6 maj 2014

Vitlökssparris- och vårlöksallad med mangodressing

 
Här är ännu en god och näringsrik basiskbildande sallad. Enkel att tillaga och med härliga smaker av vitlök och mango.

Äntligen går det att hitta bra och fin sparris igen. Vitlökssparris fick heta så av en så enkel orsak att sparrisen tillagas tillsammans med vitlök som ger en extra piff. Så underbart gott!

Vitlökssparris passar också bra som tillbehör till andra rätter eller som smårätt för sig själv. Men i dag får den sällskap av vårlök och en härlig mangodressing.

Det vill bli stilla här på bloggen i en veckas tid då jag reser till Spanien för att besöka en väninna. Skönt att få lite extra värme några dagar nu under våren. Speciellt som jag tiitar ut och ser att det regnsr i dag. Då känns det extra inspirerande att få några dagars sol. Tyvärr är internet förbindelsen inte den bästa dit jag ska. Men om jag får det att fungera så hör ni nog ifrån mig.

Förhoppningsvis hittar jag också inspiration till nya rätter från sydligare breddgrader som jag kan dela med mig när jag kommer hem. De flesta känner ju till Spanien och många av medelhavsrätterna som serveras där. Vi får se om jag inspireras av något nytt som jag kan dela med mig när jag kommer hem.
2 port

Ingredienser Mangodressing:
1 dl hackad mango
2 msk färsk limesaft
2 msk mild olivolja
1 liten nypa salt – jag använder himalayasalt
1 stor nypa grovmald svartpeppar
Ingredienser salladen:
5-6 stora eller 10-12 små grön sparris
10 vårlökar
2 vitlöksklyftor
Havssalt
Olivolja till stekning
Grön sallad – ta det du gillar. Ju mörkare desto mer
1/3 gurka
1 avokado
2-3 klastomater eller 10-15 körsbärstomater
Chevré ost
SesamfrönGör så här:
Börja med dressingen. Alla ingredienser läggs i en matberedare eller kör med en stavmixer tills du har en sås. Smaka av med eventuellt med mer salt och peppar. Ställ dressingen kallt 20-30 minuter innan servering.

Skiva sparrisen snett så du får långa snittytor, ca 1 1 ½ cm tjocka. Finhacka vitlöken. På vårlöken använder jag roten, det vill säga den ”vita pärlan”. Resten av löken sparas och används i andra rätter.
Värm upp ca en matsked olivolja och stek sparris, lök och vitlök på svag till medium värme ca 6-7 minuter. Strö över en nypa havssalt under stekningen. Sparris och lök ska inte bli mjuka utan fortfarande ha kvar sin krispighet.

Ställ för att svalna.

Gör salladen direkt på två tallrikar. Hacka salladen och dela tomaterna och lägg det som basen på tallriken tillsammans med gurkstavar och tärnad avokado. Lägg på vitlökssparris och lök. Lägg på bitar av Chevré. Strila över mangodressing och till slut sesamfrön.

Härligt med enkel och smakrik lunch!

Ha en skön vecka så är jag snart tillbaka

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

1 kommentar:

  1. Mangodressing måste jag testa låter riktigt gottit ♡ ...
    /Kram vännen!

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...