tidigt i marinaden så att smakerna sätter sig ordentligt i köttet.
Tzatziki - smakar bäst om den får stå ett par timmar innan serveringDela grönsaker och frukt i lagom bitar till grillspettet - squash, lök körsbärstomater, äpple, paprika, päron och andra grönsaker och frukt du gillar.
Dela upp Haloumi
Pensla sparris med olivolja och strö på lite salt innan grillning


Sallader av olika slag – Längre ned hittar du en variant på grekisk sallad

Briefylld paprika - Använd paprika av den avlånga sorten. Jag använder Brieost gjord på getmjölk. Skär ut en långsmal triangel som passar paprikan och tryck i Brieosten. Pensla olja på paprikan och grilla tills du ser att osten smälter. Lägg paprikan att vila tills den kan skäras i bitar, alla fyllda med Brieost.Låt gästerna själv göra sina egna varianter av grillspett. Använder du grillspett av trä så lägg pinnarna i vatten en halvtimme innan du använder dem. Dels vill inte grillpinnen bli bränd och dels vill den inte dra vätska ut av maten på grillspettet.


Pensla grillspetten med marinaden från lammköttet eller med olivolja. Då vill inte grillspettet fastna på grillen. Grilloljan ger en fin smak också till grönsakerna.

Grekiskinspirerad sallad

Ingredienser:
1 romansallad eller annan sallad du gillar
15-20 körsbärstomater eller tillsvarande stora tomater
Ca 200-300 g Fetaost – jag använder grekisk fetaost gjord på får och getmjölk – och serverar gärna lite fetaost vid sidan av också eftersom det är så gott.
½ Rödlök
Grovmald svartpeppar
Bruna oliver – jag använde oliver utan kärna denna gång. Men använder du hela oliver med kärna så glöm inte att tala om det för gästerna.
Olivolja


Gör så här:
Salladen finstrimlas och körsbärstomaterna delas. Har du stora tomater så tärna dem. Blanda i en skål. Lägg på fetaost och goda bruna oliver. Rödlöken strimlas fint och strös över, och till slut låter jag pepparkvarnen gå ett par varv innan jag häller på en god extra virgin olivolja. Inte allt för mycket, men så där lagom.
Jag räknar med att du säkert har en del egna favoriter som du vill ha med  på en Grillbuffé. Men viktigast runt maten är åandå att man umgås och får vara tillsammans med nära och kära.

I år blev det Midsommarfirande både i Norge och Sverige och har fått träffat familjen som jag inte ser så ofta. Det har varit en underbar långhelg. Kan man ha det bättre?
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Såå gottit & vackert - Hoppas din St. Hans dag var bra/Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fin dag även om kylan bet lite på kvällen. Men god mat och goda vänner värmer gott på kyliga somarkvällar :o) / kram Kicki

      Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...