20 juni 2014

Basisk mat - Midsommar och matjessill

 
Midsommarafton. För första gången sedan jag flyttade till Norge för snart 25 år sedan, ska jag faktisk fira midsommar med min familj i Sverige.

Traditionellt äter vi i vår familj nypotatis och matjessill i midsommar, vilket kanske inte helt går hand i hand med basisk kost.

Men om du inte äter en hundra procent basisk kost, så kan man med några enkla tilltag få midsommarmiddagen mer basisk och ändå behålla traditionella smaker.

Givetvis måste det bli mycket grönt på tallriken - Gör en basisk sallad.

I min enkla basiska sallad, hittar du följande ingredienser:

Salladsblad – jag använder främst rucola sallad och blandar med fältsallad. Du kan använda de salladssorter du gillar.
Körsbärstomater
Vårlök
Gräslök
Saft från färsk citron
Olivolja, extra virgin – en mild olja av bättre kvalitet
Havssalt
Grovmald svartpeppar

Gör så här:
Grovhacka salladen. Dela tomaterna och skiva vårlök och gräslök fint. Häll över citronsaft och olivolja och smaka av med lite salt och peppar.

Enklare än så här blir det inte.

Nypotatis är basiskt men byt ut gräddfilen mot en god matyoghurt. Jag använder turkisk yoghurt. Tillsammans med gräslök och eventuellt vanlig lök så är det sen egentligen bara sillen som inte är basisk. Jag tar därför mindre bitar av sillen och njuter gott av midsommartallriken med matjessill tillsammans med familj och vänner med dessa små tilltag.

Servera tillsammans med hembakat bröd som Grovbröd, Knäckebröd eller Flatbröd.

Vad blir det sen till dessert? Ja eftersom det är midsommar så är väl jordgubbar det som de flesta vill ha. Jag serverar mina jordgubbar med hemgjord Yoghurt glass.
Nu är jag klar för Midsommarfirandet och hoppas du får nytta av mina enkla tips. Är du bortbjuden så ta med dig en sallad och neutral yoghurt. Kanske det är fler än dig som önskar en grönare midsommartallrik.

Jag önskar dig en Glad Midsommar! Och du....Glöm inte 7 sorters blommor...
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Önskar dig en fantastisk Midsommar/Kram

  SvaraRadera
 2. 7 sorters blommor det var länge sedan=)
  Ha en fortsatt trevlig midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja det är nog det för flera av oss :o)
   Ha en fortsatt fin midsommar! Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...