28 juni 2014

Fläderdricka, Flädermarinad/buljong och Fläderglass - allt utan raffinerat socker

 
De vackra skira fläderblommorna syns längs vägkanten i en del områden i Sverige några veckor kring midsommar. Men ska du plocka fläder, håll dig borta från de buskar och träd som lockar kring vägarna och sök dig utanför områden med mycket trafik.

Jag bor i ett område där vintrarna blir för kalla för flädern eller hylleblomsten som den kallas här i Norge. Ändå tog jag en råchans och köpte en buske i fjor. Vintrarna har ju blivit allt mer milda så med lite extra täcke runt rötterna på vintern så kanske jag kan få den till att må bra i min trädgård. Fläderbusken har nu klarat första vintern och ser frisk och stark ut. Kanske blir det några blommor nästa år.

Så förutom att fira midsommar i Sverige förra helgen hade jag ett annat mål inriktat: Jag ska hitta fläderblommor! Eller rättare sagt, jag ska plocka fläderblommor. Jag vet ju att de finns där nere i Skåne. Har ju plockat fläderblommor sedan barnsben.

Sagt och gjort, sista dagen i Sverige. Ut i skog och mark och mötte en bonde på vägen som hälsade glatt och vi växlade några ord. Jag berättade mitt ärende där ute i ingenstans men med stora fläderträd och buskar längs kanterna på ängar och åkrar och fick bara en kommentar:

"Ouu, de som e så göttit te gröggen". Skånskan kanske inte alltid är så enkel att förstå, men bonden sa "Åh, det som är så gott till groggen."  (hi hi)

Det kanske mest vanliga man gör med fläderblommorna är väl flädersaft som smakar sommar de luxe. Men flädersaft innehåller ju gärna mycket socker så här var det bara att tänka i nya banor som resulterade i fläderdricka och inte minst min flädermarinad eller fläderbuljong (inte helt säker på vad jag ska kalla den) som jag nog ska hitta några bra användningsområden till när jag lagar mat.

Om flädern blommor hos dig nu så ta med saxen och klipp med dig några blommor och gör en frisk fläderdricka.


Sockerfri Fläderdricka


Ingredienser:
Ca 50 fläderblommor
3 citroner – givetvis ekologiska
3 liter vatten
2 – 2 ½ del agavesirap/agavesirap eller annan sötning du gillar.

Gör så här:
Skär bort skal och det vita under skalet på citronerna och använd bara fruktköttet. Du kan använda citronerna hela, men får en lite mer bitter underton på drickan. Skiva citronerna.

Rensa blommorna, eventuellt skölj dem om nödvändigt.

Jag använder en stor spann när jag gör drickan. Varva blommor och citronskiver och häll på kokande hett vatten. När temperaturen har gått ned lite, täck med till exempel en tallrik.

Drickan står så här 3-4 dagar. Låt drickan stå svalt. Rör runt en gång om dagen och låt det annars bara stå och dra ut mest möjlig smak från blommorna.

Sila drickan genom en bärsil och vispa ned agavesirap. Häll drickan sen på väl rengjorda flaskor som förvaras kyligt. Håller ca 7-10 dagar i kylskåpet Men kan gärna frysas.

Frys ned drickan i lagom drickportioner, i isbitpåsar eller gör din egen isglass. Fläderdrickan är färdig blandad och hälls direkt i glassformarna.


Flädermarinad/buljong med ingefära och apelsin

Ingredienser:
Ca 50 fläderblommor, klasar
3 liter vatten
2 apelsiner – givetvis ekologiska
2 citroner – givetvis ekologiska
10-15 cm ingefära, tummetjock
3 dl palmsocker (kokosblomstsocker)

Gör så här:
Skiva apelsinerna och 1 citron. Rensa blommorna, eventuellt skölj dem om nödvändigt. Skala och skiva hälften av ingefäran. Varva blommor, frukt, ingefära och socker i ett stort kärl - jag använder en spann. Häll på kokande hett vatten. När temperaturen har gått ned lite, täck med till exempel en tallrik.

Spara den sista citronen och resten av ingefäran.

Låt stå 3-4 dagar. Rör runt en gång om dagen och låt det annars bara stå och dra ut mest möjlig smak från blommorna. Låt det stå svalt. Blandningen blir brunaktig i färgen på grund av palmsockret.

Sila marinaden genom en bärsil och häll upp i en stor gryta. Skiva och tillsätt den sista citronen samt resten av ingefäran. Låt koka upp och sen sjuda på svag värme ett par timmar för en mer intensiv och koncentrerad smak.

Marinaden håller ca 10-14 dagar i kylskåpet men kan gärna frysas.

Så vad ska jag använda marinaden till? Jo i gryträtter, såser, till marinering av fisk och kött.

Så... har du plockat fläder i år?


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Flädersaft är ju sååå gottit,men glass har jag inte testat det måste jag göra :)
    /Kram

    SvaraRadera
  2. Det är synd att flädersäsongen är så kort, men det är bara att passa på nu :o)/ Kram Kicki

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...